Simina Poinar este economistă, lucrează în IT, predă breakdance și va reprezenta România la CM de breaking
Simina Poinar va reprezenta România, la începutul lunii viitoare, la Paris prima ediție a Campionatului Mondial de breaking, denumirea oficială a breakdance-ului, nou sport olimpic.
Prima ediție a mondialelor de breaking sunt organizate în contextul în care în
2020, Comitetul olimpic a acceptat breakingul ca disciplină la Jocurile Olimpice din anul 2024, ce vor avea loc la Paris. Astfel, începând cu acest an, au avut loc deja câteva competiţii premergătoare Jocurilor olimpice.
Între participanții la ediția inaugurală a Campionatelor Mondiale se numără și Simina Poinar, de meserie economistă, care lucrează ca programator în IT, în Cluj, predă breaking copiilor şi adulţilor, conduce proiecte sociale şi totul în viaţa ei se învârte în jurul unei pasiuni, breakdance-ul.
Spectacolul care i-a schimbat viața
Născută în Oradea, Simina a descoperit breakdance-ul în urmă cu 15 ani, pe când era elevă la liceu. Mai înainte a practicat atletismul de performanţă. Însă, avea nevoie de o activitate extraşcolară, legată tot de sport, şi din întâmplare, a văzut într-un spectacol – în care dansa şi sora ei – trupa de breakdance „Original”.
„Am zis atunci că asta vreau să fac! Mi s-a părut foarte interesant. Şi se potrivea mult cu firea mea, un pic rebelă, pe vremea aceea, nonconformistă. Atât de tare m-a prins încât de atunci s-a transformat într-un stil de viaţă. De câţiva ani încoace, din 2017, am descoperit şi pasiunea de a da mai departe.
Predau copiilor şi adulţilor, iar împreună cu colegii mei de trupă lucrez pe un proiect social cu copii din centre de plasament. Toate se învârt în jurul breakingului, deşi am şi un job stabil în IT”, povestește Simina.
A câștigat titlul de campioană națională la Timișoara, în luna mai, și Cupa României, luna aceasta la București, performanțe ce i-au adus calificarea la Campionatul Mondial de breaking de la Paris, care va avea loc pe 4 decembrie.
Între timp a participat și la Campionatul European de la Soci, din Rusia, unde a încheiat competiția pe locul 23, obţinând cea mai bună clasare în rândul dansatorilor români din lot.
Competiţia mondială de la Paris, de la începutul lunii viitoare, se desfăşoară sub patronajul Federaţiei Mondiale de Dans Sportiv, cu competiţii individuale la categoria 16 plus, fete „1 vs 1”, respectiv băieţi „1 vs 1”.
„1 versus 1 înseamnă că ne duelăm, să zic aşa, într-un sistem battle în care suntem unul în faţa celuilalt şi se câştigă ca la tenis, cum ar veni, dar pe baza a ceea ce faci, a ceea ce prezinţi dansând, faţă de oponentul tău. DJ-ul pune muzica, câte o melodie diferită pentru fiecare battle, confruntare, în parte.
Fiecare intră pe rând şi dansează. În stilul freestyle. Se punctează abilităţile fizice, originalitatea, muzicalitatea, felul în care răspunzi oponentului. Iar juriul pe baza unui sistem de jurizare numit Trivium, şi în sistem piramidal, alege cine câştigă şi merge mai departe”, explică Simina.
Breaking va fi sport olimpic începând cu 2024
Așa cum aminteam mai sus, Comitetul Olimpic Internațional a adăugat breakdance-ul în programul lor de evenimente, declarându-l oficial sport olimpic competitiv pentru jocurile de la Paris din 2024.
Confirmată de IOC (International Olympic Committee) pe data de 7 decembrie 2020, forma de dans va fi denumită „breaking”, un nume ce provine din New York-ul anilor ’60 și 70 și care se referă la break-urile din seturile DJ-ilor de hip-hop.
Decizia a fost luată pentru a atrage un public mai tânăr la olimpiade și, așa cum a spus președintele comisiei Thomas Bach, inițiativa reprezintă o încercare de a face competiția mai „echilibrată ca gen, mai tinerească și mai urbană”. Astfel, breakdancing-ul se va alătura altor sporturi nou adăugate, cum ar fi skateboard-ul, alpinismul sportiv și surfingul.
Breakdance-ul competitiv, sport considerat extrem de acrobatic, a fost testat la Jocurile Olimpice de tineret din 2018, din Buenos Aires, Argentina, unde concurenții s-au confruntat în dansuri individuale. În 2024, break-off-urile vor avea loc la Place de la Concorde din Paris.