Ministrul Cseke Attila: ”Vom simplica procedurile de construcții. Lucrăm la un Cod al urbanismului și amenajării teritoriale”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat vineri, la Oradea, că se lucrează la un Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului care să unească toate actele normative aflate în vigoare şi să simplifice procedurile în construcţii.

“Vrem să unificăm toată legislaţia pe partea de construcţii şi amenajarea teritoriului, pentru a nu avea dispute şi divergenţe legate de noţiuni şi de definiţii. Lucrăm la un Cod al urbanismului şi amenajării teritoriului care să unească 21 de acte normative aflate în vigoare, unele fiind la nivel de lege, altele la nivel de hotărâre de guvern sau de ordin de ministru. De asemenea, acest Cod al urbanismului îşi va propune simplificarea foarte mult a tuturor procedurilor de construcţii. Evident, unde este logic, dar în anumite privinţe, categoric, vom face modificări radicale”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Cseke, la 100 de zile de la preluarea mandatului.

El a dat două exemple în acest sens. Astfel, în prezent, dacă o persoană fizică vrea să construiască o casă de locuit are nevoie de aceleaşi avize de la instituţiile statului ca şi un dezvoltator imobiliar care construieşte un bloc cu o sută de apartamente, ceea ce, afirmă Cseke, este “complet ilogic.” De asemenea, există construcţii la care în cele trei faze – studiu de fezabilitate, planul urbanistic zonal şi procedura autorizaţiei de construcţie – se cer aceleaşi avize de trei ori de la aceleaşi instituţii ale statului, vorbind de aceeaşi investiţie.

“Ceea ce duce doar la o birocratizare excesivă şi nu rezolvă nimic din punct de vedere al funcţionării sistemului,” a subliniat Cseke.

Potrivit ministrului, tezele prealabile ale Codului urbanismului au fost aprobate de Guvern, în luna martie, la propunerea Ministerului Dezvoltării.

“Este un proiect ambiţios, dar absolut necesar pentru România şi pe care dorim să-l prezentăm în primă variantă anul acesta. Va fi un amplu proces de dezbatere publică, cu cel puţin două faze, astfel proiectul de Cod pe care îl vom propune prin proiect de lege să fie propus după dezbateri cu toate segmentele interesate ale societăţii”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a mai prezentat şi alte aspecte ce ţin de bunul mers al ministerului, cu referire directă la partea de reglementări şi organizare: un nou regulament de examen pentru experţi pe diferite tipuri de construcţii şi verificatori, precum şi un proiect de act normativ (în dezbatere publică) pentru a reglementa problema arhitecţilor şefi la UAT-uri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu