Organizarea unui festival de carte, sport extrem. Gabriel Bota, despre noul format al Festivalul Internațional de Carte Transilvania și “artificiile” ediției a șaptea
După o vară plină de muzică, film și entertainment, în care orașul a respirat muzică la fiecare colț de stradă, în a doua jumătate a lunii septembrie Clujul va încetini ritmul pentru Festivalul Internațional de Carte Transilvania, ediția a șaptea. Desfășurat în perioada 16-19 septembrie, FICT va reveni într-un format nou, hibrid, care va aduce autorii mai aproape de cititori și cărțile mai aproape de ceea ce înseamnă promovare și lansare.
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania a debutat în 2013, în 2014 a făcut trecerea de la național la internațional prin mai mulți invitați de onoare, în 2015 a inițiat Marșul lecturii, unul dintre cele mai de impact evenimente dedicate cărții din oraș, în 2016 a continuat în aceeași notă optimistă, în 2017 a avut un invitat de seamă mai în vârstă decât Unirea, iar în 2018 și-a propus să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare șir de oameni care citește succesiv aceeași carte. Desigur, festivalul a însemnat mult mai mult decât această prezentare succintă. A avut în fiecare an momentele lui bune și surprinzătoare, a avut și critici aspre privind organizarea și lipsa atenției pentru detalii, dar chiar și așa a continuat și a crescut Printre invitați s-au numărat, António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, Mircea Cărtărescu, Mihai Șora, Alessandro Baricco, scriitor italian.
În toamna aceasta, după doi ani de pauză, FICT revine în condițiile vitrege impuse de pandemie, dar suficient de determinat să aducă din nou cartea în prim plan. Anul acesta, campaniile festivalului sunt îndreptate spre tinerii cu vârste între 15-35 de ani, cu mesaje și proiecte adresate în special lor.
„Ne-am dat seama că dacă o lăsăm, cartea își face singură toată magia, noi doar trebuie să fim acolo. Tinerii trebuie să audă de scriitori, trebuie să audă de cărți”, a precizat poetul Gabriel Bota, organizatorul principal al festivalului.
În 2017, Gabriel Bota declara că deși organizarea festivalului devine sport extrem, în continuare crede că lumea poate fi salvată prin cărți. Anul acesta a realizat că între toate evenimentele și festivalurile de entertainment și de film, singurul care lipsea din peisajul României era un festival de carte. Cu toate eforturile de rigoare, până la urmă a reușit să îl pună pe picioare, mai ales că în alte locuri din țară nu au fost anunțate încă evenimente de mare amploare dedicate cărții. Nici măcar Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași (FILIT), unul dintre evenimentele de top dedicat cărților și autorilor.
„Contrar tuturor aparențelor, faptul că noi trăim într-o bulă în care vedem apariții de carte, nu înseamnă că domeniul nu a suferit. Statisticile nu mint și ne arată un peisaj destul de grav”, precizează Gabriel Bota.
Astfel, una dintre campaniile de promovare a festivalului de carte de la Cluj se desfășoară sub motto-urile „Promovez România prin lectură” și „Cartea salvează vieți”, prin care organizatorii au încercat să coopteze influenceri din mediul online, să promoveze o carte, sau lectura și să se adreseze publicului lor. O altă campanie se referă la un concurs de manuscrise, „FICT susține scriitorii debutanți”, prin care festivalul încearcă să sprijine scriitorii debutanți (un poet și un prozator) cu publicarea scrierilor lor.
Anul acesta formatul întregului festival an fost schimbat. În Piața Unirii va fi montată o construcție de tip piațetă, care va înlocui tradiționalul cort alb. Toate lateralele vor fi deschise, accesul se va face din toate laturile și lounge-ul oficial va fi în curtea interioară a piațetei. Festivalul va fi open-air și nimic nu va fi îngrădit. Va fi o structură deschisă, cu un design nou. Lateralele se închid în caz de vreme nefavorabilă. Va fi montat și un ecran mare unde vor fi transmise conferințele și dialogurile cu scriitorii invitați, cei care nu vor ajunge fizic la Cluj. Vor participa scriitori din opt țări, doi dintre ei cu prezență fizică, ceilalți doar în online.
„Am ales scriitori buni, cunoscuți în țările lor, dar mai puțin cunoscuți în România, care au ceva de spus, atât în plan literar, cât și social. Mă gândesc la scriitorul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford care va veni la Cluj pentru o conferință interesantă împreună cu Ciprian Mihali, profesor la Facultatea de Filozofie din Cluj, pe tema „Ultima carte a lumii”, o conferință pe tema problemelor de gen, de rasă, pe probleme de educație, de cultură, ce speranțe mai are omenirea și la ce ne mai ajută cartea
Am ales teme interesante, inclusiv o conferință cu Gonçalo M. Tavares, care a mai fost la Cluj în 2018, dar care acum ne va vorbi despre fericire și alte frici. Vor fi patru scriitoare invitate pe care le-am descoperit în ultimii ani, ale căror cărți au fost traduse la noi. De exemplu, scriitoarea norvegiană Lotta Elstad, incredibil de inteligentă în scrierile sale. Vor mai fi scriitoare din Franța, Belgia, o poetă din America, din generația tânără. Asta e miza, să oferim cât se poate de multă diversitate publicului și să îi descoperim pe scriitorii care trebuie descoperiți, care au un mesaj care nu a ajuns încă la publicul din România. Nu am făcut o grilă, dar am ajuns la acești scriitori povestind cu ei și văzând că se potrivesc în peisajul festivalului. Vor avea conferințe online, transmise live atât în Piața unirii, cât și pe canalele de socializare, Facebook și Youtube”, a precizat Gabriel Bota pentru Transilvania Reporter.
Programul în cele patru zile de festival va fi foarte plin, cu evenimente de dimineața, de la ora 10:00, până seara la ora 21:00. Ovidiu Lipan Țăndărică va cânta în prima seară de festival, urmând ca în restul zilelor să aibă loc lansări de carte și conferințe. Editurile importante vor fi prezente atât cu vânzare de carte, cât și cu lansări. Vor fi lansări de carte de la editura Bookzone, care va lansa o colecție nouă pentru copii, va fi un eveniment de la Polirom, cărți aduse în premieră de Casa Cărții de Știință, Crime Scene Press va avea o lansare de carte a lui Richard Osman, autor foarte cunoscut, chiar o vedetă în UK și în lume, de asemenea vor fi prezente și editurile locale, ca Renașterea, Colorama, Școala Ardeleană care vor avea lansări și invitați proprii.
„Lumea s-a obișnuit ca în fiecare an să deschidem festivalul cu Marșul lecturii. Anul acesta am decis să nu procedăm în acest fel, în primul rând din cauza restricțiilor COVID. Va fi o deschidere prin care ne vom bucura de reîntâlnire, fără prea mare gălăgie. Încă nu știm ce restricții vor mai apărea. Ne-am asumat greu organizarea, pentru că nu știm ce va fi până în septembrie, dar mergem mai departe. După câteva luni de entertainment, festivalul de carte va fi o oază de liniște și poate ne prinde bine.
Segmentul de business nu e direct interesat de evenimente culturale pure pentru că acest tip de festival e un eveniment cultural la care nu poți să cuantifici profitul. E un eveniment complicat de organizat, dar mă bucur că se întâmplă chiar și așa. Chiar dacă ne numim festival, nu funcționează după parametrii unui festival. Nu vom tăia bilete la intrare și e cale lungă până să ajungem la nivelul festivalurilor mari internaționale și să generăm profit”, a mai precizat poetul Gabriel Bota.
Festivalul a crescut organic, de la an, la an. În 2018 a avut peste 100.000 de vizitatori, ceea ce pentru un festival de carte reprezintă un succes de public. Primăria Cluj-Napoca a susținut organizarea FICT 2021 cu 185.000 de lei, dar costurile sunt mai mult decât duble.
„Mi-aș dori să continuăm festivalul și în anii următori pentru că proiecte și idei întotdeauna au fost. În plan sunt niște colaborări cu mai multe festivaluri de carte din străinătate, pentru a face un schimb de experiență, să ducem scriitori români, să primim la noi scriitori străini. Mă interesează ca în România să reînființăm, de exemplu, instituția Agentului literar. Avem scriitori incredibil de buni, total necunoscuți în alte țări. Aici ar trebui să intervină agentul literar.
E o luptă să reziști în peisajul cultural românesc, paradoxal, chiar cu un eveniment pur cultural. Trebuie să te asiguri prin tot felul de artificii că exiști și că ești”, a concluzionat poetul Gabriel Bota, organizator principal al Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT).
Programul integral al festivalului va fi anunțat în curând.