Cu o rată de infectare de aproape 15 la mie, Jichișu de Jos nu va intra în carantină. Subprefectul Clujului: ”Nu se întrunesc toate condițiile”

Jichișu de Jos / Foto: Wikipedia

O comună din județul Cluj a ajuns la o rată de infectare de aproape 15 la mie, însă autoritățile nu iau, deocamdată în calcul, carantinarea acesteia. Explicația: nu se întrunesc toate condițiile pentru luarea unei asemenea măsuri drastice.

Recordul în ce privește rata de infectare în județul Cluj se înregistrează în comuna Jichișu de Jos, cu 14.90 la mie.

Carantinarea localității nu este o soluție în acest moment, spune subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu.

Carantinarea zonală se face atunci când în baza evaluării se constată că riscul de infecții în rândul comunității nu poate fi controlat prin alte metode și există un mare procent al persoanelor infectate. Această evaluare se face de către Direcția de Sănătate Publică. Este o evaluare amplă în care trebuie urmărite o serie de criterii ce țin de rata de infectare, de trend, de ponderea de vârstă a populației, de caracteristici ale populației din zonă, de existența unor servicii medicale, a medicilor de familie, a unor unități comerciale pentru asigurarea nevoilor, farmacii și așa mai departe.

Referitor la Jichișu de Jos, nu se întrunește, conform evaluării făcute ieri, procentul necesar pentru carantinare. Din câte știu eu, e nevoie de un punctaj de 65 pentru carantinare, iar în Jichiș avem doar 54. Deci nu vorbim doar de rata de incidență, sunt mai multe criterii care se analizează.

Pe de altă parte, împreună cu forțele de ordine, de instituțiile angrenate în acest proces, facem o serie de evaluări ale comunității, astfel încât decizia să fie cât mai bună.

Dacă prin amplificarea controalelor forțelor de ordine în zonă, dacă se poate menține sub control infectarea, dacă există focare doar într-o anumită zonă a UAT-ului… în urma tuturor acestor criterii și evaluări se ia o decizie cu privire la carantinare. Principală e, însă, evaluarea făcută de DSP.

La Jichiș, este un trend în staționare. Evaluând persoanele intrate și persoanele care vor iesi vindecate pe parcursul săptămânii următoare, sau pe parcursul următoarelor două săptămâni, s-a decis că nu este necesară carantinarea. Există, deci, și alte metode alternative prin care să încercăm să ținem sub control aceste comunități unde incidența este crescută până la momentul carantinării”, a declarat subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, pentru Transilvania Reporter.

Potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Cluj, rata de infectare este, astăzi, de 6,80 la mia de locuitori.

Citește și:

În Cluj-Napoca, rata de infectare se apropie de 9 la mie. Panticeu, singura localitate din județ cu incidență zero

Distribuie:

Postaţi un comentariu