Faptul că mulți adulți amână sau refuză să se vaccineze anti-Covid obligă la urgentarea vaccinării copiilor. O analiză The Atlantic

Dacă un număr mare de oameni persistă în mentalitatea de a întârzia sau chiar refuză să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea copiilor va fi esențială pentru a avea încredere că poate fi atinsă imunitatea colectivă, arată reputatul jurnalist ştiinţific James Hamblin, într-o analiză publicată în The Atlantic.

Vaccinarea copiilor este crucială pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, sunt de acord toţi oficialii americani din sectorul sănătăţii publice şi experţii în boli infecţioase consultaţi de publicaţie.

O astfel de chestiune adusă în discuţie în una dintre ţările cele mai avansate în privinţa vaccinării este cu atât mai gravă în România, unde campania de vaccinare gâfâie şi teoriile antiştiinţifice sunt foarte răspândite.

Deşi procentul persoanelor vaccinate în România nu a atins 20 la sută din total, treisprezece judeţe nu mai au nicio persoană pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-Covid, conform situaţiei de luni afişată pe platforma naţională de vaccinare.

Într-un astfel de context epidemiologic, momentul decisiv pentru părinţi de a lua o decizie privind vaccinarea copiilor se apropie.

Primele rezultate ale studiilor clinice care au avut pe listă adolescenți au început să apară. Oficialii Pfizer au anunţat săptămâna trecută că vaccinul lor se dovedeşte sută la sută sigur pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani și au spus că intenționează să solicite autorizarea de urgență pentru această grupă de vârstă „cât mai curând posibil”.

Compania a început să testeze vaccinul şi la copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 11 ani.

Vor urma şi alții. „Pentru adolescenți, vaccinurile vor fi disponibile probabil la toamnă”, estimează Paul Spearman, directorul diviziei de boli infecțioase de la Spitalul pentru copii din Cincinnati. „Pentru copiii mai mici, probabil că termenul va fi începutul anului 2022.”

Pe baza celor observate la adulți, medicii pediatri știu deja că, în principiu, vaccinurile împotriva Covid-19 vor fi sigure pentru copii. Sistemele imune pediatrice sunt diferite de cele ale adulților, dar împărtășesc suficiente elemente comune pentru a anticipa rezultate similare. Întrebarea persistentă este ce doză e adecvată fiecărei grupe de vârstă pentru a obține cel mai bun răspuns imun cu cele mai puține efecte secundare. A avea siguranţa că dozele administrate copiilor sunt extrem de sigure este cheia vaccinării la aceste grupe de vârste. Un singur caz de efecte adverse grave petrecut la un copil poate avea un impact terifiant pentru părinţi, în special pentru cei care sunt deja ezitanți sau au impresia greșită că virusul nu provoacă forme grave de boală la copii.

Acesta este motivul principal al îndoielilor răspândite în rândul părinților: neînțelegerea riscurilor generate de virus, scrie Hamblin. Șansele unui copil de a muri din cauza COVID-19 sunt într-adevăr mult mai mici față de cum sunt cele ale unui adult. Totuşi, situaţia se poate agrava pe măsură ce virusul evoluează și boala se schimbă.

Un studiu din ianuarie a constatat că rata spitalizării în rândul persoanelor sub 19 ani a crescut de peste opt ori de-a lungul pandemiei. Riscul pentru adolescenți și copii rămâne semnificativ, potrivit doctoriţei Jill Foster, profesor și specialist în boli infecțioase pediatrice la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota și „descoperim că adolescenții transmit virusul la rate similare cu adulții”. Copiii mai mici sunt mai slabi transmiţători, posibil pentru că plămânii și căile lor respiratorii mai mici împrăştie cantități mai mici de particule virale pe distanțe mai scurte. Dar doamna Foster este îngrijorată de faptul că mulți oameni nu conştientizează că şi copiii care se îmbolnăvesc pot traversa o experiență traumatizantă, chiar dacă relativ puțini ajung deocamdată să necesite spitalizare sau să moară.

Medicii pediatri sunt cu siguranță esențiali în influenţarea deciziei de vaccinare la copii. Mulţi părinţi care au acceptat să se vaccineze anti-COVID cu seruri noi şi insuficient testate au ezitări când se pune problema vaccinării copiilor, notează Hamblin. Să cântăreşti riscurile în privinţa oricărui tratament medical nou este atitudine implicită, spune el. Totuşi, „ niciunul dintre medicii cu care am vorbit nu are vreun dubiu că vaccinarea copiilor va fi importantă, atât pentru sănătatea lor, cât și pentru a celorlalți”.

În secundar, vaccinarea se impune pentru că izolarea socială le este foarte dăunătoare copiilor. Cu cât copiii se pot întoarce mai repede la școală și pot socializa fără restricții sau îngrijorări, cu atât mai bine. Acest lucru însă nu se va întâmpla atâta timp cât virusul se răspândește în comunități.

Urgenţa vaccinării copiilor este generată de adulții care renunță la vaccinare, deoarece nu înțeleg – sau nu le pasă – că decizia lor îi pune pe alții, inclusiv pe copii, în pericol, indică Hamblin. Riscul unei persoane de a se infecta, indiferent dacă a primit sau nu un vaccin, depinde de câte alte persoane au fost vaccinate și de cât de mult circulă virusul. Fiecare persoană vaccinată ajută la diminuarea riscului pentru toți ceilalți.

„Protecția oferită de imunitatea de turmă este despre protejarea celorlalți”, spune Dane A. Snyder, șeful diviziei de îngrijire primară de la Nationwide Children’s Hospital, Ohio. „Vor exista unele persoane ale căror sisteme imune nu răspund după vaccinare. Există oameni care nu se pot vaccina din cauza vârstei, precum sugarii. Vaccinarea poate fi o decizie personală, dar este un efect colectiv”, a precizat el.

Boala care a ucis milioane de oameni în întreaga lume și continuă să ucidă aproape 1.000 de americani zilnic şi peste 1.000 de români în fiecare săptămână ar putea fi, ipotetic, eradicată dacă fiecare adult s-ar vaccina. „Cu cât sunt mai mulți adulți care se vaccinează, cu atât mai puţini sunt oamenii care găzduiesc virusul”, a mai spus Snyder. „Dar nu ştim dacă vor fi destui adulţi care să facă acest lucru.”

„Cu cât adulții răspund mai bine vaccinării, cu atât de mult poate fi atenuat stresul copiilor şi al familiilor acestora”, concluzionează medicul în paragraful de final al analizei din The Atlantic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu