Muzeograf pentru o zi! Senatorul Vasile Dîncu s-a alăturat proiectului „Muzeele contează!”

Foto: Dan Bodea

Originar din Runcu Salvei (Bistrița-Năsăud), sociologul Vasile Dîncu este un promotor pasionat al tradițiilor Țării Năsăudului și al proiectelor de revitalizare a acestora, care pot constitui modele de urmat pentru comunitățile rurale din toate regiunile României.

Senatorul clujean, membru al Comisiei pentru cultură a Senatului României, s-a alăturat, sâmbătă, ca voluntar, proiectului „Muzeele contează!”. În cadrul evenimentelor a avut loc vernisajul expoziției Țara Năsăudului. Tradiție și inspirație: colecția Virginia Linul, expoziția realizată cu implicarea directă a prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dîncu, în calitate de „muzeograf pentru o zi”.

Foto: Dan Bodea

„Este ceva ieșit din comun, ceva ce nu vedem în fiecare zi. Aș putea să încerc să-mi schimb meseria. Meseria de politician nu prea rentează, toată lumea te înjură și încerc să fac altceva. Aș vrea ca data viitoare, poate mă invită cineva, să fiu măcar o zi barman, pentru că numai așa cunoaștem noi politicienii viața cu adevărat. Viața muzeelor este, din păcate, una neștiută de cea mai mare parte a oamenilor.

A muzeifica, este un verb foarte rar folosit, muzeificarea înseamnă a închide ceva într-o arhivă și a-l lăsa acolo să moară. Eu am văzut foarte multe muzee în străinătate, dar vreau să vă spun că muzeele noastre sunt altceva. De aceea mi-a plăcut foarte mult acest proiect. Muzeele noastre sunt vii, nu au exponate moarte. Aceasta a fost ideea noastră, să arătăm lucrurile acestea și mă bucur că Virginia Linul a acceptat să vină în acest proiect, pentru că am vrut să arătăm că cultura noastră năsăudeană este o cultură vie”, a rostit profesorul clujean, în cuvântul de deschidere al evenimentului.

Virginia Linul, autoarea expoziției „Țara Năsăudului. Tradiție și inspirație”, s-a dedicat, de peste două decenii, păstrării și revitalizării unei remarcabile moșteniri culturale a Țării Năsăudului: spectaculoasa sa tradiție vestimentară. În anul 2020, Virginia Linul a deschis la Salva Casa Costumului Popular – Virginia Linul, un proiect gândit și realizat personal, pe baza experienței acumulate în domeniu de-a lungul anilor.

Foto: Dan Bodea

„Ceea ce e pregătit Virginia Linul este despre cum cultura te inspiră. Ea a trăit tot timpul gândindu-se la asta și creând cultură prin intermediul portului popular, al muzicii. Această expoziție ne arată cum poate să evolueze portul popular de la noi, spre modernitate. Cum se pot construi adevărate opere, unice, de artă modernă.

Virginia nu se ocupă doar de portul popular, este un designer fantastic de opere moderne din diferite forme ale costumului popular. E foarte important ca această expoziție să fie văzută, cum la fel de important este să citiți cartea care se lansează, azi, aici la Muzeul Etnografic al Transilvaniei”, a punctat Vasile Dîncu.

Expoziția deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o selecție semnificativă de costume populare din Țara Năsăudului, alături de creații personale realizate în colaborare cu parteneri internaționali.

Cu acest prilej a fost lansată și cartea „Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții”, având-o ca autor pe dr. Virginia Linul, apărută la Editura Școala Ardeleană.

„Virginia Linul nu numai că de copil a lucrat în domeniul costumelor populare, a creat, dar s-a apucat după aceea să-și dea și un doctorat în zona aceasta a costumului popular. Mai sunt lucrări despre portul popular, dar modul în care ea a adus în această carte cele mai importante opere care s-au scris despre asta, a unor antropologi, etnografi, referințele pe care le are și modul cum justifică de fapt nașterea, sau permanența unui tip de port popular care nu seamănă aproape cu nimic, este al nostru, din zona Năsăudului și cu asta ne mândrim fantastic.

Este o operă care cuprinde tot ce este mai important despre costumul popular. Cine citește această carte devine expert în costumul popular și își schimbă un pic și viziunea, în general, despre îmbrăcăminte. Își dă seama că îmbrăcămintea nu este doar un lucru social, așa cum spunem noi în cărțile de marketing. Costumul popular este mult mai mult legat de identitatea noastră și de istoria noastră”, a mai spus sociologul asile Dîncu, în calitate de „muzeograf pentru o zi”.

Foto: Dan BodeaDupă amiaza a fost dedicată cântecului popular, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, cu participarea artiștilor Ionică Moldovan și Taraful tradițional de la Sângeorz-Băi (coordonator: Florin Hodoroga), Floarea Cosmi, Maria Marinela Monda, Sergiu Negrean, Nucu Pandrea și Vlad Sărmaș.

„Muzeele contează!” este un proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România care urmărește să ofere factorilor de decizie din România o mai bună înțelegere a activității muzeelor și să îi convingă pe politicieni că muzeele au nu numai o valoare culturală și educativă, ci și una socială și economică semnificativă pentru societate.

Proiectul este inspirat din experiența internațională în domeniu. Începând cu anul 2018, Network of European Museum Organisations (NEMO) organizează stagii în muzee pentru politicienii europeni, preluând modelele aplicate anterior cu succes în Țările de Jos și în Finlanda. La rândul său, American Alliance of Museums (AAM) organizează anual Museums Advocacy Day, cu participarea congresmenilor din Senat și din Camera Reprezentanților.

Galerie foto realizată de Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu