Unul din cinci bistriţeni a minţit pentru a primi ajutor social
Peste 20% dintre bistriţenii care beneficiază de diverse forme de ajutor social sunt suspectaţi că au minţit în privinţa veniturilor reale, o parte dintre aceştia alegându-se deja cu suspendarea plăţii ajutoarelor şi decizii de impunere.
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bistriţa-Năsăud derulează în această perioadă o campanie de monitorizare a cazurilor identificate de beneficiari care au prezentat suspiciuni de nedeclarare a unor venituri ori bunuri mobile sau imobile, în scopul obţinerii de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau ajutor pentru încălzirea locuinţei.
La nivelul judeţului, este vorba, în total, de peste 3.000 de persoane, dintre care 403 au obţinut ajutor social, 1.066 ajutor pentru susţinerea familiei, iar 1.578 au beneficiat iarna trecută de ajutor pentru plata facturii la încălzire.
Directorul AJPIS Bistriţa-Năsăud, Ani Bob, a declarat luni că, în urma verificărilor efectuate de Curtea de Conturi, a rezultat că 1.529 dintre aceste persoane deţin depozite bancare care depăşesc suma de 3.000 de lei, pe care nu le-au declarat.
Din acest motiv, a fost dispusă suspendarea plăţii ajutoarelor sociale în cazul acestor persoane, urmând ca, odată stabilită perioada pentru care au beneficiat ilegal de aceste sume şi cuantumul lor, persoanele în cauză să fie somate să returneze banii.
Există, de asemenea, suspiciuni în cazul a 378 persoane cu venituri salariale sau activităţi independente nedeclarate, 26 beneficiari de indemnizaţie de handicap, 17 cu ajutor de şomaj şi 22 cu pensii nedeclarate, la care se adaugă 1.033 situaţii în care există neclarităţi în legătură cu numărul de animale şi suprafeţele de teren pe care le au în proprietate.
Dintre cei care nu şi-au declarat toate veniturile, 43 sunt persoane care au beneficiat, în paralel, de indemnizaţie de creştere a copilului.
Cele mai multe suspiciuni au apărut la beneficiari de ajutoare sociale din mediul rural. Primarilor li s-a cerut să întocmească decizii de debit pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit şi să verifice, prin anchete sociale şi acte doveditoare, cazurile care nu au putut fi confirmate în totalitate, pentru a se lua măsura suspendării plăţii.
Toate aceste situaţii au ieşit la iveală în urma suprapunerii de către Camera de Conturi şi AJPIS a unor baze de date furnizate de către ANAF, ANOFM, APIA, Casa Naţională de Pensii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia Sanitar Veterinară, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia economică a municipiului Bistriţa.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, numărul beneficiarilor de ajutor social se apropie de 2.500 persoane, iar cel al beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei este de aproximativ 4.500 persoane.