Situație dramatică la Spitalul de Infecțioase din Cluj: Niciun loc liber la ATI, iar 96% din cazurile grave provin de la persoane nevaccinate

Foto: Dan Bodea

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, cel mai mare spital Covid din județ, se luptă din greu pentru a face față numărului tot mai mare de pacienți infectați cu coronavirus. Astăzi, spitalul se confruntă cu lipsa acută a locurilor libere de pe secțiile Covid, dar și în cea de Terapie Intensivă. Astfel, potrivit managerului spitalului, Ioan Mureșan, din cele 164 de locuri pe secții, mai erau libere doar 4, în timp ce la ATI nu mai e niciun loc liber, toate cele 20 de paturi fiind ocupate de pacienți aflați în stare gravă și foarte gravă.

Pentru a asigura asistență medicală specifică secțiilor ATI, spitalul a fost nevoit să improvizeze.

Noi suntem organizați în secțiile obișnuite cu tot ceea ce trebuie pentru pacienții critici. Doar cei care au nevoie de ventilație mecanică sunt coborâți în Terapie Intensivă, întrucât toate manoperele care necesită oxigenoterapie se realizează pe secție.

Nu avem probleme mari în sensul că trebuie să aleg între unul sau altul, doar că de multe ori coborâm un pacient de pe secții pentru o zi-două de terapie intensivă, îl urcăm din nou, coborâm alții, facem așa un transfer între secții și Terapie Intensivă, astfel încât cei care se agravează foarte tare să poată veni pe secția de Terapie Intensivă”, a declarat managerul de la Spitalul de Infecțioase, pentru Transilvania Reporter.

Ioan Mureșan spune că și la Cluj s-au înregistrat cazuri în care, din cauza lipsei de paturi libere, personalul a fost nevoit sa refuze pur și simplu pacienți și să-i redirecționeze spre alte spitale din județ. Problema cea mai mare însă, spune managerul spitalului clujean, o reprezintă faptul că majoritatea cazurilor grave internate provin din rândul persoanelor nevaccinate: ”96% sunt nevaccinați. Așa că… este clar, procentul este zdrobitor, este zdrobitor. Sigur că avem probleme și cu aparținătorii, că dacă le spunem de ce nu i-ați vaccinat, acum regretă.”

În ce privește cazul tragic de astăzi de la Spitalul de Infecțioase din Constanța, Ioan Mureșan spune că astfel de evenimente nu sunt întâmplătoare și că ele se datorează faptului că în România niciun spital Covid nu are posibilitatea de a ventila mecanic aerul din saloanele și secțiile ATI.

Avem probleme, da. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în România, vedem că ba un spital, ba altul, are probleme. În afară de cele pur medicale, au și probleme de incendii. Ne gândim și noi la modul în care se forțează secțiile de Terapie Intensivă, dar și secțiile care au sisteme de fluide medicale și constatăm că sunt cu mare risc, iar în România niciun spital Covid nu are vreun sistem de ventilație mecanică de tratare a aerului. Noi am făcut o documentație pe fonduri europene, dar până la realizarea ei durează.

Este dureros când afli astfel de vești proaste, pentru că, în România, spitalele n-au fost dotate cu sisteme de ventilație și de purificare a aerului. Degeaba sunt detectoare de oxigen, alea piuie foarte ușor, foarte repede, și pacienții care sunt pe secții  se mișcă, se duc și la baie, și mai lasă oxigenul, ba își mai dau și masca jos. Încărcătura de oxigen în secții este  destul de ridicată. Singura măsură pe care o putem lua este ventilația naturală, dar nu e suficientă nici aceasta”, ne-a mai declarat Ioan Mureșan, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu