Elevii bistrițenii, de astăzi, înapoi la școală

Bobocii clasei I și-au întâlnit pentru prima dată profesorii și viitoarea școală.

Curțile liceelor și școlilor generale din Bistrița au fost luate astăzi cu asalt de părinți și bunici, care dis-de-dimineața și-au încărcat odraslele cu flori și i-au adus la prima zi de școală din acest an, sau în unele cazuri, la prima zi de școală din viața lor.

Cozile de zeci de metri la florării și haosul din traficul de pe bulevardele orașului au fost primul semn că în școlile bistrițene s-a sunat adunarea la careu. Nerăbdarea celor mai mici dintre posesorii de ghiozdane și emoțiile părinților plutea în aer încă de la primele ore ale dimineții, cand majoritatea școlilor din Bistrița au deschis în mod  oficial anul școlar 2013-2014.

Miile de elevi au fost întămpinați de directorii instituțiilor de învățământ, care le-au urat elevilor un an cât mai productiv în ceea ce privește performanțele intelectuale. La Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, directorul în exercițiu Constantin Rus, și-a întâmpinat elevii alături de primarul municipiului, Ovidiu Teodor Crețu. Festivitatea de început de an de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, a fost una ceva mai specială, directorul instituției avându-l alături și pe cel mai medaliat olimpic al orașului, Rareș Buhai, abia reîntors de la Sarajevo, unde a căștigat aurul la Balcaniada de Informatică.

Rareș Buhai (în centru),   căștigător a trei medalii de aur la olimpiadele internaționale de informatică.

Rareș Buhai (în centru), căștigător a trei medalii de aur la olimpiadele internaționale de informatică.

„ A avut o vară în care a cunoscut doar teste și concursuri. Cei mici, vă rog să-l priviți pe Rareș, pentru că el este port drapelul colegiului, este cel mai medaliat elev din România la această oră. Îi mulțumesc lui Rareș în numele tuturor elevilor din Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, în numele întregului corp profesoral din această școală, în numele tuturor bistrițenilor, al județului și de ce  nu, în numele României. Felcitări familiei Buhai; fiți mândri și spuneți tuturor că este copilul dumneavoastră, pentru că l-ați crescut bine, findcă sunteți alături de el și de școală. Rareș, alături de o altă colegă a lui, a făcut ca acest colegiu să fie pe locul patru la nivel național după rezultatele la olimpiadele internaționale.”

La colegiul „rival”, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, emoțiile părinților și bobocilor au fost cuvântul de ordine. Îmbrăcați cu noile uniforme pentru care părinții au plătit aproape 300 de lei, elevii au fost așteptați în clase de diriginți, care promit ca și anul acesta Colegiul Național „Andrei Mureșanu” să fie unul de elită în ceea ce privește rezultatele la învățătură.

Structura anului școlar 2013-2014

Elevii vor avea la fel ca şi până acum trei vacanțe, de iarnă, intersemestrială şi primăvară deși structura anului aduce câteva schimbări.

De asemenea o schimbare a structurii este că toate trei zilele pascale vor fi libere. Anul şcolar începe astăzi, 16 septembrie şi se va încheia în 21 iunie 2014.Elevii vor avea 36 săptămâni de cursuri, adică 176 de zile lucrătoare.

Pentru liceenii din anii terminali, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate examenului naţional de bacalaureat. Elevii claselor a XII a și a XIII a vor încheia anul în 30 mai 2014.

Elevii din clasa a VIII-a au în acest an școlar 36 de săptămâni de cursuri, iar dintre acestea o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Pentru ei, cursurile se încheie în data de 13 iunie 2014.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu