Ce își doresc clujenii pentru orașul lor în a patra ediție a programului de Bugetare Participativă: Piste de bicicletă, mai puține cabluri pe stâlpi și un hotel al obiectelor pierdute
103 propuneri de proiecte au fost depuse de clujeni în al patrulea an de desfășurare a programului de Bugetare Participativă, urmând ca acestea să fie analizate în vederea supunerii la vot și a implementării. În data de 13 septembrie va începe votul pe domenii, conform calendarului ediției.
Ca în fiecare an, secțiunea care a prezentat cel mai mic interes a fost Orașul digital, care a primit doar cinci propuneri din partea clujenilor, în timp ce restul domeniilor au avut aproximativ același număr de proiecte înregistrate pe platformă. Din cele 103 propuneri de proiecte, multe au vizat amenajarea unor piste de biciclete sau facilități acordate bicicliștilor, dar și construirea de creșe.
Primăria Municipiului Cluj-Napoca a demarat în iunie o nouă ediție a procesului Bugetare participativă online. Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au putut depune proiecte pentru dezvoltarea orașului pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.
Procesul Bugetare participativă online 2021 se desfășoară conform următorului calendar:
7 iunie – 18 iulie – depunerea proiectelor
19 iulie – 12 septembrie – analiza proiectelor
13 septembrie – 17 octombrie – vot pe domenii
18 – 24 octombrie – validare vot pe domenii
25 octombrie – 28 noiembrie – vot final
29 noiembrie – 5 decembrie – validare vot final
6 decembrie – afişare rezultate finale
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-un domeniu din șase. Mai jos regăsiți domeniile și câteva dintre propunerile din acest an:
Alei, trotuare şi zone pietonale; 20 de propuneri
Reamenajarea și interzicerea circulației mașinilor pe Strada Piezișă, încă o stradă smart în cartierul Bulgaria, Delimitarea spațiilor de joacă de pe Malul Someșului, Panouri pentru păstrarea liniștii pe timpul nopții în zona centrală.
Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; 24 de propuneri
Pistă de biciclete pe Strada Aurel Vlaicu, Piste de biciclete pe bulevardul Nicolae Titulescu, Pistă de alergare rooftop, Parcări în exteriorul municipiului, Pistă de biciclete pe malul stâng al Someșului, Hotelul obiectelor pierdute, Locuri de parcare rulote, Culoar pietonal/velo Mănăștur-Vivo.
Spații verzi și locuri de joacă; 18 de propuneri
Spălătorie bicicletă ieșire din pădurea Făget, Umbrirea artificială a locurilor de joacă, Un Forest school pentru toți copiii clujeni, Concurs de soluții pentru reamenajarea Grădină Miko (Hașdeu).
Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); 20 de propuneri
Vizitarea turnurilor Catedralei Mitropolitane, Fără cabluri pe stâlpi, Încurajăm cititul prin artă sustenabilă, Coșuri de gunoi accesibile bicicliștilor, Elaborare program de artă urbană, Mini-scene culturale, Biblioteca lucrurilor.
Infrastructură educațională și culturală; 16 propuneri
Indoor Bike-Skatepark, Stâlpișori colorați la creșe, grădinițe și școli, Construire de creșe pentru copii, Gard de protecție în jurul ansamblului monumental Matei Corvin, Street art by Bordalo.
Oraşul digital; 5 propuneri
Digitalizarea Clujului prin mișcare, Cadastru digital metropolitan, Platformă digitală integrată pentru depuneri cereri.
Cetățenii au putut depune câte un proiect pentru fiecare din cele 6 domenii menționate mai sus. Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 150.000 euro (TVA inclus).
Regulamentul procesului este disponibil integral pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Tot aici puteți vedea stadiul de implementare a proiectelor din edițiile anterioare.