O invazie pe scară largă a ruşilor în Ucraina rămâne improbabilă, estimează Reuters
Forțele armate ale Ucrainei sunt mult depășite numeric și ca armament de cele ale Rusiei, dar pe măsură ce Rusia începe ceea ce ar putea fi o invazie pe scară largă, experții militari consultaţi de Reuters spun că ucrainenii ar fi capabili să mobilizeze o rezistență semnificativă și să provoace pierderi grele.
Forțele ucrainene au câștigat experiență de luptă în regiunea Donbass din estul țării, unde se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia din 2014 și sunt foarte motivate.
Analiștii militari spun că apărarea antiaeriană și antirachetă a Ucrainei este slabă, lăsând-o vulnerabilă la atacurile rusești asupra infrastructurii sale. Ei spun că Rusia va încerca, de asemenea, să-și folosească superioritatea în războiul electronic pentru a paraliza capacităţile de comandă și control ale adversarului și pentru a întrerupe comunicațiile cu unitățile de pe teren.
Dar ucrainenii au arme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și armament antitanc, inclusiv rachete Javelin furnizate de SUA, care pot încetini avansul militar al Rusiei.
În afara armatei regulate, Ucraina are unități de apărare teritorială formate din aproximativ 900.000 de voluntari şi rezerviști. Majoritatea acestora au cel puțin o pregătire militară de bază, așa că Rusia s-ar putea confrunta cu o rezistență încăpățânată și prelungită dacă ar încerca să captureze și să păstreze teritorii extinse în Ucraina, estimează Reuters.
Provocarea militară ar fi incomparabil mai mare decât în războaiele anterioare pe care le-a purtat Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, inclusiv în Cecenia separatistă, în anii 1990, și împotriva Georgiei, în 2008.
Ca atare, mulți analiști militari spun că o invazie rusă pe scară largă rămâne puţin probabilă, deoarece ar implica un război lung și riscant, cu pierderi inevitabil mari. Ei se așteaptă ca Rusia să opteze pentru lovituri aeriene și/sau acapararea limitată de teritorii, mai degrabă decât un război total care să includă bătălii pentru marile orașe.
Mai realist este să se presupună că Rusia va căuta să-şi extindă cuceririle dinspre regiunea Donbas spre sud și vest pentru a se conecta cu Crimeea, deja anexată, și Marea Neagră. Există, de asemenea, posibilitatea ca trupele ruseşti din Belarus să treacă granița de nord a Ucrainei ca parte a unui atac.
Reuters mai scrie că Putin s-ar putea confrunta cu nemulțumiri din partea publicului său cu privire la războiul pornit împotriva unei națiuni slave, precum și cu un sentiment anti-rus intens în Ucraina. Rusia a fost deja sancționată pentru mutarea trupelor în regiunile controlate de separatiști din Ucraina și, cel mai probabil, se va confrunta cu altele mult mai dure dacă va opta pentru o invazie completă.