Spectacole de teatru și operă la Festivalul Internațional „Interferențe”, varianta online. Care este programul
Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, producție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va fi organizat în perioada 19-29 noiembrie și reunește atât trupe din țară cât și din străinătate.
Pentru ediția cu numărul șapte, din 2020, festivalul are ca temă Orizonturi-le și încearcă să găsească răspunsuri la câteva dintre cele mai acute întrebări sociale, culturale și economice cu care se confruntă lumea la jumătatea secolului al 21-lea. Ne vom putea oare continua traiul cotidian la fel ca până acum sau vom fi obligați să facem schimbări radicale care ar însemna regândirea domeniului cultural ca atare, respectiv, reînnoirea teatrului? .
„Până în ultimele zile speram că va fi posibil să organizăm festivalul în condiții normale. Dorim totuși să facem acest festival și să ne păstrăm continuitatea în perspectiva unui viitor necunoscut. Dacă amânam festivalul pentru anul viitor, nu știu dacă am mai fi putut obține finanțări. Din punct de vedere economic, 2021 probabil va fi un an mult mai auster. Chiar și online festivalul va avea de oferit lucruri prețioase. Sperăm ca selecția să fie destul de diversă și accesibilă”, a transmis directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, la conferința de presă de luni.
Ediția din acest an se compune din trei secțiuni. Secțiunea Orizonturi, care era de fapt titlul original al festivalului, pe viu, titlu pe care a fost gândit încă de la sfârșitul anului 2018 și care trebuia să aducă spectacole care au ca subiect sau ca temă sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI din perspectiva dezvoltării mișcărilor teatrale, respectiv cum răspunde teatrul la noile realități. În schimb, în acest an, toate aceste evenimente care au fost destul de dramatice și confuze pe întregul Mapamond schimbă perspectiva prin care noțiunea de Orizont se poate redefini.
„Această manipulare a întregii lumi informaționale și promovarea panicii și frici de care am avut parte în acest an, cred că reconsideră radical modul în care ne gândim la noțiunea de Orizont”, a spus Gábor Tompa.
În secțiunea Orizonturi vor fi prezentate multe dintre spectacolele invitate inițial.
A doua secțiune a festivalului este UTE-30, care marchează 30 de ani de la înființarea Uniunii Teatrelor din Europa, secțiunea care ar fi fost prezentă și în varianta festivalului live. Astfel, vor fi prezentate spectacole din istoria UTE semnate de regizori importanți ai scenei teatrale internaționale precum: Giorgio Strehler, Krystian Lupa, Lev Dodin, Declan Donnellan, Gábor Tompa, Alexandru Darie și alții.
„Ne-am gândit la o retrospectivă, respectiv 10-12 spectacole din istoria Uniunii Teatrelor din Europa, începând cu celebrul «Faust», de Giorgio Strehler. Este o secțiune foarte puternică. Ambele secțiuni cuprind și spectacole de operă pentru diversificarea de gen a festivalului”, a spus directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj.
A treia secțiune a Festivalului Interferențe se numește OFF, în care au fost incluse câteva evenimente mai puțin convenționale, inclusiv spectacole ale unor tineri regizori precum Leta Popescu sau Cătălin Bocîrnea. Tot în această secțiune va fi prezentat și un concert live al Loose Neckties Society, care va încheia festivalul.
„Nu toate spectacolele vor avea loc pe aceleași platforme online. Majoritatea vor fi prezentate pe platforma Vimeo, unde se poate alege opțiunea supratitrăilor. Alte spectacole vor fi prezentate pe pagina de Facebook a festivalului”, a mai spus Gábor Tompa.
Detalii cu privire la programul Festivalului Interferențe pot fi aflate de pe pagina oficială de Facebook și de pe site-ul oficial. Festivalul este gratuit integral.
Nu există Comentarii