La rata de infectare de astăzi, școala ar începe de-a binelea doar în jumătate din localitățile județului Cluj. În alte 17, ar merge la școală doar cei din ciclul primar
Rata infectării cu coronavirus la mia de locuitori în ultimele două săptămâni a coborât din nou în județul Cluj aproape de valoarea de 3,00. Concret, ieri, rata de infectare era de 3,07, doar în 18 localități, din totalul de 81, înregistrându-se valori de peste 3 la mie.
Valoarea cea mai mare se înregistra în localitatea Sic – 6,54, urmată de Apahida – 5,78, și Poieni – 5,19. De asemenea, în 11 localități din județ (Aluniș, Călărași, Ciurila, Izvoru Crișului, Luna, Palatca, Recea Cristur, Săndulești, Sânmartin, Vad și Valea Ierii) rata incidenței la mia de locuitori era de 0,00, adică cu niciun caz de coronavirus înregistrat.
În Cluj-Napoca, rata de infectare continuă să fie destul de mare, 4,10, față de restul municipiilor din județ: Dej – 1,71, Gherla – 1,46, Turda – 1,45, Câmpia Turzii – 0,65, și orașul Huedin – 2,59.
Mergi la școală doar în scenariul potrivit
De ce este atât de important pragul de 3,0 la mia de locuitori? Pentru că o incidență sub această valoare permite relaxarea unor restricții, precum redeschiderea școlilor, a restaurantelor, teatrelor, sălilor de cinema etc.
În România, autoritățile au impus trei scenarii de lucru în această privință: verde, galben și roșu, respectiv între 0,00 și 1,5 la mie, între 1,5 și 3 la mie, și peste 3 la mie. Mai există un scenariu, de peste 6 la mie, în care, în mod normal, localitatea respectivă intră în carantină.
Dincolo de funcționarea restaurantelor sau a instituțiilor de cultură, rata de infectare la mia de locuitori este criteriul principal care permite funcționarea sau nu a școlilor. Astfel, printr-o decizie luată în 14 ianuarie, autoritățile de la București au hotărât ca, începând cu data de 8 februarie, să permită redeschiderea școlilor în funcție de incidența cazurilor la mia de locuitori. Potrivit acelorași surse, o ultimă evaluare în această privință va fi efectuată în data de 2 februarie.
Astfel, în localitățile din scenariul verde (0,00 – 1,5 la mie) vor fi redeschise toate grădinițele și școlile din ciclul primar și gimnazial, în cele aflate în scenariul galben (1,5 – 3 la mie) vor funcționa grădinițele și vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a. În localitățile aflate în scenariul roșu (peste 3 la mie) vor fi deschise grădinițele, în timp ce școlile vor fi deschise doar pentru elevii din ciclul primar. În fine, acolo unde rata de infectare este de peste 6 la mie, vor sta acasă atât copiii de la grădinițe, cât și elevii, indiferent dacă sunt din ciclul primar sau gimnazial.
Potrivit acestor scenarii, raportându-ne la situația actuală, în municipiul Cluj-Napoca, aflat în scenariul roșu, ar urma să se redeschidă grădinițele, în timp ce la școală vor merge doar elevii din clasele I-IV, restul urmând să funcționeze pe mai departe în regim de tele-școală, exclusiv în online. În Turda și Câmpia Turzii, aflate în scenariul verde, toți copiii vor merge fizic la școală și grădiniță, în timp ce la Dej, Gherla și Huedin, localități în scenariul galben, vor funcționa grădinițele și vor merge la școală doar elevii din clasele I-IV, respectiv VIII și XII.
Marinela Marc, ISJ Cluj: ” Este greu de estimat cum se va desfășura activitatea în școli”
”Revenirea elevilor în sălile de clasă este așteptată deopotrivă de elevi, cadre didactice și părinți, cu atât mai mult, cu cât se apropie vacanța intersemestrială, iar după vacanță, din 8 februarie, decidenții au anunțat redeschiderea școlilor, într-unul din cele trei scenarii, în funcție de evoluția ratei de incidență a cazurilor de îmbolnăviri. Este greu de estimat cum se va desfășura activitatea în școli, în absența unor măsuri de siguranță sanitară care se impun respectate, în condițiile în care vin la școală toți elevii dintr-o clasă, indiferent de numărul acestora sau de dimensiunea sălii de clasă.
Am avut, luni, o întâlnire online cu directorii unităților de învățământ în care am discutat aspecte care vizează încheierea situațiilor școlare pe semestrul I, continuarea procesului de dotare cu echipamente IT a școlilor, vaccinarea antiCovid, dar și cât de pregătite sunt școlile pentru revenirea elevilor în clasă, insistând asupra curățeniei generale, a dezinfectării suprafețelor, a refacerii stocurilor de măști, dezinfectanți etc.
Așa cum arată azi rata incidenței, avem 39 de localități în scenariul verde, în care vin toți elevii și preșcolarii la școală, respectiv grădiniță, 24 de localități în scenariul galben, în care vin preșcolarii, elevii din ciclul primar și din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a), 17 localități în scenariul roșu, în care vin doar preșcolarii și elevii din ciclul primar și o localitate unde incidența este de peste 6% și elevii stau acasă și continuă învățarea online.
Cele mai multe unități de învățământ sunt în municipiul Cluj-Napoca, unde, chiar dacă incidența cazurilor e pe un trend descrescător – 4,10, de la 4,21, cât era vineri, școlile rămân deocamdată în scenariul roșu.
Important este ca, până la efectuarea celor două doze de vaccin, care asigură imunizarea, populația să continue să respecte măsurile de protecție (purtarea măștii, spălat pe mâini, folosirea gelului dezinfectant, evitarea aglomerării, respectarea distanței în spațiile publice), pentru ca rata incidenței să scadă și, treptat, viața să reintre în normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Marinela Marc, inspectorul școlar general al ISJ Cluj.
La rândul său, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a fost mai rezervat în privința șanselor de a revedea copiii în băncile școlilor începând cu data de 8 februarie.
”În 2 februarie se va stabili la nivel național care vor fi regulile și dacă se vor putea deschide școlile și care sunt pragurile finale. Deocamdată sunt doar niște propuneri lansate”, ne-a declarat și prefectul Mircea Abrudean.
Rata de infectare la mia de locuitori în ultimele două săptămâni în localitățile județului Cluj: