Dispute pe mutarea romilor băimăreni
Lansat în dezbatere publică de administraţia publică locală pe data de 29 august, proiectul privind soluţiile de îmbunătăţire a locuirii sociale în Baia Mare, care conţine şi componenta de mutare a rromilor, iscă vii cotroverse. Proiectul se va afla în dezbatere publică pe parcursul următoarelor două luni, urmând să fie prezentat tuturor factorilor de decizie, începând de la aleşii locali, specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ambasadelor care şi-au manifestat interesul asupra acestei probleme în ultimii doi ani, societatea civilă, cetăţeni şi membri ai Consiliilor Civice de Cartier, precum şi comunitatea rromă din Baia Mare.
Băimărenii, pro şi contra
La scurt timp după postarea proiectului pe pagina de internet a Primăriei Baia Mare au apărut şi primele reacţii ale băimărenilor. O parte dintre ele sunt favorabile proiectului, dar sunt şi foarte multe păreri contra. Mulţi dintre băimărenii care s-au grăbit să-şi exprime părerea spun că proiectul este de bun augur, dar mulţi sunt împotriva lui şi consideră că rromii primesc prea multe.
„Mie îmi place acest proiect. Și copii de țigani merită să aibă aceeași fericire că și copii de români. Când te naști nu poți alege să fii alb sau negru, nu-ți poți alege părinții deci de ce am fi răi unii cu alții. Problemă e la fel de grea pentru săraci indiferent dacă sunt români sau țigani. Problemă e că nu ne putem bază doar pe 5-6 companii sperând că acestea vor angajă toți săracii și șomerii din oraș. Construiești blocurile dar cu ce le întreții? Dacă acești țigani nu au un venit din ce să le întrețină, din nimic nu poți face decât nimic. Dacă la nivel economic în Baia Mare s-ar decide să ne producem local fără a importa produsele de bază de care avem nevoie să știți că foarte multe probleme s-ar rezolvă. Câte bucăți de săpun fabricate în Turcia se vând lunar în Baia Mare? Ca să produci săpun nu-ți trebuie linie de producție. Baia Mare are nevoie și de proiecte economice pentru asigurarea traiului oamenilor săraci și mediul de afaceri ar trebui să fie înțelegător față de aceste proiecte pentru că ele nu sunt în categoria concurenței neloiale dacă primăria le-ar sprijini pentru că până la urmă și-ar reduce cheltuielile de asistentă socială pe viitor. Pe oricare dintre terenurile propuse pentru proiect s-ar putea construi o mini hală pentru că țiganii să-și poate asigură traiul producând în serii mici diferite produse care nu necesită înaltă calificare. Soluții sunt doar că trebuie să fim înțelegători unii cu alții”, scrie Adelina Weiner.
Citeşte şi: Primarul Cherecheș îi pune pe romi să-și facă case
„Problema stă în felul următor: indiferent unde i-am muta, tot o să prăpădească respectivul loc. Nu contează că e pământ fertil sau nu, nu contează dacă e pe nisip sau piatră, ei tot o să apară în oraș și o să facă necazuri. Pe unde trece neamul asta țigănesc nu mai crește iarbă. Prea multe proiecte sunt deja pentru rromi dar pentru tinerii căsătoriți niciunul. Nu tu locuințe, că au rromii întâietate la alea sociale, indiferent că au datorii la chirie și utilități. Şi nu am înțeles de ce numai pentru ei există soluții? Pentru un amărât care a rămas fără serviciu și are vreo trei-patru copii acasă ce se poate face? Ştiu că numai cu o singură opinie nu se face primăvară, dar s-ar putea investi fondurile alea pentru alte scopuri, la fel și cu banii folosiți pentru tot felul de sărbători ale orașului. În loc de teren pentru țigani mai bine faceți 2-3 blocuri pt noi românii. Că am ajuns să avem mai puține drepturi decât toate minoritățile. SPAS-ul ar trebui să vadă de bătrânii amărâți care au muncit o viață de om, căci sunt destui, nu de programe pentru rromi”, scrie Dan Revnic.
Locuitorii din zonele limitrofe oraşului, împotrivă
Când au văzut propunerile făcute de municipalitatea băimăreană, locuitorii din zonele vizate pentru relocare au luat foc. Riveranii din cartierul rezidenţial situat la marginea oraşului Tăuţii Măgherăuş nu sunt de acord sub nicio formă cu varianta ca băimărenii cu probleme sociale să fie mutaţi în imediata lor vecinătate.
„Am investit bani în grei în case, pentru a ne crea condiţii normale de viaţă. Am ales această variantă tocmai pentru a scăpa de oraş şi de zonele gen Grănicerilor, Melodiei sau Gării. Ar fi culmea să vină ei după noi la totul gata, acces la toate utilităţile”, a precizat Bogdan Ţicală, locuitor al zonei.
„Am început de săptămâna trecută să adunăm semnături împotriva relocării persoanelor cu probleme sociale şi de altă natură sub Dealul Dura, în directa vecinătate a zonelor rezidenţiale şi industriale din Tăuţii Măgherăuş, inclusiv poarta de intrare aeriană a judeţului Maramureş. Mizăm pe câteva mii de semnături care vor fi predate autorităţii locale din Tăuţii Măgherăuş care, sperăm noi, va face demersurile necesare la nivel central sau unde va fi cazul pentru ca această relocare să nu aibă loc în amplasamentul mai sus amintit. Mizăm pe sprijinul comunităţilor din sat Săsar şi valea Borcutului, comunităţi care vor fi direct afectate de această eventuală relocare în zonă”, a mai adăugat acesta.
Mai mult, localnicii se plâng că prin mutarea rromilor în zonă toată lumea ar avea de pierdut, inclusiv marile firme care au puncte de lucru în zonă şi care plătesc taxe şi impozite către Primăria Baia Mare. Ei au lansat chiar un manifest pe pagina de internet www.eternulmaramures.ro în care şi-au manifestat nemulţumirea pentru acest proiect.
Proiectul nu este definitiv
Până la finele lunii octombrie proiectul municipalităţii băimărene se află în dezbatere publică şi abia după acest interval va fi elaborat un proiect de relocare.
Citeşte şi: Primarul Cherecheș îi pune pe romi să-și facă case
Nu sunt romi si nici rromi! Sunt ţigani! În engleză Gypsy! În italiană Zingaro! În spaniolă Gitano! În germană Zigeuner! În cehă Cikán! V-au spălat “europenii” creierele de le spuneţi RROMI? Dacă ne-am numi DACI, le-aţi spune RDACI?