Doar 20 de sătmăreni au ales medierea
Judecătoarele Corina Hotca și Camelia Pop au declarat joi, încadrul unei conferințe de presă, că că legea privind medierea are multe deficiențe și permite obținerea statutului de mediator de persoane fără studii juridice. Magistratele au declarat că mediatorii trebuie să facă un curs de specializare. „Nu este foarte bine ca un mediator să nu dețină un minim de cunoștințe în domeniul juridic. Mai mult, poate fi mediator orice persoană care absolvă un curs specific, dar nu poate fi mediator un avocat sau un notar public“, a declarat judecătorul Corina Hotca.
Potrivit acestora, cetățenilor nu le este încă foarte clar cum se aplică legea și care sunt diferențele între a opta pentru mediere și nu. Prin mediere se economisesc bani și timp, față de apelarea la instanțe. Totuși, până în prezent, în Satu Mare s-au înregistrat anul acesta mai puțin de 20 de dosare de mediere. În judeţ sunt aproximativ 50 de mediatori autorizaţi, onorariile anunţate fiind cuprinse între 300 şi 500 de lei.
Legea privind medierea, intrată în vigoare la 1 august, prevede că, înainte de deschiderea unui proces în civil, este obligatorie o şedinţă de informare privind avantajele medierii, aceasta fiind gratuită.
Corina Hotca a precizat că pe rolul instanței de judecată s-au înregistrat anul acesta 10.000 de dosare, față de 13.000 în 2012, în materie civilă. În schimb, în penal, Camelia Pop a spus că anul acesta s-au înregistrat 1.575 de dosare, față de 1.214 în 2011.