Aleșii clujenilor în Parlament: 4 senatori și 10 deputați. AUR, surpriza alegerilor
După numărarea a aproape 97 la sută din voturile exprimate, PNL a câștigat detașat alegerile din județul Cluj, cu un scor de peste 33 la sută, urmat de USR PLUS, cu aproape 23 la sută, PSD 14 la sută, UDMR 12 la sută și AUR, formațiunea surpriză care a strâns peste 10 la sută din voturile clujenilor.
Județului Cluj îi revin 14 mandate de parlamentari, 4 senatori și 10 deputați, distribuite astfel:
PNL: un senator și trei mandate de deputați, foarte probabil un al patrulea după redistribuirea voturilor
USR PLUS: un senator, doi deputați
PSD: un senator, doi deputați
UDMR: un senator, un deputat
AUR: un deputat
Cine sunt viitorii parlamentari ai Clujului:
PNL
Senat:
Adrian Oros, 55 de ani, de profesie medic veterinar, profesor universitar, senator în ultimele două mandate, ministrul Agriculturii. Consideră că cel mai mare proiect care trebuie să se desfășoare în agricultura românească este realizarea infrastructurii strategiei de gestionare a apei. S-a pronunțat pentru revenirea la alegerile locale în două tururi și reducerea aparatului bugetar. Printre prioritățile actualului mandat se numără: centura metropolitană, trenul metropolitan, conectarea Clujului la autostradă, spitalul regional de urgență, spitalul monobloc pentru copii.
Camera Deputaților:
Radu Moisin, 37 de ani, jurist, fost viceprimar. Are o experiență de 16 ani în administrația publică locală. În Parlament dorește să activeze în trei domenii: cel al sănătății publice pe zona de digitalizare și telemedicină, cel al reformei necesare din administrația publică prin debirocratizare și digitalizare și cel al reformelor necesare pe partea legislativă. Obiective pentru județul Cluj: metroul din Cluj, trenul metropolitan, centura metropolitană, spitalul regional de urgență, spitalul pediatric monobloc.
Ioan Sabin-Sărmaș, 35 de ani, inginer în telecomunicații, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Are experiență în zona antreprenorială, cea de tehnologie a informației. Primul proiect de lege pe care dorește să-l implementeze este Legea interoperabilității sistemelor informatice. Militează pentru Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția, pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism, și introducerea educației sexuale în școli. Consideră prioritar pentru județul Cluj realizarea metroului.
Sorin Moldovan,34 de ani, economist, deputat în ultimul mandat. Activează în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, s-a axat pe domeniul sportului. Lucrează la un nou proiect la Legea sportului, prin care să încurajeze tinerii să facă sport de performanță. Obiective majore pentru Cluj: centura metropolitană, spitalul monobloc de copii, spitalul regional de urgență, proiectul de metrou în Cluj-Napoca. Ultima carte citită: „Diplomația”, de Henry Kissinger.
Cristina Burciu, 51 de ani, economist, fost director general la Compania de Apă Arieș Turda, deputat în ultimul mandat. A studiat Științe Economice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Printre principalele sale obiective se numără realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, centura metropolitană Cluj-Napoca, înființarea de unități de învățământ moderne, dublarea alocației pentru copii și reîmpădurirea României. Se pronunță pentru sprijinirea producătorilor agricoli autohtoni.
USR PLUS:
Senat:
Cristian Bordei, 53 de ani, economist, specialist Relații economice internaționale, consultant dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri România-Coreea de Sud. Are peste 20 de ani de experiență în domeniul comerțului internațional și al proiectelor economice internaționale, din care o bună parte în industriile de energie. Intenționează să activeze în Comisia de politică externă și în Comisia de economie, industrii și servicii sau cea de energie și resurse minerale. Primul proiect de lege pe care-l va propune: dezvoltarea unei rețele de parcuri industriale, după un sistem folosit în Coreea de Sud.
Camera Deputaților:
Oana Murariu, 32 de ani, jurist, cabinet de avocatură. Are o experiență de avocat de nouă ani, în Cluj, și 13 ani de experiență în Drept. Primul proiect de lege pe care-l va propune va fi unul care să reglementeze modalitatea de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor personalului medical din spitalele publice. Obiective pentru Cluj: o eficientizare a justiției prin degrevarea instanțelor de judecată prin diverse mecanisme, cu impact în toată țara. Va milita pentru introducerea educației sanitare în școli, alegeri locale în două tururi, reducerea aparatului bugetar.
Viorel Băltărețu, 45 de ani, inginer electronist. Este antreprenor de peste 25 de ani, deține o firmă specializată pe producția de mobilier, care are 35 de angajați și o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro. În Parlament va activa pe zona mediului antreprenorial, dorește să contribuie la legea parteneriatului public-privat. În ce privește Clujul, se va preocupa de construcția de noi spitale, de alocarea din buget a sumei necesare pentru construirea Spitalul regional din Cluj. Ultima carte citită: „Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen.
