Lipsa personalului calificat adâncește criza din industria textilă

Lipsa de interes pentru școlile profesionale adâncește criza din industria textilă

Firmele de confecții din Satu Mare se confruntă cu o acută lipsă de personal calificat. Angajații cu experiență au început să iasă la pensie, iar tinerii nu prea sunt interesați să lucreze în domeniul confecțiilor. Salariile sub media pe economie au descurajat tinerii să aleagă meseria de confecționer, dar patronii firmelor de confecții din județ spun că în ultima vreme au fost obligați să crească lefurile, pentru a nu ajunge în situația de a renunța la comenzi din cauza lipsei forței de muncă. Ciudat este că nici măcar absolvenții liceului de confecții  “Eliza Zamfirescu” din municipiul Satu Mare nu vor să lucreze după absolvire în acest domeniu.

Firmele de textile îşi caută angajaţi

Fabricile de confecții din județ bombardează săptămânal AJOFM cu cereri de angajare pentru confecționeri. Săptămâna aceasta, la agenția sătmăreană erau disponibile 64 locuri de muncă pentru postul de confecţioner asamblor articole din textile. Directorul adjunct al AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan, spune că, în ciuda numeroaselor locuri de muncă disponibile în industria textilă sătmăreană, șomerii nu sunt interesați de acest domeniu.

„Nu e atractivă meseria, în special pentru tineri. Remuneraţia este foarte mică, iar orele de muncă sunt multe. Există o singură clasă de liceu cu această specializare care a absolvit anul acesta.Nici la cursurile pe care le organizăm noi nu vrea nimeni să se înscrie“, declară Simona Derșidan.

Salariul lunar pentru un debutant în această meserie este de aproximativ 800 de lei. Alina Vezentan, muncitoare la o firmă de confecţii din Satu Mare, spune că salariile variază de la o luna la alta.

“Sunt perioade când suntem plătiţi mai bine şi perioade când suntem plătiţi mai prost. Acum sunt plătită cu 1.100 lei pe lună, plus tichete de masă. Probabil că angajații noi primesc salarii mai mici“, declară AlinaVezentan.

Slab pregatiți după terminarea liceului

Liceul “Eliza Zamfirescu” ar trebui să fie principala sursă de forță de muncă pentru fabricile de confecții din municipiul și județul Satu Mare. În realitate nu este nici pe departe așa. Reprezentanții firmelor de confecții din Satu Mare spun că în ultimii ani au angajat foarte puțini absolvenți ai Liceului “Eliza Zamfirescu”. Unii dintre ei au mers la facultate, iar alții au preferat să plece în străinătate sau să lucreze în alte domenii.

„Firmele ne solicită elevi pentru a-i angaja, dar nu putem face nimic să îi obligăm. Salariul este foarte mic, şi din această cauză foarte mulţi dintre ei se axează pe alte domenii cu salarii mai mari”, a declarat directorul adjunct Dana Rațiu.

Societăţile au nevoie de personal calificat

Firma Class Tex SRL din Satu Mare are 30 de locuri de muncă vacante, dar foarte puțini își depun CV-ul. Directoarea Maria Mitraşca spune că majoritatea personalului calificat are o vârstă medie, între 40 şi 50 de ani, iar cei care vin să se angajeze sunt persoane cu experiență în domeniu.

”Din păcate, nu prea avem de unde alege, pentru că nici măcar elevii care vin în practică de la liceul Eliza Zamfirescu nu doresc să se angajeze după absolvire în această meserie“, spune Maria Mitraşca.

Și Mondiala, cel mai mare producător de textile din Satu Mare, se confruntă cu o lipsă de personal calificat. Directorul Virginia Vitui spune că lipsa de interes pentru școlile profesionale va adânci criza din această industrie.

“Suntem foarte afectați pentru că găsim foarte greu forță de muncă calificată”, spune Vitui Virginia.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu