Accepți doar ceea ce înțelegi. Cine și cum ne ajută să ne împăcăm cu natura (galerie foto)

Pe Valea Avrigului, la poalele Munților Făgăraș, într-o poiană străjuită de patru vârfuri de peste 2.200 m altitudine, a avut loc un festival altfel.

Făgăraș Fest este o experiență inedită în România zonelor montane, pentru că face educație pentru natură, dar sprijină și comunitățile locale să se dezvolte sănătos, în armonie cu muntele. Se mută în fiecare an în altă localitate, tocmai pentru a oferi o șansă fiecărei comunități.

Elevii de la școlile din împrejurimi au venit însoțiți de învățătoarele lor special pentru a participa la tururile ghidate oferite de organizatori. Au putut să vadă și să afle cum trăiesc viețuitoarele muntelui, care este diferența dintre molid și brad, ce fructe se mănâncă și de care să nu te apropii. Irina nu a plecat la mare sau în străinătate cu părinții în concediu. Nici ceilalți colegi cu care străbate cărările muntelui și-l ascultă pe Liviu Ungureanu silvicultor și cercetător la Fundației Conservation Carpathia (FCC), povestind despre cum se înmulțesc ferigile pădurii sau ce paraziți trăiesc pe frunzele de fag. Dar mai ales, ce dulci sunt murele culese din pădure. „Îmi place pentru că sunt prin pădure cu colegii mei, cu aproape toată clasa”, îmi spune ea, „e interesant ce ne spune domnul Liviu și unele lucruri ne vor fi folositoare.”

Pe pajiștea unde s-a instalat festivalul au venit localnici cu produse din grădini sau obiecte lucrate de ei. Legume din grădina lui nea Tomiță, ciorapi tricotați de doamna Ioana, care are 86 de ani și seara nu vrea să plece de la festival, sau Viorica și Elena din Cârțișoara care împletesc coșulețe din nuiele. Alții vând prăjituri, miere, siropuri sau esențe, dulcețuri și zacuscă. Tot ce poate muntele și umbra lui oferi mai bun.

În mijlocul pajiștii, organizatorii au instalat o expoziție de fotografii cu peisaje, flori și animale din Munții Făgăraș. Fotografiile sunt realizate de Dan Dinu și alți cercetători de la Fundației Conservation Carpathia, după mii de ore de muncă și așteptare și aduc aproape de oameni intangibilul pădurii. Un râs privește semeț din troienele de zăpadă peste mulțimea nădușită de căldură, de pe alt panou o marmotă așteaptă să fie băgată în seamă, iar cocoșul de munte pare regele pădurii.. Familii cu copii, tineri din toate colțurile țării, localnici și pasionați de natură, s-au întâlnit în weekendul de început de august, pentru a înțelege și celebra natura.

Filme, excursii și produse locale

În deschiderea festivalului a fost proiectat în aer liber filmul „România Sălbatică”, în regia lui Dan Dinu și Cosmin Dumitrache. Documentarul este câștigător al Premiului Publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF 2021 și a cinci premii Gopo în 2022.

Cea de a doua zi a festivalului a fost dedicată naturii și tururilor ghidate în natură, pe urmele animalelor sălbatice din Munții Făgăraș, recunoașterii de păsări și plante de la poalele munților.

În același timp, a fost organizată o întâlnire cu localnicii la Șezătoarea din Avrig, dar și un tur dedicat cunoașterii istoriei și culturii orașului Avrig. Târgul de produse locale, atelierelor pentru copii, dar și muzica și dansul pe ritmurile The Mono Jacks, Tarafului de la Vărbilău și mixurilor Vynil, Rum, Tapas&Wine au completat atmosferă festivalului.

La Făgăraș Fest, participanții au putut închiria biciclete pentru plimbări pe poteci domoale sau au putut experimenta galopul cailor într-un tur ecvestru organizat.

În a treia zi, festivalul dedicat Munților Făgăraș a continuat cu activități interactive, vizite ghidate, joc, energie și premierea competiției sportive de anduranță Propark Adventure Race.

„Avem o moștenire naturală unică în Europa și acces nelimitat la ea. O celebrăm în fiecare an la Făgăraș Fest, mutând locația într-o altă zonă a Munților Făgăraș, cu respect, cu responsabilitate, în armonie cu ceea ce ne înconjoară, adaptând tonul și muzica la spectacolul oferit de Natură”, spune Victoria Donos, directorul de comunicare al Fundației Conservation Carpathia.

Făgăraș Fest este rezultatul unei bunei colaborări între două organizații de mediu și comunitatea locală, o invitație care vrea să aducă împreună susținătorii Munților Făgăraș și ai ariilor protejate din România.

Manifestarea a fost organizată de Fundația Conservation Carpathia și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, în parteneriat cu Primăria Orașului Avrig și Asociația Valea Avrigului.

Fundația și munții

FCC își dorește crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești. Își propune să contribuie la conservarea și restaurarea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale, prin achiziționarea, protejarea și administrarea pădurilor și pajiștilor naturale. În 12 ani de conservare a pădurilor, FCC a salvat de la tăiere 27 de mii de hectar de pădure, a plantat 3,5 milioane de puieți și a refăcut mai mult de 840 de hectare. A creat școală de ghizi și rangeri, oferă posibilități de angajare a peste 200 de localnici, și are 2200 de elevi și profesori implicați în programele de educație de mediu. A reintrodus populații de castori și zimbri și a crea trei observatoare de animale sălbatice.

Distribuie:

Postaţi un comentariu