Mediatorii dau năvală în Cluj
Municipiul Cluj-Napoca va găzdui pe 27 septembrie, în premieră în România, o gală dedicată noii profesii a mediatorilor.
Evenimentul poartă numele ”Gala Excelenţei în Mediere” şi este organizat de MediereNet.ro, revista mediatorilor din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.
Managerul MediereNet, Anca Lucia Stancu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la Gala Excelenţei în Mediere vor participa peste 200 de mediatori din întreaga ţară, membri ai tuturor asociaţiilor profesionale ale mediatorilor din România.
Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că instituţia medierii este încă la început, dar că se va dezvolta şi va duce la degrevarea instanţelor care sunt sufocate de procesele prea multe aflate pe rol.
Potrivit organizatorilor, în România există în prezent circa 6.000 de mediatori, număr în continuă creştere.
Potrivit legii, prin apelarea la mediere înainte de apelarea la instanţele de judecată cei în cauză beneficiază de reduceri de 50% a taxelor de timbru.
În cadrul conferinţei de presă au fost prezentate şi rezultatele unui sondaj realizat de MediereNet.ro.
”Legea medierii, 192/2006, a fost modificată şi în această vară prin apariţia Legii 214/2013, care prevede că informarea prealabilă obligatorie pe anumite cauze se poate face şi de către practicienii profesiilor juridice (judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici) fără o pregătire prealabilă în domeniul medierii, instituind şi sancţiunea aplicată celor care nu parcurg informarea – inadmisibilitatea cauzei. Ordonanţa privind taxele de timbru, OUG 80/2013, intrată în vigoare în 29 iunie 2013, încurajează apelarea la mediere prin reduceri cu 50% a taxelor de timbru la litigiile care se rezolvă prin mediere. Scopul sondajului realizat de Medierenet.ro a fost de a afla ce şi cât ştiu românii despre noile modificări ale legii medierii, dar şi dacă iau în calcul varianta medierii şi a relevat faptul ca românii se gândesc să apeleze la mediere dacă au un conflict. Astfel, 46% dintre intervievaţi se gândesc să apeleze la mediere daca au un conflict, 33% nu apelează la mediere, iar pentru restul de 21% există probabilitatea de a utiliza medierea în cazul unui conflict. Informarea cu privire la mediere şi beneficiile ei este obligatorie pe anumite speţe din 15 februarie 2013, iar sancţiunea inadmisibilităţii se aplică de la 1 august 2013. În cadrul acestei informări, românii află şi despre scutirile de taxe de care beneficiază în situaţia în care îşi rezolvă litigiul prin mediere.
În sondajul realizat de Medierenet.ro în perioada 1 aprilie – 30 aprilie 2013, 46% dintre românii chestionaţi ştiau ce este medierea, iar în luna august ponderea a crescut la 47%.
Un aspect negativ relevat de rezultatele sondajului este acela că românii nu ştiu că beneficiază de reduceri substanţiale ale taxelor de timbru atunci când îşi soluţionează litigiile prin mediere”, arată MediereNet.ro.