Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca. ISU și Muzeul Militar al Diviziei 4 Gemina, printre participanții de anul acesta
Clujenii pot să viziteze, în această sâmbătă, multe muzee, galerii de artă, centre culturale și centre expoziționale până târziu în noapte. Se întâmplă cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor care are loc cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.
În acest an, la eveniment ia parte Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj (ISU), dar și Divizia 4 Gemina.
Ce putem vedea la ISU Cluj?
Pompierii clujeni îi așteaptă pe curioși la o incursiune în trecutul salvatorilor și a modului în care lupta împotriva incendiilor a evoluat de-a lungul timpului.
„Pentru prima dată, unitatea noastră este inclusă în circuitul <<Noaptea Muzeelor>> din municipiul Cluj-Napoca, care va avea loc sâmbătă, 14 mai”, anunță aceștia.
Vizitatorii vor putea vedea, de la ora 17 și până la miezul nopții, echipamentele folosite în trecut de către pompieri în lupta împotriva incendiilor, dar și mijloacele moderne de intervenție în situații de urgență.
Invitații vor fi ghidați de către pompieri, îmbrăcați în costume de epocă, prin istoricul salvatorilor de odinioară, și le vor da ocazia să compare echipamentele vechi ale pompierilor cu cele moderne.
Ce putem vedea la Muzeul Militar?
Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Pe lângă expoziția permanentă – Galeria Națională, desfășurată de-a lungul a 15 săli din incinta clădirii, vizitatorii vor mai putea admira exponate în cadrul altor patru expoziții:
„Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan” – creații ale tinerilor artiști
„Vargha Mihály. Expoziție de sculptură” a artistului cu același nume
„Amurg” – o incursiune în lumea Maramureșului
„Mapping Frames” – creații ale artiștilor contemporani din centrul de artă Cluj-Napoca și nu numai.
Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Expoziția ”Istoriile Clujului” – la etajul 1 al MNIT
Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe. Putem vorbi despre istoria locului și istoria oamenilor, despre clădiri și demolări, despre evenimente sau personalități, despre cultură materială sau spiritualitate, despre conviețuire și tensiuni, despre glorie și declin, și despre câte și mai câte.
Expoziția reprezintă o prezentare sintetică și clară, în care rezumăm ceea ce se știe și chiar punctăm ceea ce nu se știe despre Cluj. Am pregătit și câteva noutăți, artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum.
Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcție de acest patrimoniu.
Expoziția ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”
Expoziția a fost realizată în cadrul Proiectului SEE „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” – PA16/RO12-LP10/18.02.2015 şi reprezintă unul dintre obiectivele specifice din cadrul lui.
Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual prin intermediul tehnicii moderne din expoziție cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.
Expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”
Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.
Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.
Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul Etnografic al Transilvaniei
La sediul central al muzeului, – Palatul Reduta, strada Memorandumului 21 – între orele 18:00 și 00:00, activitățile vor fi dedicate istoriei și memoriei locale.
Vor putea fi vizitate, gratuit, atât expoziția permanentă, cât și cele patru expoziții temporare:
„Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó”
„Construcții de lemn din Bucovina”
„Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei”
„Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor”
De asemenea, publicul prezent va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei ,„Povești despre Cluj”, publicate sub îndrumarea Asociației Vechiul Cluj.
Vor fi prezentate și cele mai recente volume ale traducerii în limba română a „Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga.
Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul Mitropoliei Clujului
Pe lângă posibilitatea vizitării Expoziției permanente intitulate „Tezaur de artă sacră și carte veche românească”, – cuprinzând o colecție valoroasă de icoane pe lemn și sticlă, obiecte de cult, tablouri, veșminte, antimise etc. – vizitatorii vor putea participa la o serie de evenimente speciale:
19:30 – o conferință-eveniment de aproximativ 20 de minute, susținută de Adrian Papahagi, intitulată „Programul iconografic al celui mai vechi manuscris păstrat în România” (Evangheliarul de la Lorsch – „Codex Aureus”, sec. IX)
19:50 – Expoziția temporară specială „Miniaturi” (icoane), a Anei Platon, invitat de onoare fiind Marcel Munteanu
20:20 – recitalul vocal-instrumental „Nocturne”, al elevilor de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” care vor interpreta arii și partituri celebre.
Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea
Tema din acest an va fi „Lecție deschisă”, iar acțiunea în sine, care va începe la ora 18.00, va cuprinde inclusiv comunicarea „Prietenia exemplară dintre Octavian Goga și Ady Endre”.
Vizitatorii vor fi întâmpinați atât cu expozițiile permanente, cât și cu unele temporare:
expoziția de artă plastică, fotografie și documente „O. Goga. Ipostaze ale unei personalități”
expoziția de podoabe și partituri „Castelana de la Ciucea”
expoziția comemorativă de carte „Volumele lui Octavian Goga”
expoziția de sculptură „Memoria satului încrustată în lemn”, organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj)
Totodată, publicul prezent se va putea bucura de activități speciale precum: momente tradiționale prezentate de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Comuna Negreni, un moment liric prezentat de profesorii și elevii Școlii din Ciucea, un parastas, în colaborare cu Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Ciucea.
Noaptea Muzeelor 2022: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj (CNIPT Cluj)
Serviciul de specialitate din cadrul forului administrativ județean își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00.
Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment.
Angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.
Prezentăm în continuare lista participanților la ediția de anul acesta a evenimentului, ediția 2022:
Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: expoziții despre Cluj, daci, Imperiul Roman și nu numai, muzică de factură cultă
Muzeul Mitropoliei Clujului
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Casino Centrul de Cultură Urbană: expoziții de tehnologii și inovații, astrofotografie, concert live
Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj: expoziție foto-documentară, de reconstituire istorică, mixed media și alte surprize
Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD): competiție de proiecte expoziționale individuale, dedicată studenților UAD cu scopul promovării debutului artistic și al susținerii artei contemporane tinere (ediția a X-a)
Institut français de Cluj: scurtă istorie ilustrată a unui joc piramidal (Caritas) care a funcționat la Cluj în anii ’90, atrăgând dependenți în toată țara
Centrul de Interes: expoziție de artă digitală interactivă
Muzeele de la Universitatea Babeş-Bolyai: Muzeul Zoologic, Vivariul, Sala Liviu Vlad, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Istorie, Muzeul Memorial David Prodan, Muzeul Alexandru Duma
Muzeele de la USAMV: Complexul Acvaristic, Muzeul de anatomie animală comparată
ISU Cluj și Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”
Evenimentul Noaptea Muzeelor este coordonat la nivel local de Centrul de Cultură Urbană al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe informații sunt disponibile în broșura participanților sau pe pagina de Facebook a evenimentului.
Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA a prelungit, cu această ocazie, programul de noapte pentru linia 25N (str. Unirii – Bucium) până la ora 02:00. În acest mod, vizitatorii muzeelor pot utiliza transportul public pentru a ajunge la obiectivele deschise publicului din municipiul Cluj-Napoca.
Plecări Bucium: 23:05 , 23:35, 00:05, 00:30, 01:00, 01:30.
[stextbox id=’custom’]Inițiată de Ministerul Culturii si Comunicării din Franța si patronata in prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional si aflat anul acesta la a 18-a ediție.
Muzee si instituții culturale din zeci de tari europene si nu numai își aprind luminile si deschid porțile in aceeași noapte.
Anul acesta, evenimentul este sărbătorit in toata Europa, in data de 14 mai.
Site-ul oficial al evenimentului european: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/[/stextbox]