Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim-ministru. Iohannis: ”PNL a crescut la 25%. Nu există un câștigător clar al alegerilor”

Foto: Dan Bodea

Premierul Ludovic Orban și-a depus luni seara mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. ”Plec cu conștiința datoriei împlinite”, a declarat Orban într-o declarație de presă. Acesta a mai declarat că va coordona negocierile pentru formarea viitorului guvern de centru-dreapta.

”În 6 decembrie cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voinţa cetăţenilor trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea, dezvoltarea României.

Decizia mea vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și cu o criză economică fără precedent.

Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările.

Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului parlament. Obiectivul pe care îl am e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Voi fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să utilizeze toate resursele și oportunitățile.

După demisia mea, Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României. Demisia mea vreau să arate limpede: nu mă crampone de nicio funcție, nu pun condiții.

Le transmit românilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu scopul de a apăra sănătatea și viața românilor, locurile de muncă. Am convingerea că în viitoarele negocieri PNL va avea capacitatea de a da premierul și de a forma coloana verticală a viitorului guvern”, ”, a spus Ludovic Orban la Palatul Victoria.

Ministrul Apărării, Niccolae Ciucă, a fost desemnat de președintele Iohannis drept prim-ministru interimar până la formarea unui nou guvern.

Iohannis: ” PSD poate, în fine, să rămână în afara deciziei politice”

Președintele României a apărut și el în fața românilor după alegerile de ieri și a anunțat, practic, că PNL a repurtat o victorie la alegerile parlamentare, reușind să crească, de la 20% în 2016, la 25% în 2020. Klaus Iohannis a precizat că, peste câteva zile, va convoca consultări la Palatul Cotroceni „pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România”.

”Trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.

Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%.

Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.

În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.

Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni”, a spus Klaus Iohannis.

PNL a avut, totuși, mai puține voturi decât acum 4 ani

Președintele României a afirmat în această seară că PNL a crescut cu cinci procente față de alegerile de acum patru ani. Realitatea este, însă, că PNL a obținut mai puține voturi decât la precedentele alegeri, iar reprezentativitatea este dată de numărul de voturi, și nu de procentele obținute:

2016:

Voturi la Camera Deputaților – 1.412.377 voturi

Voturi la Senat – 1.440.193 voturi

2020 (rezultate după 95,2 la sută din voturi)

Voturi la Camera Deputaților – 1.252.099 voturi

Voturi la Senat – 1.271.296 voturi.

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu