Ansamblul Wings a fost inaugurat și sfințit de ÎPS Andrei. Cum arată proiectul rezidențial și zona în care a fost construit
Ansamblul rezidențial WINGS, situat în cartierul Zorilor din Cluj, pe strada Frunzișului, a fost joi inaugurat oficial în prezența finanțatorilor, a furnizorilor și a reprezentanților mediului de afaceri „de la cel care a pus prima piatră, la cel care a montat cablurile”. Ansamblul a beneficiat și de o slujbă de sfințire oficiată de ÎPS Mitropolit Andrei. Panglica a fost tăiată tot de ÎPS Andrei alături de Dorin Bob, CEO Studium Green.
Potrivit specialistei în marketing, Cristina Sorocovschi, până în prezent, apartamentele s-au vândut în proporție de 90% și o parte a locatarilor au început deja finisarea locuințelor. Cele 228 de apartamente sunt compartimentate și dispuse în 2 corpuri a câte 15 etaje, de la apartamente cu o cameră până la apartamente cu 3 și 4 camere, tip duplex, cu scară interioară, sau chiar cu piscină.
Echipa de proiect:
Arhitect peisagist– Ana HORHAT – a venit cu un concept peisagist de parmacultură, respectiv un sistem integrat de proiectare care cuprinde nu numai agricultură, horticultură, arhitectură și ecologie, dar și sistemele economice, strategiile pentru acces la teren – și cu unele inspirații din concursul de idei organizat de Studium Green și studentii de la USAMV.
Implementare proiect – echipa de ingineri peisagiști de la Studium Green în colaborare cu Ana Horhat
Arhitect proiect Wings– Gal Gabriela și echipa de arhitecți Studium Green care au contribuit la implementare
Proiectanți- Echipa Studium Green– sunt foarte multe persoane implicate- ingineri din Studium Green dar și colaboratori externi
Ideea Gabrielei Gal, de clădire în formă de aripi, există din anul 2014, potrivit site-ului oficial Studium Green. Ocazia transpunerii acestui concept într-un proiect concret a apărut în 2016:
“Domnul Dorin Bob, proprietarul Studium Green, ştia de ideea mea şi a rămas cu gândul la ea, iar când s-a întrezărit proiectul de pe Frunzişului mi-a propus să o punem în practică. Am făcut multe studii de formă până am ajuns să sublimez ideea de aripi într-o imagine expresivă aferentă unei clădiri funcționale. Am ales o volumetrie care accentuează verticalitatea (care tinde spre cer) pentru a evoca ideea de emancipare și aspirații înalte. Terenul se află într-una dintre cele mai înalte zone din oraş, deci este privilegiat din punctul de vedere al reliefului, lucru care potențează forma și expresivitatea clădirii. Aripile fiind atât de vizibile, imobilul ar putea să devină un simbol al Clujului”, explică arhitecta.
Rezidenții beneficiază de o grădină urbană organizată după principii de permacultură, cu flori, plante aromatice, legume deja pe rod, arbuști decorativi și o zona plantată cu arbuști fructiferi (zmeur, mur etc), pivnițe urbane și o stație de compost. Toate apartamentele au terase de până la 15 mp, panoramă spre centrul orașului sau spre pădurea Făget, orientare optimă și lumină naturală, tâmplărie din aluminiu, încălzire în pardoseală, centrală termică de apartament.
Potrivit reprezentanților Studium Green, Wings este primul ansamblu rezidențial din România dublu certificat EDGE și GREEN HOMES de către Banca Mondiala și România Green Building Council, depășind limita de performanță cu peste 20 % comparativ cu clădirile standard la consumurile de energie și apă, generând facturi mai mici pentru viitorii proprietari. Pe lângă cele 236 de spații dedicate parcării bicicletelor, ansamblul beneficiază de putere electrică instalată necesară încărcării mașinilor electrice pentru toate cele 276 locuri de parcare existente.
Investiția se situează la circa 18 milioane de euro.
„Când eram mic și locuiam la bloc în Satu Mare, îmi cunoșteam toți vecinii. Eram uniți și ne ajutam unii pe ceilalți. Comunitatea aceea a dispărut în ultimii ani și singura noastră șansă este să ne reconstruim comunitățile. Trebuie să ne întoarcem la rădăcinile noastre și pentru aceasta am încercat să oferim un spațiu unde locatarii să își țină zilele onomastice, să se poată îngriji de roșiile și ardeii lor, să facă împreună o salată. Am vrut să facem un proiect românesc deși am fi putut copia multe lucruri de la alții. Am avut încredere în echipa de arhitecți și a ieșit un lucru deosebit. Aripile reprezintă libertatea, mai ales în aceste momente. Libertatea de a visa, de a schimba lucrurile”, a precizat Dorin Bob la inaugurarea de joi a ansamblului.
Pentru amenajarea grădinii, Studium Green a organizat un concurs. În urma jurizării proiectelor participante, s-au acordat următoarele premii: Premiul I a revenit proiectului „Relaxare funcțională cu un design minimalist” realizat de Mircea Diana Maria, Pal Adel, Simon Timea Melinda, studente master USAMV Cluj Napoca, specializarea Peisagistică. Celelalte două premii au fost acordate proiectelor „Gradina ascunsă”, autor Timiș Ana Maria, anul 2 la specializarea Peisagistică și ”Eden Gardens” autor Cilan Roland proaspăt absolvent peisagist.
Concursul a fost lansat în luna martie 2019 desfășurându-se pe o perioadă de patru luni și s- a adresat în principal studenților dar și tinerilor profesioniști peisagiști.
Studium Green SRL și-a asumat prin planul urbanistic zonal și realizarea sensului giratoriu din curba de pe strada Frunzișului în imediata apropiere a magazinului Lidl. În acest moment, circulația este restricționată, traficul este îngreunat, însă lucrările ar putea fi finalizate în circa două luni.