Ancheta DIICOT lasă angajații Unicarm fără salarii
Scandalul asigurărilor BCR în care fiica omului de afaceri Vasile Lucuț a fost implicată îi ține în continuare în suspans pe cei 4.000 de angajați ai imperiului Unicarm. Aceștia susțin că nu și-au primit salariile și că în interiorul fabricii nici măcar nu se discută acest subiect. Cu siguranță că veștile vor veni de îndată ce în urma recursului de miercuri când se va lua o decizie în acest caz.
Salariile, subiect tabu în fabrică
Cei 4.000 de angajați își așteaptă cu sufletul la gură salariile care trebuiau să ajungă în buzunarele fiecăruia luni, 15 iulie. O angajată a fabricii susține că atât salariile, cât și tichetele de masă, pe care trebuiau să le primească luni, nu au ajuns la angajați. Mai mult, aceasta spune că în interiorul fabricii nici măcar nu se discută cu privire la acest subiect. „Încă nu am auzit nimic despre salarii. Nimeni nu discută despre acest subiect, este interzis“, susține o angajată a fabricii de la Vetiș, județul Satu Mare.
Este posibil ca, miercuri, cei peste 4.000 de angajați să primească un răspuns în acest sens. Curtea de Apel Mureș va judeca, miercuri, recursul la decizia de a fi cercetați în stare de libertate în cazul celor opt patroni și administratori de firme acuzați de evaziune fiscală în dosarul asigurărilor de viață de la BCR, printre care se numără și Mariana Bene, fiica patronului Unicarm, Vasile Lucuț. Inițial, recursul trebuia să aibă loc luni, 15 iulie, dar s-a amânat pentru astăzi. Magistratul care a preluat cazul a cerut mai mult timp la dispoziție pentru analizarea probelor din dosar.
Mariana Bene a fost prezentată vineri instanţei de judecată din Târgu Mureş cu propunere de arestarea preventivă, însă magistraţii au decis cercetarea sa în stare de libertate, după ce inițial fusese reținută de procurorii DIICOT. De altfel, angajații de la fabrica din Vetiș susțin că Mariana Bene s-a prezentat la fabrică în ultimele zile.
Cum se plăteau salariile
Reamintim că Mariana Bene, fiica patronului Unicarm Satu Mare, Vasile Lucuţ, este cercetată în dosarul evaziunii cu asigurări de viaţă de la BCR Asigurări plătite în loc de salarii, alături de alți șapte patroni și administratori de firme și zece angajați ai BCR Asigurări. Persoanele cercetate în acest dosar sunt suspectate că au ‘’obținut importante beneficii financiare prin sustragerea de la plata taxelor și impozitelor aferente unor drepturi salariale”, procurorii estimând că prejudiciul total se ridică la 40 milioane de euro.
Mecanismul era unul inedit, extrem de ingenios și de bine organizat. Astfel, salariile nu erau acordate direct angajaților ci prin intermediul unor societăți de asigurări. Mai exact, angajatorul declara la Finanțe doar salariul minim pe economie, pentru care plătea toate taxele și impozitele. Restul sumei, adesea dublă salariului minim, se schita prin încheierea formală a unor polițe de asigurare de viață colectivă. Achitau contravaloarea acestor polițe și a primelor lunare aferente lor, pentru ca, la doar câteva ore de la efectuarea plăților, polițele de asigurare să fie răscumpărate. Elementul ilegal apare în momentul în care asiguratorul plătește răscumpărarea poliței direct în contul salariatului. Toată această operațiune avea scopul de a evita plata majorității taxelor și impozitelor către bugetul statului. Angajatorul plătea astfel doar comisionul de 10% perceput de asigurator. Prejudiciul adus statului român este unul substanțial. Din calculele DIICOT reiese că prejudiciul, raportat la o perioadă de șapte luni, depășește suma de 6 milioane de euro.