Tactica premierului de a cumpăra voturile primarilor PNL cu bani publici aruncă guvernarea în aer
Încercarea premierului de a introduce pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern adoptarea controversatului program „Anghel Saligny”, prin care sunt trimişi primarilor peste 50 de miliarde de lei ca să-i cheltuie pentru proiecte mici de infrastructură, aruncă în aer coaliţia guvernamentală.
Miniştrii USR-Plus au părăsit şedinţa de guvern spunând că adoptarea programului este ilegală atât timp cât nu există avizele de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor conduse de progresişti. Conducerea uniunii s-a reunit pentru a discuta ieşirea de la guvernare, invocând nerespectarea protocolului de funcţionare al coaliţiei.
“Este un moment potenţial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu”, a declarat copreşedintele USR-Plus, Dan Barna, înaintea şedinţei de partid.
După şedinţă, el a completat că, pentru USR Plus, „toate opţiunile sunt pe masă”.
”Să vedem cum vor decurge discuţiile până la şedinţa de guvern din seara asta”, a mai spus Barna.
Pe de o parte, USR Plus nu are niciun interes legat de programul „Anghel Saligny” pentru că nu are primari în comune. Pe de altă parte, progresiştii îl acuză pe premier că promovează programul ca să cumpere voturile primarilor liberali la congresul PNL de la sfârşitul lunii.
În urma conflictului provocat de demiterea fostului ministru al Sănătăţii, Florin Cîţu a fost obligat să accepte un nou protocol de colaborare în coaliţie, rămânând premier doar cu numele. Nu doar că nu mai poate revoca miniştri, dar a cedat şi prerogativa de a stabili priorităţile şi ordinea de zi a şedinţelor de guvern. Scrie în protocolul agreat. „Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședința săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de secretariatul general. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spatiul public”.
De asemenea, premierul a mai fost lipsit, teoretic, şi de posibilitatea de a avansa proiecte de legi şi ordonanţe fără acordul partenerilor. Or, exact acest lucru s-a întâmplat astăzi, când primul ministru a introdus pe agenda guvernului o chestiune care nu a fost tranşată în coaliţie.
Dacă premierul va insista să aibă un drept de veto în această chestiune, atunci „va exista un cost politic”, avertizează Dan Barna.
Un punct de vedere privind scandalul din coaliţie îl va avea şi preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a anunţat o conferinţă de presă la ora 18.