FOTO | Protest al polițiștilor clujeni în fața Prefecturii: ”Nu mai dorim să fim discriminați!”
Polițiștii clujeni din cadrul Europol și de la Penitenciarul Gherla au protestat astăzi în fața prefecturii, solicitând acordarea tranșelor de salarizare prevăzute în Legea unitară a salarizării, de care au fost privați după emiterea unui ordonanțe de urgență. Ei spun că sunt supuși unei discriminări nefirești din partea statului român, având în vedere că alte categorii sociale beneficiează deja de drepturile prevăzute în Legea salarizării din 2017.
La protestul din fața prefecturii județului Cluj au participat câteva zeci de polițiști, extrem de gălăgioși pe durata celor două ore petrecute la o temperatură de minus 2 grade Celsius.
”Această lege unitară a salarizării pe sistemul bugetar se aplică… la unii da, la alții ba. De exemplu, la medici s-au dat toate tranșele de salarizare care trebuiau să se termine la 1 ianuarie 2022, la noi s-au acordat două tranșe și s-au anulat apoi prin ordonanțe de urgență. Nu neapărat de salariu este problema, e problema de sporuri, dac- s-ar aplica legea salarizării am scăăa de aceste sporuri, toată lumea spune că avem sporurile mari, asa ar rămâne maxim 30 la sută sporuri, restul ar fi salariul”, a spus Florin Mureșan, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, filiala Gherla.
”Polițiștii nu mai doresc să fie discriminați și solicită aplicarea Legii salarizării de la care au fost omiși anul trecut. S -a omis o ordonanță de urgență prin care acestora nu li s-a acordat dreptul cuvenit prin lege, și ne este teamă că și anul viitor vom fi omiși de la plata etapizată”, ne-a declarat și Bruckental Ioan Andrei, președintele Sindicatului Europol, filiala Cluj.
Sindicaliştii au avut asupra lor și un model de NOTIFICARE prin care să îşi exercite dreptul de a refuza efectuarea muncii suplimentare începând cu 01 ianuarie 2022 şi refuzul de a mai efectua sarcini/atribuţii (COVID19) pe care nu le au în fişa postului în situaţia în care nu va fi aplicată Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
”Este clar că ne vom putea apăra drepturile doar prin participarea în număr cât mai mare la formele de protest. Avem cele mai bune exemple ale protestelor din justiţie (protestul magistraţilor prin suspendarea şedinţelor de judecată) şi sănătate (încetarea activităţii) în urma cărora, angajaţii din aceste sectoare de activitate şi-au primit drepturile. De aceea vă cerem să ne sprijiniţi ca să putem să ne obţinem drepturile”, au mai precizat reprezentanţii Sindicatului Europol.
Protestele polițiștilor se vor muta, din 16 decembrie, la Ministerul de Interne, iar din 17 decembrie la sediile partidelor din actuala coaliţie de guvernare.
Galerie foto: Dan Bodea