Infectarea cu varianta Delta a CoViD dublează riscul de spitalizare

Foto: Dan Bodea

Persoanele infectate cu varianta Delta prezintă un risc de două ori mai mare de a fi spitalizate din cauza CoViD-19 decât cele infectate cu varianta Alpha, potrivit unui studiu britanic publicat sâmbătă.

„Analiza noastră arată că dacă nu am avea vaccinarea, o epidemie cauzată de varianta Delta ar pune o povară mai mare asupra sistemului de sănătate decât dacă ar fi cauzată de varianta Alpha”, a subliniat Anne Presanis, coautor al studiului.

Varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este cu aproximativ 40% până la 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha, care apăruse în Marea Britanie la sfârșitul anului 2020. Dar sunt disponibile încă puține informații cu privire la severitatea acesteia, chiar dacă datele preliminare din Scoția și Singapore au sugerat deja un risc crescut de spitalizare și forme severe de Covid cu această variantă, relatează AFP.

Autorii studiului publicat în revista „The Lancet Infectious Diseases” au analizat date din peste 43.000 de cazuri Covid înregistrate în Anglia în perioada 29 martie – 23 mai, când varianta Delta a început să se răspândească. Proporția cazurilor legate de varianta Alpha (confirmată prin secvențiere) a fost în medie de 80% pe întreaga perioadă (99,8% în prima săptămână, scăzând la 34,8% în ultima), în timp ce 20% s-au datorat variantei Delta.

Trei sferturi dintre ei (74%) nu au fost vaccinați și un sfert (24%) au primit o singură doză, persoanele complet vaccinate reprezentând doar 1,8% din infecții. 2,3% din cazurile Delta pozitive au fost spitalizate în decurs de două săptămâni de la testarea pozitivă, comparativ cu 2,2% din cazurile variantei Alpha.

Dar, retratând datele pentru a lua în considerare factorii despre care se știe că variază riscul formei severe de CoViD (vârstă, grup etnic, stare de vaccinare), cercetătorii calculează că riscul de a fi internat la spital se înmulțește cu 2, 26 cu varianta Delta comparativ cu varianta Alpha.

Pacienții afectați de varianta Delta au fost în special mai tineri, cu o vârstă medie de 29 de ani, față de 31 de ani pentru varianta Alpha. Având în vedere proporția redusă de persoane vaccinate în populația studiată, „rezultatele acestui studiu ne arată mai ales că există riscul internării în spital pentru cei care nu sunt vaccinați sau parțial vaccinați”, subliniază Anne Presanis, statistician la Universitatea Cambridge. Mai multe studii au arătat că vaccinurile au o eficacitate foarte mare împotriva formelor severe de CoViD legate de varianta Delta, cu condiția să existe o vaccinare completă. Efectul lor este limitat după o singură doză.

„În timp ce această variantă reprezintă acum mai mult de 98% din cazurile de CoViD-19 din Marea Britanie, este vital ca toți cei care nu au primit două doze să o facă cât mai repede posibil”, subliniază Gavin Dabrera, co-autor al studiului și epidemiolog la Public Health England.

Distribuie:

Postaţi un comentariu