PSD:
Senat:
Vasile Dîncu, 59 de ani, sociolog, profesor universitar, fost vicepremier, președinte al Consiliului Național al PSD. Are experiență vastă în domeniul administrației și în cel al învățământului. A lucrat în Guvernul Năstase, ministru al Informațiilor Publice timp de 4 ani. A contribuit semnificativ la realizarea Legii transparenței și Legii liberului acces la informațiile de interes public. A fost observator și apoi în Comisia de dezvoltare regională a Parlamentului European, iar în 2016 a ocupat funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Prima sa inițiativă în Parlament este legată de realizarea unui pact pentru educație. Ca senator de Cluj va milita pentru întoarcerea la Cluj a 60 la sută a banilor virați la bugetul de stat, și pentru un procent cât mai mare pentru dezvoltare de la bugetul de stat.
Camera Deputaților:
Patriciu Achimaș-Cadariu, 44 de ani, medic, manager la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Este expert în domeniul politicilor de sănătate, cu experiența ultimilor zece ani de funcții publice și de expertiză în domeniu. În Parlament, primul proiect propus va fi ”Planul național de control al cancerului”. Consideră că pandemia de coronavirus a evidențiat multe slăbiciuni ale statului român, principala fiind lipsa de solidaritate și polarizarea pe grupuri de interese. Va propune, mai ales în situații de criză națională, o mai bună colaborare și coordonare. Pentru Cluj, va milita pentru situația pacienților prin prisma situației medicilor de familie, a pacienților de cancer și pentru sănătatea femeii.
Alexandru Cordoș, 58 de ani, jurist, decanul Fac. de Drept Dimitrie Cantemir, președinte PSD Cluj, fost senator în perioada 2008-2016. Este consilier județean în prezent, a fost senator PSD între 2008 și 2016 și chestor al Senatului. Este cadru didactic universitar. Primul proiect de lege pe care-l va propune în noul Parlament: modificarea și completarea Legii educației naționale, în ceea ce privește finanțarea învățământului preuniversitar, adaptarea curriculei, concordanță între burse și salariul mediu pe economie. Pentru județul Cluj, va fi preocupat de finalizarea centurilor ocolitoare ale municipiului Cluj-Napoca, crearea unor rețele de drumuri în cadrul județului și racordarea lor la drumurile naționale și la Autostrada Transilvania, realizarea spitalului regional.
UDMR:
Senat:
Laszlo Attila, 55 de ani, medic pediatru, senator în ultimele două mandate. De opt ani este membru în Comisia de sănătate a Senatului, din care patru ani președinte al acesteia. A fost consilier, respectiv viceprimar al municipiului Cluj între 2008 și 2012. În următorii patru ani va milita pentru realizarea unui Cod al Sănătății sau pentru o nouă Lege a Sănătății. ”Cred că vom avea un Cod al Sănătății care va conține toate legile pe sănătate, actualizate, cele mai importante, și va avea un statut de lege organică. Acum este o lege ordinară și a suferit peste o mie de modificări în ultimii 15 ani”. Pentru județul Cluj dorește să contribuie la realizarea spitalui regional de urgență, și pentru înființarea unui consorțiu medical integrat la nivelul județului.
Camera Deputaților:
Csoma Botond, 45 de ani, jurist, președinte UDMR Cluj, deputat în ultimul mandat. A fost timp de zece ani consilier județean. În actuala legislatură a activat în Comisia pentru administrație publică și în Comisia pentru supravegherea Serviciului Român de Informații. Dorește să rămână în Comisia SRI și să promoveze un proiect de lege privind parteneriatul civil. Va milita în parlament pentru dezvoltarea infrastructurii în Cluj-Napoca și în județul. Se pronunță împotriva revenirii la alegerile locale în două tururi de scrutin și este indecis în privința ridicării imunității parlamentare în ceea ce privește justiția.
AUR:
Camera Deputaților:
Alin-Ilie Coleșa, 44 de ani, inginer calculatoare. A absolvit în 2005 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și are o experiență de 20 de ani ca inginer calculatoare. Este tată a cinci copii, a activat ca membru al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români și este membru în grupul extins al foștilor membri ASCOR, participând la proiecte filantropice, patriotice și culturale.
Dacă Coleșa a absolvit în 2005 UT Cluj. de unde 20 de ani experiență ca inginer? 2020 – 2005 nu face 15? Că mie așa-mi dă.
Da, exprimarea nu e cea mai buna a ziaristilor. Ce pot sa iti zic e ca a terminat in 2005 dar facultatea a inceput-o tarziu. A fost si asistent la facultatea de Calculatoare, cred ca inca nu avea studiile finalizate pentru ca l-am prins si eu ca asistent la niste laboratoare si teoretic am terminat in acelasi an. Era un tip timid si destul de retras, religios. A intrat in treaba asta cu familia traditionala. Oricum la atitudinea ce o avea atunci nu as fi zis niciodata ca ar putea deveni membru al unui partid extremist ca AUR, cum am zis era un tip timid si retras.