Între ”mârșăvie” și ”război”. Schimbarea managerului Spitalului de Urgență din Cluj a (re)aprins conflictul între PNL și USR

Foto: Adevărul

Ministrul USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, a început ”reformarea sistemului medical din România” taman la Cluj, acolo unde PNL a câștigat de o manieră categorică ultimele alegeri, locale sau parlamentare. Voiculescu și-a început al doilea mandat la Sănătate cu o măsură care a iritat liberalii de la Cluj, oricum nemulțumiți de felul în care Ludovic Orban a negociat portofoliile din cabinetul Cîțu. Concret, l-a pus pe linie moartă pe Petru Șușca, managerul Sptitalului Județean de Urgență Cluj, căruia nu i-a mai fost prelungit mandatul ce expira pe 6 ianuarie anul acesta, lucru cerut cu insistență în ultimii ani de acum deputat USR-PLUS de Buzău, Emanuel Ungureanu.

Lupta pentru șefia celui mai mare spital din Transilvania nu este de ieri de azi. Aflat la conducerea spitalului de peste 7 ani, Șușca a fost propus pentru demitere încă din decembrie 2019 de către Consiliul de Administrație al instituției. Cum acest lucru a eșuat, în vara anului trecut, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, l-a demis și el pe Petru Șușcă, dar ce să vezi, după doar câteva ore acesta era repus în funcție printr-un Ordin semnat de… secretarul de stat Horațiu Moldovan. Lucrurile s-au precipitat din nou după ce ministerul Sănătății a ajuns în ograda USR-PLUS, iar pe 6 ianuarie, Vlad Voiculescu l-a trimis din nou acasă pe Petru Șușca. A fost scânteia care a reaprins mocnitul până atunci foc între PNL și USR, și a numit-o în locul acestuia, ca manager interimar, pe Claudia Diana Gherman, medic chirurg și conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj. Tot atunci, a fost numit și un nou Consiliu de Administrație al Spitalului Județean din Cluj.

Emil Boc și Radu Moisin în avanposturile războiului cu Vlad Voiculescu

Reacția liberalilor din Cluj nu s-a lăsat așteptată. După ce anterior președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a avut două reacții extrem de dure la adresa modului în care șefii partidului au renunțat la ministere vitale, precum Sănătatea, Dezvoltarea și Fondurile Europene, ștafeta a fost preluată de primarul Emil Boc, care exact în ziua înlăturării lui Șușca din fruntea Spitalului de Urgență, l-a atacat nemilos pe Vlad Voiculescu pe tema înființării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și a sursei de finanțare a acestora.

„Aici e vorba de reguli şi proceduri. Democraţia în esenţă este un ansamblu de reguli şi proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătăţii şi indiferent de cine este preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate şi rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanţi doar ai unor instituţii şi eu şi domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative şi prin proceduri. Or revolta primarilor şi nemulţumirea majoră a fost aceea şi este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitaţii, se pot întreprinde acţiuni administrative concrete, nu poveştile sau discuţiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătăţii spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaţionalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administraţiei publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare.

Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziţionarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare şi a altor lucruri, care iarăşi se ridică la nişte cheltuieli destul de ridicate”, a declarat Emil Boc la RFI.

Ulterior, deputatul PNL Cluj, Radu Moisin, i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, cerându-i, printre altele, să enumere și alți manageri de spitale din țară destituiți sau înlăturați de la începutului mandatului său la Ministerul Sănătății. În document, deputatul mai solicită criteriile de revocare ale managerilor de spitale ”ținând cont de faptul că fiecare act administrativ individual trebuie motivat nu doar în drept, ci și în fapt, conform jurisprudenței constante a instanțelor române, precum și a prevederilor adoptate de organismele Consiliului Europei, dar și cele ale Uniunii Europene”

”Care sunt membrii Consiliilor de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea  Ministerului Sănătății revocați din funcție și care au fost criteriile concrete, obiective și cuantificabile pentru revocarea acestora?

Cine sunt membrii Consiliilor de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea  Ministerului Sănătății numiți de către dvs. în funcție și care au fost criteriile concrete, obiective și cuantificabile pentru numirea acestora?

Ce legătură au măsurile mai sus menționate cu angajamentul pe care l-ați luat în Programul de Guvernare, votat de Parlamentul României: stabilirea unui roadmap pentru depolitizarea și (re)profesionalizarea managementului de spital și a instituțiilor din sănătate(pag.168)?

Ați finalizat roadmap-ul mai sus menționat din data de 23.12.2020, data preluării mandatului, în doar 12 zile, până la primele măsuri luate privind managementul spitalelor? În caz afirmativ, vă rog să-mi puneți la dispoziție acest roadmap.

Pentru a demonstra transparență în activitate, luați în calcul să publicați pe site-ul Ministerului Sănătății toate actele cu caracter administrativ individual sau este necesar ca Parlamentul să vă oblige în acest sens prin lege?”, mai întreabă deputatul Radu Moisin în interpelarea adresată lui Vlad Voiculescu.

Petru Șușca: ”Acest deputat care a plecat de la Cluj la Buzău este în spatele acestei mârșavii”

Imediat după înlăturarea sa din fruntea spitalului clujean, Petru Șușca a declarat că nu i s-au adus la cunoștință motivele pentru care nu i s-a mai prelungit mandatul și a arătat cu degetul înspre Emanuel Ungureanu.

„În data de 23 decembrie, Ministru Nelu Tătaru a semnat un Ordin de Ministru prin care m-a numit în funcția de Manager Interimar pe o perioada de 6 luni. În dată de 4 ianuarie. Vlad Voiculescu m-a revocat din funcție printr-un Ordin de Ministru care are la baza un referat din 6 ianuarie. Ordinul de Ministru prin care a fost numit un nou manager este dinaintea referatului prin care am fost demis.

Mai mult decât atât, la o jumătate de ora, au schimbat și Consiliul de Administrație al Spitalului Județean. Sunt mai mult decât convins că acest Deputat care a plecat de la Cluj la Buzău este în spatele acestei mârșavii ” a spus Petru Șușcă.

Emanuel Ungureanu: ”E război. Un război cu structuri de tip mafiot”

Deputatul Emanuel Ungureanu, cel care a cerut constant în ultimii ani schimbarea managerului de la Spitalul de Urgență din Cluj, a reacționat și el pe pagina sa de Facebook

”4 zile consecutiv l-a atacat primarul Clujului pe domnul Voiculescu.

Motivul real.

După 7 ani de abuzuri groase, 3 rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Petrică Șușca a fost schimbat din fruntea Spitalului Județean Cluj.

Șușca este protejat de Boc și de locotenenții lui: Stamatian, Buda, Rus și mai nou, deputatul Moisin.

Deputatul Moisin l-a interpelat cu tupeu pe Vlad Voiculescu în legătură cu schimbarea lui Șușca deși Șușca a fost schimbat în iulie timp de 3 ore de către fostul ministru penelist Tătaru, apoi, șeful lui Moisin, l-a sunat pe Tătaru și l-a pus cu pixul înapoi pe Șușca, în aceeași zi, cu tupeu…

Pretextul atacului a fost găsit.

Boc, deși este jurist, minte gros cum că autoritățile locale nu ar avea bază legală să se implice financiar în vaccinare.

Iată baza legală, Legea 95/2006 adică Legea Sănătății Publice, citiți în foto 2, articolul 2, alineatele 7 și 8.

În alineatul 8 scrie clar, chiar și pentru domnul Boc care, după ce a patronat jaful țării în guvernarea neagră PDL, se preface preocupat de lege și ordine:

“Asistența de sănătate publică este garantată de stat și finanțată de la bugetul stat, bugetele locale, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, sau din alte surse, după caz, potrivit legii.”

Deci, domnul Boc are legea de partea lui și resursele necesare să contribuie din bugetul bogat al Clujului la efortul de vaccinare.

Poate să mai taie domnul Boc din banii dedicați unor firme de casă și face ușor rost de 30.000 de euro, poate să mai dea afară din primăria Cluj neamurile și lipitorii de afișe de la partid sau poate suna la prietenii cărora le-a eliberat autorizații de construire pentru blocuri între case să facă o mică sponsorizare.

Dacă mă enervez, dar nu îmi permit, îmi amintesc cum i-a făcut cadou Boc lui Lucan în centrul Clujului, un teren de 1000 de metri pătrați, pe bani de înghețată, pentru afacerea Lukmed.

Afacere cercetată de procurorii leneși de la DIICOT de vreo trei ani.

Mâine, vă arăt cu documente, de ce îl atacă Rareș Bogdan pe Vlad Voiculescu și contractele de publicitate ale firmei Trendcommunication controlată până mai ieri de Rareș Bogdan cu Spitalul Județean Cluj-Napoca condus până în 6 ianuarie de protejatul lui Boc, Petrică Șușca.

E război. Un război cu structuri de tip mafiot.

Motivul pentru care am intrat în politică”, se arată în postarea lui Ungureanu.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu