Reacții ale studenților de la UBB după ultimele decizii ale Senatului: „Nu se raportează la dorințele tuturor, ci la motivații proprii”
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), cea mai mare comunitate academică din țară, cu aproape 50.000 de studenți, a deschis anul universitar 2021-2022 adaptat la condițiile de pandemie.
Inițial, Senatul UBB a anunțat că va permite accesul la cursuri, seminarii și în cămine doar studenților vaccinați sau testați. După acțiunea în instanță a doi dintre studenți, reprezentanții celei mai mari Universități din țară au decis să acorde libertate fiecărei facultăți să decidă sub ce formă se va derula anul universitar. Astfel, fiecare facultate din cadrul UBB a decis în care dintre cele trei scenarii își va desfășura activitatea în noul an universitar.
Scenariul 1: Participarea fizică în instituția de învățământ superior a tuturor studenților/cursanților la toate activitățile didactice, conform programului de desfășurare a acestora, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum un metru pătrat/ student pentru orele de curs/seminar
Scenariul 2: Participare în sistem mixt – prezență fizică și on-line, în funcție de specificul programelor de studiu, de infrastructură și de condițiile epidemiologice
Scenariul 3: Participarea tuturor studenților/cursanților la activități didactice on-line.
Studenții, argumente contra cursurilor online sau hibrid
Cel mai mare impediment care a dus la decizia conducerilor anumitor facultăți din cadrul UBB de a derula actul educațional în variantă online sau hibrid este lipsa spațiului. Pentru ca toate cursurile să se deruleze în format fizic, față în față, UBB ar fi trebuit să asigure săli de studiu în care să aloce câte un metru pătrat pentru fiecare student.
Pe înțelesul tuturor câte un scaun liber în față, în spate, la stânga și la dreapta, ceea ce ar însemna, în anumite cazuri, săli cu o capacitate de900 de scaune. În aceste condiții, studenții au fost anunțați de deciziile fiecărei facultăți în parte. Însă, nu toți agreează soluțiile alese. Cei mai răzvrătiți sunt cei care și-au antamat chirii.
„Motivarea în cazul facultății noastre a fost că am fi călătorit în mod regulat dinspre și spre orașele în care locuim și că am fi petrecut timp în afara facultății, că am trăi viața de student așa cum ne-o dorim. Dar, nimeni din conducere nu pare să se gândească și la faptul că marea majoritate a studenților și-au căutat / găsit chirie deja, au semnat contracte pe un an și deci trebuie să vină în Cluj.
O parte vor fi obligați să se angajeze pentru a plăti chiria. În plus scenariul ales este hibrid (cursurile și seminariile on line, activitățile extra-curriculare față în față) ceea ce înseamnă că studenții se vor deplasa totuși de la locuințele lor, chiar daca vor face naveta, situație în care ar fi mult mai expuși, atât ei cât și cei dragi lor.
Studenții se vor mișca la fel cum se mișcă toată populația României, inclusiv la cumpărături, petreceri, concerte, ceea ce este normal și legal, cu respectarea regulilor de protecție. Este trist, pentru că am ales facultatea asta în speranța unui învățământ de calitate și sper din tot sufletul ca acest lucru să se realizeze, fie chiar și on-line, deși nu îmi convine. Sper să rămână măcar scenariul hibrid”, spune Diana, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC).
„Învățământul online este o glumă”
”Daca sunt reprezentanții noștri, deciziile luate ar trebui să fie influențate și de dorințele și ambițiile noastre, nu? Aparent nu sunt. Învățământul online este o glumă și știți și voi foarte bine treaba asta. E dezamăgitor faptul că nu avem opțiunea de a alege ce vrem să facem și ce să ne asumăm fiecare, în mod individual.
Cei din Senatul UBB au visat ceva peste noapte și au scris pe grupuri de dimineață cu speranța că lumea doarme și nu vede când se trezește. Decizia luată e o mare prostie și nu vor să recunoască treaba asta.
Știm că e mai comod pentru profesori și toate alea să deschidă camera și să ne predea așa și așa, să ne mai arunce câte un suport de curs cu care să ne descurcăm la examene, dar nu e corect, sunt banii, timpul și educația noastră în joc, pandemia asta nu se termină semestrul ăsta și efectele deciziei ăsteia or să se vadă în timp. O să trecem prin facultate ca prin liceu pentru că nu ni se oferă nimic mai mult”, a adăugat Adrian.
”La nivelul câtorva mii de studenți s-ar fi putut impune mult mai ușor niște condiții de siguranță gen purtarea măștilor, dacă e să comparăm cu nivelul zecilor de mii care au venit la Untold. Ceea ce de fapt, se întâmplă în alte instituții, atât din Cluj, cât și din restul țării”, punctează Andrei.
„Ne-am săturat de cameră, de laptop și de zoom”
”Și noi, studenții care ne opunem acestei decizii, înțelegem problema facultății. Dar trebuie să înțelegem că ne-am săturat. Ne-am săturat de cameră, de laptop, de zoom și de echipe. Problema pe care facultățile au cauzat-o prin luarea acestei decizii este multiplă.
În primul rând, deși decizia nu permite discriminarea, aceasta oferă totuși opțiunea de învățământ față în față sau hibrid. Acestea fiind spuse, în ultimele zile, tot ce se putea vedea pe platformele facultăților, mai ales pe cea a FSPAC era „față în față”.
În al doilea rând, deși există mai multe forme de educație hibridă. Poziția actuală este că educația online nu este eficientă, după cum bine știți, dar decizia a fost luată în mod independent. Numele hibrid a fost doar o farsă pentru a nu-i supăra pe studenți. Nici nu voi menționa faptul că chiria, facturile și alte costuri vor fi plătite de părinți care știu că ar fi putut exista o soluție mai bună.
În al treilea rând, nu dăm vina pe facultate pentru că ministerul nu va permite decizia Senatului adoptată pe 29 iulie. Suntem supărați pentru că am fi putut fi informați mai devreme despre acest lucru și de asemenea, pentru că ar fi putut fi folosită o formă mai eficientă de educație hibridă. Nu credem că este corect că alte facultăți au început anul universitar cu predare cu frecvență, iar noi să ne uităm ca peștii în sac.
În al patrulea rând, suntem conștienți de faptul că situația epidemiologică actuală nu permite ca educația să revină la normalitate. Știm, de asemenea, că rata de vaccinare în România este deplorabilă. Dar trebuie să înțeleagă și cei care iau decizii că acesta este un factor independent de noi. Ne asumăm același risc prin faptul că dorim să fim în campus personal, nu doar profesorii și personalul universitar”, spune și Kassay Levente.
asta se intamplă cand guvernul plătește presa !!!
ai teroare zilnică și presiune să vaccineze lumea pentru a lichida stocul de marfă luat de la corporații – un tun inimaginabil de 2 miliarde, celebra autostradă moldova de exemplu
teroarea guvernului are un singur scop, vaccinare de masă – cu zero interes in măsura adevărată a testării gratuite de masă a tuturor singura știintifică !
Vaccinații iau și dau virusul, răspandesc. Evident că nu opresc pandemia… testarea izolează periodic totul și controlează bine pandemia.
Această minciună va ieși la iveală.
ubb nu are principala vină, ci doar guvernul probblema ubb este că sunt servili cu guvernul și minciuna lui oficială că vaxxinara oprește pandemia.
guvernul vă taie libertățile nu nevaccinații! Think!
Exact asa !
Testarea in masa cu niste teste nesigure nu ajuta la nimic. Slovacii au incercat sa testeze toata tara.. nu i-a ajutat la absolut nimic. Daca e sa vorbim de ceva ce chiar functioneaza este izolarea cat mai rapida a celor care au simptome de raceala si, preventiv, a celor care au fost in contact direct.
Ar trebui ca să studenții sa nu mai plătească taxa pt ca nu face fac nicio cheltuiala cu ei
Nu mai platiti nimic. Vor sa va oblige sa va vaccinati.
La Harvard s-a impus obligativitatea vaccinarii atat pentru profesori cat si pentru studenti. Fac si testari saptamanale si s-au intors in campus (cu cateva exceptii). Inca mai au cateva cazuri/zi dar, nefiind grave, nu reprezinta o problema.
Dar noi nu suntem Harvard, suntem Universitati din Romania, unde exista democratie si se respecta drepturile omului. Ia sa fi anuntat si la noi UBB, UB, UAIC etc prin iulie ca nu mai primesc inapoi dacat studentii si profesorii vaccinati… mama ce se starnea!
Acum faceti on line, pierdeti ani din viata, bani etc… dar sigur nu veti muri in chinuri in urmatorii 3 ani cum am vazut ca se vehiculeaza pe net! Fiecare are ce merita!
Ina, ești foarte bine colonizată mental, felicitări. Du-te și te vaccinează de 7 ori cat vrei.
Dacă nu ai inteles că vaccinarea NU oprește transmisia, e clar că nu avem ce discuta.
Singura soluție științifică și legală pentru cursuri fizice este TESTAREA UNIVERSALĂ OBLIGATORIE.
Așa lași vaccinații infectați să isi dea virusul, să-i infecteze pe nevaccinații testati
culmea e că voi vaxxinații vă agitați cel mai tare, ca dovadă că nici voi nu crdeți in vaccinul minunat :)))
PS Văd că drepturile omului nu mai sunt valabile mai nou, toti fanaticii vor să le incalce. Not so fast, o să fie mii de procese dacă impuneți obligativitatea și statul va plăti milioane in despăgubiri.
Ba am inteles mai bine decat crezi, sunt biolog si spre deosebire de multi altii, stiu ce este ARN ul mesager. Nu opreste vaccinul transmisia DAR o reduce foarte mult, ceea ce e esential intr-o populatie. Testarea poate rezolva probleme punctuale dar nu va putea opri niciodata pandemia. Cum sa o opreasca? Doar intarzie raspandirea virusului, ca si carantina. Nu poti testa in acelasi timp toata populatia planetei sa-i depistezi pe toti cei infectati (si testele au marja lor de eroare). Oricum va mai scapa cate unul care poate infecta din nou (de la pacientul 0 a pornit totul, nu?). Singura solutie e imunizarea – daca nu era vaccin virusul circula in populatie, isi lua ”tributul” si apoi pandemia se stingea, asta se intampla de secole. Insa societatea noastra pare sa nu fie dispusa sa plateasca pretul. Si atunci care e solutia? Imunizarea prin vaccin care duce la stingerea pandemiei fara numarul normal de morti. Altfel stam in carantine pana la sfantul Asteapta, cum slabesti surubul, cum face bum din nou!
Spitalele sunt pline ochi, care ar fi solutia voastra? Daca ar fi dupa mine (dar nu e, nu am putere de decizie) as spune simplu – vaccin a fost, cine a vrut sa se protejeze asa s-a protejat, cine nu si si-a asumat riscul e liber sa o faca, ridic toate restrictiile, aloc un numar de locuri in spital pentru bolnavii Covid, dar nu ii lipsesc complet pe ceilalti de asistenta medicala, si Dumnezeu cu mila! Fiecare sa aiba ce a ales!
“Felicitari” si multumiri fierbinti adresate lui Boc si administratiei locale care, cu o luna inaline de deschiderea scolilor si Universitatilor au permis si promovat masiv festivalurile si petrecerile. Restaurantele, cafenelele si barurile sunt pline ochi de adolescenti si tineri care ar trebui, intr-o tara normala sa fie la scoala, in salile de cursuri. NU la scoala se imbolnavesc copiii, pentru ca la scoala, se pot impune si se pot respecta normele sanitare de preventie (purtarea corecta a mastii medicale de protectie, dezinfectia. aerisirea si igienizarea spatiilor si a salilor de curs, distantare fizica), profesorii doar trebuie sa se asigure de acest lucru, sa se vaccineze si sa treaca la catedra sa isi faca meseria. Si, de la catedra, sa faca educatie pentru sanatate copiilor, sa promoveze rolul si importanta vaccinarii. Daca profesorii nu fac acest lucru, cine sa-l faca, pentru un copil/tanar care provine, poate, dintr-un mediu modest, unde parintii nu au decat cursuri de virusologie facute pe Facebook si care sufera de conspiratita vaccinarii?
Ar fi fost cea mai buna decizie sa mearga fizic cei vaccinati iar cei nevaccinati sa ramana online sau sa treaca la forma de invataman la distanta, unde se bucura de cursuri online. Are UBB suficienti bani pentru camere video montate in fiecare sala de curs. La Harvard s-a putut impune obligativitatea vaccinarii pentru profesori si studenti pentru ca nu au democratie mioritica si nu au nici conducere numita politic.
Asta este segregationism!E ilogic si anticonstitutional sa accepti vaccinatii doar!Sunt persoane cu contraindicatii majore pentru vaccin,persoane care au trecut prin boala si au anticorpi(majoritatea)!De ce sa fie privati de posibilitatea de a accede la un invatamant in conditii normale?Cum se vor lega prieteniile,relatiiile de colaborare intre tineri,pe categorii,vaccinatiii separat,nevaccinatii separat?Studentia ,ca si scoala,formeaza caractere,pe langa instruire,se si educa!Ce fel de caractere vor deveni cei care accepta acest segregationism ,care nu are nici o legatura cu sanatatea?
Iar Universitatea Harvard nu este exemplu de urmat din multe puncte de vedere,in ciuda pozitiei favorizate in clasamemtele universitatilor!
Nu o fi Harvard un exemplu de urmat (oare?) insa nici nu e plina de inculti sinucigasi, care s-au incolonat ca oile la vaccinare. Au totusi o scoala de medicina cum noi nu putem avea nici in vis! Daca nici ei nu mai inteleg mecanismele de actiune ale virusului si vaccinului, bine ca suntem noi destepti!
Maria, nu intelegi nimic pe lumea asta.
harvard e universitate privată, UBB e pe bani publici, adică e a studentilor, parintilor și nu doar a profilor.
singura soluție științifică era testarea universală gratuită, altfel bagi vaccinații care iau și dau virus și faci explozii virale.
Ce ar fi sa pastrez secretul asupra acestui fapt? Poate sunt vaccinat, poate nu! E o informatie confidentiala si ma priveste pe mine ca si intregul dosar medical propriu. How about that atostiutorilor in microbiologie si imunologie experimentala!
RUȘINE UBB! STUDENȚI NEVACCINAȚI CU MEDIA 10 NU AU PRIMIT LOC LA CĂMIN, ÎNSĂ STUDENȚI VACCINAȚI CU 7 AU PRIMIT LOC. VIVAT ACADEMIA TOTALITARĂ! VĂ BATEȚI JOC DE PROPRII STUDENȚI ȘI ÎI SEGREGAȚI MEDICAL PRECUM O FĂCEAU NAZIȘTII CU EVREII ÎN 1934-1945. URÂT LUCRU PENTRU O UNIVERSITATE CU TRADIȚIE DE JUMĂTATE DE MILENIU!