Protestul de la Roşia Montană continuă. Minerii refuză să iasă la suprafaţă

Cei 33 de mineri aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană continuă;și sâmbătă protestul, refuzând să iasă la suprafaţă, iar unii dintre ei au deja probleme de sănătate, precum tensiunea arterială sau glicemia mărită, scrie Mediafax.

Liderul Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că cei 33 de mineri blocaţi în subteran se declară decişi să nu suspende protestul până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.

Potrivit sursei citate, senatorul Theodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor(ambii PNL) au coborât, sâmbătă, în subteran, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a le prelua doleanţele, ca să le transmită în Parlament.

După vizita acestora, minerii s-au declarat convinşi să continue protestul.

 Conform liderulului Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, minerii nu vor mai declanşa greva foamei.

Unii mineri prezintă deja probleme de sănătate, precum tensiune arterială sau glicemie mărite.

În paralel, la gura minei se află aproximativ 300 de oameni, care protestează la suprafaţă, în semn de solidaritate cu minerii blocaţi în subteran.

Un număr de 22 de mineri se află în subteran de miercuri, blocându-se acolo şi cerând să vină preşedintele Senatului,  Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Ei au continuat şi joi protestul în galeria Cătălina-Monuleşti, iar vineri alţi unsprezece mineri au coborât în mină şi s-au solidarizat cu primii 22.

Preşedintele Sindicatului “Viitorului Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, declara că minerii blocaţi în subteran îl consideră pe preşedintele Senatului “principalul vinovat de tergiversarea luării unei decizii în privinţa proiectului minier”.

Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El adăuga că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană şi în care să fie prezentate toate datele despre acesta.

În acest context, premierul a spus că, din discuţiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul să facă proiectul, dar fără o dezbatere parlamentară, ceea ce, în opinia premierului nu este admisibil.

Marţi, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Roman says:

    Propun celor 33 de mineri sa vizioneze in galeria muzeu de la Rosia Montana atrocitatile facute de corporatie in Peru la mina Yanachoca. Aceeasi poveste trasa la indigo. Muncitori care strigau ”Vrem sa muncim”, iar dupa 2 ani plangandu-se de boli infectioase nevindecabile.
    http://www.youtube.com/watch?v=1oDoO5QpLv0

Postaţi un comentariu