Date clinice timpurii sugerează că anticorpii produşi de vaccinuri nu neutralizează Omicron. Boosterele ar putea ajuta
Datele clinice timpurii ale unui studiu derulat în Africa de Sud oferă o primă imagine a protecţiei oferite de vaccinuri împotriva variantei Omicron a coronavirusului care se răspândește rapid.
Constatările nu sunt tocmai încurajatoare, relatează New York Times.
Experimentele de laborator au descoperit că Omicron pare să anuleze protecţia conferită de vaccinul Pfizer-BioNTech, dar au sugerat, de asemenea, că persoanele care au fost injectate cu doza de întărire (booster) ar putea fi totuşi protejate.
Studiul, publicat online marți, relevă faptul că anticorpii produși de vaccinuri au mult mai puțin succes în a împiedica varianta Omicron să infecteze celulele decât împotriva altor variante de coronavirus.
Oamenii de știință spun că rezultatele sunt oarecum îngrijorătoare, dar că nu sunt motive de panică. Datele sugerează într-adevăr că persoanele vaccinate ar putea fi vulnerabile la infecțiile provocate de Omicron, care se răspândește rapid în Africa de Sud și a apărut în zeci de țări din întreaga lume.
Dar vaccinurile stimulează un răspuns imunitar amplu care nu implică doar anticorpi. Inevitabil, aceste prime experimente oferă o imagine incompletă despre cât de bine protejează vaccinurile împotriva spitalizării sau a deceselor provocate de Omicron.
„Deși cred că vor fi multe cazuri de infectare, nu sunt sigur că acest lucru se va traduce prin prăbușirea sistemelor de sănătate”, a declarat Alex Sigal, virolog la Africa Health Research Institute din Durban, Africa de Sud, care a condus cercetarea. „Bănuiesc că lucrurile vor rămâne sub control.”
Dr. Sigal și colegii săi au lucrat contratimp în ultimele două săptămâni pentru a cultiva virusul și apoi pentru a testa diferite tipuri de anticorpi împotriva acestuia. „Dacă nu mor din cauza virusului, voi muri de epuizare”, a spus el.
Inițial, dr. Sigal se temea că vaccinurile ar putea să nu ofere protecție deloc. Era posibil ca varianta Omicron să fi dezvoltat o nouă modalitate de a pătrunde în celule, care ar fi făcut inutil răspunsul imunitar stimulat de vaccinuri. „Atunci, toate eforturile noastre de până acum ar fi ajuns aruncate la gunoi”, a spus el.
Din fericire, s-a dovedit că nu este cazul.
Dr. Sigal și colegii săi au folosit anticorpi proveniţi de la șase persoane care au fost vaccinate cu Pfizer fără să fi fost vreodată bolnave de Covid-19. Ei au analizat, de asemenea, anticorpii de la alte șase persoane care fuseseră infectate înainte de a primi vaccinul Pfizer.
Cercetătorii au descoperit că anticorpii de la toți voluntarii au dovedit rezultate mai slabe față de Omicron decât față de o versiune anterioară a coronavirusului. În general, răspunsul imun la Omicron a scăzut dramatic, aproape la 40 la sută din nivelul observat atunci când anticorpii au fost testați împotriva unei versiune anterioare a virusului. Acest nivel scăzut al titrului de anticorpi ar putea să nu protejeze împotriva infecțiilor cu Omicron.
Theodora Hatziioannou, virolog la Universitatea Rockefeller, care nu a fost implicată în cercetare, a spus că diminuarea nu este surprinzătoare. „Este, mai mult sau mai puțin, ceea ce ne așteptam”, a spus ea.
Rezultatele ar putea contribui la explicarea unor evenimente de tip superspreader cauzate de Omicron. La o petrecere de Crăciun ţinută într-un spital din Norvegia, virusul pare să fi infectat cel puțin jumătate din cei 120 de participanți, toţi vaccinați.
Totuşi, echipa condusă de dr. Sigal a sesizat că există o diferenţă între cele două loturi de voluntari. Anticorpii prelevaţi de la cele șase persoane vaccinate au fost foarte slabi împotriva Omicron. Dar dintre voluntarii care au avut Covid-19 înainte să fie vaccinaţi, cinci din șase au dezvoltat răspunsuri imune suficient de puternice.
O posibilă explicaţie ar fi că persoanele care sunt vaccinate după infecție dezvoltă niveluri mai mari de anticorpi decât cele care nu au fost infectate anterior.
Dr. Sigal a spus că experimentele nu vor putea spune prea multe despre cât de bine protejează dozele de întărire (booster) împotriva Omicron până când cercetătorii nu vor testa direct persoanele care le-au primit. Dar el bănuieşte că nivelul crescut de anticorpi conferit de boostere ar oferi o bună protecție. „Cu cât ai mai mulţi anticorpi, cu atât vei fi mai bine”, e de părere cercetătorul sud-african.
Kristian Andersen, cercetător în boli infecțioase la Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla, California, care nici el nu a fost implicat în noul studiu, e de acord că boosterele ar putea ajuta împotriva noii variante.
„Mă aştept ca amplificatorii să restabilească niveluri mai bune de protecţie”, a spus el. „Și, important, datele clinice timpurii din Africa de Sud sugerează că imunitatea – fie de la vaccinuri sau de la infecții anterioare – este încă eficientă în prevenirea formelor severe de Covid-19.”
Dar dr. Hatziioannou este mai puțin sigură în privința rapelurilor. Ea și colegii ei efectuează experimente pentru a testa dacă boosterele conferă acelaşi grad robust de protecție observat la persoanele care au fost vaccinate după infecție. „Aş vrea să cred că da, dar trebuie să așteptăm”, a spus ea.
Atât Pfizer cât și Moderna își testează vaccinurile împotriva Omicron și spun că vor putea produce vaccinuri adaptate acestei variante în aproximativ trei luni.
Jesse Bloom, virolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, afirmă că studiul din Africa de Sud întăreşte necesitatea de a accelera dezvoltarea vaccinurilor specifice Omicron. Chiar dacă rămâne o incertitudine cu privire la aria de răspândire a variantei, a menţionat el, cea mai bună modalitate de a restabili protecția împotriva Omicron va fi de a oferi oamenilor un vaccin care să conțină informațiile genetice ale acestei mutaţii.
„Având în vedere scăderea mare a titrurilor de anticorpi neutralizanți care se observă la Omicron”, a spus el, „cu siguranță, din punctul meu de vedere, ar merita să avansăm cât mai repede posibil cu realizarea de vaccinuri specifice, atâta timp cât pare că există posibilitatea ca varianta să se răspândească pe scară largă.”