Clujeanul Dorin Marchiș a fost ales Secretar General al Federației Internaționale de Aikido
Dorin Marchiș, reprezentantul României în cadrul Federației Internaționale de Aikido și președintele Fundației Române de Aikido Aikikai a fost ales secretar general al Federației Internaționale de Aikido, în cadrul Adunării Generale (AG) a Federației Internaționale de Aikido (FIA), din care face parte și Fundația Română de Aikido Aikikai.
Evenimentul s-a desfășurat, online, pe 13 septembrie, sub coordonarea tehnică a lui Dorin Marchiș, cu participarea a peste 120 de persoane. Cu această ocazia e fost ales un nou Comitet Director, iar Dorin Marchiș a întrunit sufragiile pentru poziția de secretar general.
17 țări au devenit membre cu drepturi depline: Austria, Azerbaidjan, Bolivia, Cuba, India, Kazakstan, Republica Moldova, Muntenegru, Myanmar, Nepal, Macedonia de Nord, Peru, San Marino, Arabia Saudită, Serbia, Polinezia și Turcia, iar 4 țări au devenit state asociate ale organizației internaționale: Costa Rica, Guatemala, Malta și Tunisia.
„Unul dintre principalele proiecte care mă entuziasmează este IAF 100, precum l-am numit eu. Sunt implicat în creșterea numărului de membri ai organizației internaționale de câțiva ani.
Sunt fericit că 17 state s-au alăturat federației ca membre cu drepturi depline și alte 4 state au devenit membre asociate, adică sunt pe calea procedurală de a deveni membre cu drepturi depline. Așadar, în timpul acestui mandat, voi face tot posibilul să ajungem la 100 de țări membre în cadrul federației internaționale de Aikido”, a declarat Dorin Marchiș.
Federația Internațională de Aikido este o federație a organizațiilor naționale de Aikido, care sunt afiliate direct la „organizația-mamă” de Aikido ca Budo, Aikikai Hombu, din Japonia. O dată la 4 ani, Adunarea Generală reunește reprezentanții tuturor membrilor, precum și observatori, spre a dezbate, alege și stabili chestiuni cu privire la activitățile principale ale federației.
Aikido este o arta marţială japoneza care se diferenţiază de toate celelalte arte marţiale prin câteva trăsături specifice. Un aspect important este acela că în Aikido nu există competiţii deci, nici preminați. Singura competiție a practicanților acestei discipline fiind cu sine însuși, în care fiecare persoană încearcă să se perfoecţioneze și să-și şlefuiască propriul spirit şi caracter.
Aikido este o artă marţială de autoapărare, în care pentru a contracara un atac se foloseşte forţa atacatorului. Datorită principiilor sale, această artă marţială poate fi practicată atât de bărbaţi, cât şi de femei sau copii. Fundația Române de Aikido Aikikai își are sediul central în Cluj-Napoca, iar organizația cuprinde 50 de dojo-uri (săli de antrenament) în 40 de localități din țară.
Aikido NU este o arta martiala de autoaparare, fiind total ineficienta in cazul unei confruntari care implica violenta. Chiar mai mult, intraga practica este o coregrafie si aceasta poate da o anumita incredere falsa unui practicant care, in conditiile uinui conflict real, este o victima sigura daca incearca sa se bazeze pe “principiile” acestei “arte”. In cel mai bun caz, aikido poate fi considerat un sport, un dans, o coregrafie… nicidecum mai mult.
Salut! Te pot asigura ca nu e nicidecum doar un ‘dans’. Dar una este ca intelegi urmarirea energiei (care intr-adevar, de multe ori este blocata de adversar intr-un conflict real, si nu continuata – aici si diferenta de care aminteai si falsa idee pe care unii practicanti si-o pot asuma despre ei – unde iti dau dreptate)si alta e viziunea pragmatica, unde ‘unduirea’ pe energie poate deveni destul de inexistenta, ba chiar perpendiculara, daca nu chiar in sens opus loviturii (energiei) primite, unde te asigur ca Aikido da roade, chiar si acolo. Dar raspunzi la un conflict in modul in care te antrenezi, iar daca vrei sa continui doar stilul de inceput al lui o-sensei Morihei, atunci nici nu ar trebui sa te expui cu gandul in situatia conflictuala, pe cand daca vrei sa te rupi un pic de radacini, pastrand totusi respectul fata de ele, se poate si asa si se poate chiar bine.
Ca o nota personala – nu poti sa zici ca stii autoaparare doar prin Aikido, daca nu ai avut vreodata tangenta in karate. Dar te poti apara.
Zi buna!