La Cluj, căldura și apa caldă au același tarif ca în 2020. Directorul RAT: ”Poate vor fi creșteri de prețuri, dar nu e cazul să ne alarmăm”
Directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Cluj (RAT), Emil Miron, spune că în prezent furnizarea agentului termic în locuințele clujenilor se face la același tarif de 242 lei/Gcal, la fel ca în ultimii trei ani, dar că sunt șanse ca acesta să crească în perioada următoare. ”Nu e cazul, însă, de creșteri uriașe”, dă asigurări directorul RAT.
”Este acum o analiză care se face, așa cum am constatat cu toții în ultimele luni. Prețurile la energie din piață au crescut, și în primul rând prețul gazului. În aceste circumstanțe, sunt analizate mai multe opțiuni, pe de o parte la nivel guvernamental în sensul acordării unor subvenții pentru toți producătorii de energie termică de așa natură încât să nu fie, practic, necesare creșteri ale tarifelor la populație. În ce privește a doua opțiune, ar putea fi creșteri ale energiei termice în perioada următoare, însă deocamdată nu putem să oferim niciun fel de informații. Așteptăm zilele următoare ca la nivel guvernamental să fie luate deciziile legate de subvenții și de asigurarea acelui cadru care să nu ducă la creșterea prețurilor pentru populație.
Nu e cazul să ne alarmăm, să vorbim de creșteri uriașe. În Cluj nu e cazul de creșteri uriașe, nu vorbim de creșteri de multipli.
Deci ne așteptăm ca prețul de termoficare să nu crească în Cluj, aceasta este poziția noastră acum, după informațiile pe care le deținem în acest moment. Așteptăm reglementările guvernamentale și atunci vom putea da toate detaliile necesare”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Emil Miron, directorul general al RAT Cluj.
Livrarea energiei termice în municipiul Cluj-Napoca a început în urmă cu 10 zile în toate cele 22.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare.
”Nu avem probleme în ce privește realizarea parametrilor, nu avem reclamații în această perioadă singurele semnale venite de la asociațiile de proprietari sunt legate de instalațiile interne de preluare a agentului termic, vorbim aici de subsolurile tehnice care au vanele închise. Am avut situații de acest gen și ar mai putea să apară în perioada următoare”, a mai declarat Emil Miron.
Față de anul trecut, în Cluj-Napoca, numărul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut cu 500.