Institutul Patrimoniului, cu mâinile legate: „ Primăria nu doreşte includerea sitului Roşia Montană în patrimoniul mondial UNESCO”
Prezent în județul Bistrița-Năsăud pentru a inaugura două lucrări de restaurare a un obiective de patrimoniu și pentru a discuta despre oportunitatea declanșării altor asemenea proiecte, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Alexandru Muraru a declarant că includerea Roșiei Montane în patrimonial universal UNESCO nu se poate realiza în condițiile în care comunitatea și autoritățiile din zonă nu doresc acest lucru, întrucât astfel exploatarea miniereurilor ar fi astfel sistată.
Directorul Institutului Național al Patrimoniului (INP) a recunoscut faptul că în repetate rânduri I s-a propus acest lucru, însă procedurile necesare acestui demers sunt complexe și imposibil de realizat în cazul în care comunitatea în cauză nu dorește acest lucru.
„Vreau să vă spun că primăria de acolo nu doreşte includerea sitului Roşia Montană în patrimoniul mondial UNESCO. Este clar şi de ce pentru că ar bloca orice investiţie în zonă.Este decizia lor, o înţeleg perfect. La Roşia Montană s-a făcut un referendum local, unde aproape 80% dintre locuitori s-au pronunţat pentru începerea exploatării miniere. Dacă comunitatea locală decide, sigur, noi nu putem face mai mult, chiar dacă suntem singura instituţie din România care poate să facă dosar de UNESCO” explică Alexandru Muraru.
Directorul INP a mai anunțat că membrii institutului pe care îl conduce se vor deplasa în teritoriu și vor evalua situația, dar că șansele de includere a zonei în patrimonial UNESCO sunt reduse „ Cred că putem vorbi de debutul unui astfel de proiect în 10-15 ani dacă RMCG își păstrează promisiunea și va investi în restaurarea galeriilor romane. Nu putem merge pe criteriul de unicitate pentru că mai există în Italia astfel de galerii romane”.