Ziua supraviețuirii. Revolta artiștilor care s-au hotărât să trăiască
Luna martie marchează un an de când viețile profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, s-au scris petiții, s-au formulat cereri concrete, artiștii au trimis mesaje de ajutor către autorități. Dar după toate acestea, ei consideră că răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent.
„Tot în acest an”, spun ei, „fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final. Pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii și lucrătorii independenți sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, revendicăm ziua de 26 martie ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți.”
Pe 26 martie, la ora 12.00, ei au invitat lucrătorii independenți din cultură, precum și pe cei care se solidarizează cu aceștia, să își exprime pierderea participând la o acțiune artistică colectivă, desfășurată simultan în mai multe orașe din țară.
Mesajul acțiunii descrie astfel pașii desfășurării: „Alege un lucru (un obiect) legat de arta pe care o practici și care și-a pierdut sensul de când a început pandemia. Vino cu el vineri, 26 Martie, la ora 12, și depune-l în fața instituției culturale care are responsabilitatea să te reprezinte (Ministerul Culturii, primării locale etc.) Vom forma o coadă în fața instituției, vom depune obiectele și le vom lăsa acolo, ca mărturie a pierderilor noastre.”
Artiștii avertizează că aceasta acțiune este prima dintr-un șir de reacții publice care vor urma de acum încolo, până când condiția lor se va îmbunătăți fundamental.
„Considerăm că am demonstrat de ani de zile relevanța muncii noastre și revendicăm o recunoaștere asumată de către instituțiile publice, prin crearea unor structuri permanente de sprijin financiar și legislativ, proporționale cu dimensiunea sectorului și a impactului pe care acesta îl are”, își încheie ei manifestul.
Locurile de desfășurare vor fi:
• BUCUREȘTI, Ministerul Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3
• CLUJ NAPOCA, Primăria Cluj Napoca, Bdul Eroilor, nr. 2
• IAȘI, Primăria Municipiului Iași, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11
• Craiova, Palatul Prefecturii, Piața Mihai Viteazul
• TÂRGU MUREȘ, Primăria Târgu Mureș, Piața Victoriei, nr. 1