Micii producători de legume şi fructe din judeţul Cluj reclamă concurenţa „intermediarilor protejaţi”
Micii producători de legume şi fructe din judeţul Cluj reclamă concurenţa „intermediarilor protejaţi” şi susţin că singurul sprijin pentru ei constă în faptul că pot desface marfa de trei ori pe săptămână, „fără impuneri de preţ şi alte dări”, în cele trei pieţe volante organizate în Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.
Câţiva dintre agricultorii care îşi vând marfa în aceste pieţe se plâng că administratorii de pieţe îi favorizează pe intermediari deoarece de la aceştia pot „ciupi”, iar „Primăria nu-şi face datoria”. Ei se bucură însă că au posibilitatea să-şi desfacă marfa în aceste pieţe volante deoarece altfel ar trebui să-şi dea aproape tot câştigul la „bişniţari”. Sunt şi producători agricoli locali pe care administratorii de pieţe încearcă să îi elimine din sistem, în favoarea intermediarilor. Este vorba de agricultori cu care judeţul Cluj ar trebui să se mândrească şi care ar trebui să încurajaţi.
„Am fost tot timpul hărţuită de administratorul pieţei în care vând legume. El menţine o veşnică stare conflictuală, cu acuzaţii mereu nefondate. Se foloseşte de martori mincinoşi pentru a ne scoate din piaţă, martori pe care îi foloseşte de fiecare dată când vrea să ‘execute’ un producător local onest. Pe mine mă acuză acum că aş fi vândut nuci cumpărate. Este fals. Cumpărasem nuci pentru mine, pentru acasă, şi am împărţit o parte cu câteva colege de piaţă. Nu sunt singurul producător clujean umilit şi ameninţat. Administrator nu înseamnă proprietar al pieţei, iar comportamentul acestui administrator este abuziv”, a declarat Adriana Turc pentru Agerpres, o agricultoare care vinde în Piaţa Flora
Viceprimarul Gheorghe Şurubaru, care, între atribuţiile sale are şi pieţele municipalităţii, a declarat, pentru Agerpres că pieţe volante sunt dedicate strict producătorilor autohtoni.
„Pieţele volante sunt în anumite cartiere, stabilite pe numite zile. Este locul cel mai sigur pentru cetăţenii Clujului, în care pot cumpăra produse autohtone şi de super-calitate. În cele cinci hale agroalimentare din oraş şi în Piaţa Abator, mesele sunt împărţite pentru mai multe feluri de comercianţi. Sunt multe mese în pieţe şi le avem punctual dacă trebuie pentru producători agricoli. Sunt şi anumite mese închiriate de către anumite societăţi. Producătorii depăşesc o pondere de 60% din mese. Toţi producătorii au certificate de producători agricoli”, spune viceprimarul.
Potrivit acestuia, „Produs de Cluj” este sprijinit de Primărie, dovadă că, la sfârşitul acestei săptămâni, în Piaţa Unirii se va derula Transilvania Fest, organizat în colaborare şi cu Asociaţia „Produs de Cluj”.
felicitari doamna Turc Adriana ca in sfarsit a-ti rupt tacerea , restul producatorilor din Piata Flora tac si indura zi de zi amenintarile domnului Ovidiu administratorul.
Pai pe acest administrator nu il are nimeni in subordine?E piata lui tata-so?Face ce vrea , cand vrea?Eu cred ca autoritatile locale ar trebui sa se autosesizeze.
MAI OAMENI BUNI LA ADMINISTRATORUL ASTA DIN PIATA NU I-A UMPLUT DOAMNA DESTUL PORTBAGAJUL MASINII PERSONALE SAU I-A FOST FOARTE POFTA DE NUCILE ALEA AMARATE.
Rusine sa va fie domnule Ovidiu , care sunteti administrator in piata Flora , nu va meritati functia , pentru ca nu stiti sa lucrati cu oamenii, aveti impresia ca lucrati cu animale , dar roata se invarte si o sa vedeti ce bine e sa fiti batjocorit si umilit.
stiti cum merge treaba in piata flora?daca nu esti cu administratorul inseamna ca esti impotriva lui.Adica:daca nu te dai bine pe langa el si nu esti pupincurist , te ia in colimator si vrea sa le faca loc la altii care il ridica in slavi,sau mai este o varianta….asta doar la femei merge…. (va dati seama despre ce e vorba)…e josnic ce se intampla acolo…pacat , ca nu il filmeaza cineva cu camera ascunsa…