Începe vaccinarea copiilor între 5 și 12 ani

Foto: nbcnews.com

Autoritățile au anunțat că vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie.
Programările pot fi făcute începând din 13 ianuarie și acestea se pot realiza doar în centrele de vaccinare dedicate copiilor care se regăsesc în platforma națională de vaccinare cu denumirea P_Ped. Programările pot fi făcute prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali.
Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.
La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Potrivit RoVaccinare, vaccinul adminstrat este Comirnaty, produs de compania Pfizer/ BioNTech, iar schema de vaccinare prevăzută pentru această categorie de vârstă este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile. Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Potrivit sondajelor, disponibilitatea părinților de a-și vaccina copii este scăzută. Un sondaj IRES realizat la finalul lunii noiembrie arăta că 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu își vor vaccina copiii împotriva COVID-19.
Doar jumătate (51%) dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani au discutat cu cei mici despre vaccinarea împotriva COVID-19.
Femeile, respondenții peste 36 de ani și cei din sudul țării spun, în proporții mai ridicate, că au discutat despre acest subiect cu copiii lor.
Puțin peste jumătate (57%) dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani participanți la studiu au spus că vor ține cont de opinia copiilor lor atunci când vor lua decizia cu privire la vaccinarea acestora. Declarativ, sunt mai deschiși în acest sens respondenții peste 36 de ani, cei din medul rural și femeile.
14% dintre părinți au declarat, la momentul realizări sondajului, să intenționează să-și vaccineze copiii din această categorie de vârstă cu serul împotriva COVID-19, 6% au spus că nu sunt încă deciși, iar 80% au afirmat că nu îi vor vaccina pe copiii lor.
Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord cu vaccinarea. 5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, 2% declară că nu au luat încă o decizie.
Printre cei mai deschiși pentru vaccinare îi regăsim pe părinții peste 36 de ani, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe cei din sudul țării.

Sondajul a fost realizat, în parteneriat cu platforma EduPedu, telefonic, în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%.

Distribuie:

Postaţi un comentariu