Proiecte noi la CJ Cluj: un milion de arbori noi, 100 de km de piste pentru biciclete, apă potabilă și internet în toate școlile din județ

Alin Tișe, președintele CJ Cluj Foto: Dan Bodea

Consiliul Județean Cluj va demara un proiect amplu de împădurire a județului. Alin Tișe, președintele CJ Cluj a anunțat că dorește, în parteneriat cu USAMV Cluj și Banca Mondială, plantarea a nu mai puțin de un milion de arbori în județ în următorii zece ani. ”Clujul milion”, așa cum a fost denumit acest proiect, va ține cont de zonele unde există deficit de arbori și va avea drept scop creșterea calității aerului și a vieții,  creșterea gradului de conservare a biodiversității, dar și susținerea ecosistemelor degradate din acest punct de vedere. Proiectul va demara deja în perioada următoare, estimându-se plantarea a circa 100.000 de puieți anual. Materialul arboricol va fi asigurat în mod gratuit de către USAMV Cluj.

Alt proiect nou avut în vedere se referă la realizarea unor trasee velo pe raza județului Cluj. Concret, este vorba, în prima etapă, despre 100 de km de piste pentru biciclete pe drumurile județene existente pe trei trasee principale:

-Cluj-Napoca – Sălicea – Ciurila – Petreștii de Jos – Cheile Turzii

-Cheile Turzii – Turda

-Cluj-Napoca – Sălicea – Ciurila – Liteni – Săvădisla – Băișoara – Muntele Băișorii

Pistele pentru biciclete vor fi realizate pe acostamentul drumurilor județene, iar proiectul se află acum în faza elaborării studiului de prefezabilitate, care va stabili costurile, etapele și procedurile de urmat. Termenul de execuție este de 2 ani, iar, potrivit lui Alin Tișe, proiectul va continua și în alte zone din județ.

Alte proiecte aflate în atenția CJ Cluj pentru următorii patru ani sunt:

Racordarea la rețeaua de apă și canalizare, și introducerea de internet întoate școlile din judet. Clujul este, de altfel, primul județ din România care are sută la sută din școli și grădinițe cu toaletele amplasate în cladire. Nu în toate există și apă potabilă, respectiv 44 de unități de învățământ, din cele 423 existente în județ

Proiectul va demara la începutul anului viitor, iar CJ Cluj va face alocările de sume necesare direct primăriilor pentru legarea la aducțiunile de apă a școlilor și grădinițelor.

Complex sportiv multifuncțional în comuna Ciurila, Este vorba despre o bază unică în România, cu 5 terenuri de fotbal omologate de FIFA și UEFA, de 2 terenuri de baschet, un hotel cu 60 de locuri de cazare pentru sportivi, o clinică medicala de recuperare, , facilități destimate inclusiv loturilor olimpice naționale.Terenul pe care se va construi aveastă bază sportivă are 7 și se va realiza cu sprijinul autorităților centrale.

Spitalul pediatric monobloc, va fi ridicat pe terenul de16,9 ha obținut de la USAMV Cluj, va avea circa 800 de paturi și va costa 120 milioane de euro, bani asigurați prin fonduri europene. Proiectul este acum în faza de lansare a concursului de soluții pentru a se asigura configurarea zonei pe care se va ridica spitalul, urmând ca în luna iunie a anului viitor să fie semnat și contractul de proiectare și de execuție. Durata lucrărilor este estimată la 3 ani de la începerea lucrărilor.

– Finalizarea anul viitor a modernizării și asfaltării tuturor drumurilor județene. Până în prezent au fost asfaltați și modernizați 930 de km de drumuri, urmând a se interveni pe ultimii 225 de km.

– Centrul integrat de transplant, realizat în proporție de 98 la sută cu finanțare europeană, specializat în transplantul de plamâni, inimă și ficat.Tot aici se va muta și actualul Institut de Transplant din Cluj-Napoca. Proiectul se află în faza de proiectare, urmeaz scoaterea la licitație a execuției lucrării care va demara în primăvara anului viitor. Centrul va fi ridicat în circa trei ani, pe strada Victor Babeș.

Extindere și revitalizare a Parcului Hoia. Acesta are în prezent 12 ha și va ajunge în final la o suprafață de 30 ha. Proiectul are termen de finalizare 2 ani.

”Park and ride”, o parcare amplasată în vecinătatea Aeroportului Cluj-Napoca pe o suprafață de circa 12 ha de teren. Aici vor fi asigurate 800 de locuri pentru mașini, va fi înființată o miniautogară pentru 8 autocare, vor exista stații de încărcare pentru mașinile electrice, dar și spații administrative ce vor putea fi puse la dispoziția Direcției de Pașapoarte sau Serviciului de Permise și Înmatriculări auto.Cei care vor utiliza parcarea vor primi un tichet care va permite utilizarea gratuită a mijloacelor de transport în comun timp de 24 de ore. Anul viitor va fi încheiat contractul de executțe, lucrările urmând a fi finalizate în maxim 12 luni

Alte proiecte aflate în atenția CJ Cluj sunt: parcul Tetarom V, la Luna, realizarea, la Jucu, a unui Centru de inovare-testare-promovare pentru autovehicele electrice, ”Smart teritory”, un proiect de 3 milioane de euro, care va cuprinde Atlasul Teritorial, ”Ghișeul unic” și digitalizarea arhivei CJ Cluj, și, nu în ultimul rând, finalizarea, în 2021, a Centrului de Management al Deșeurilor, prin darea în folosință a Stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. anghel sorin says:

    \dar satul Gheorghieni cind cind se va racorda la apa si canalizare?
    la 5 km de \Cluj ca in evul mediu

Postaţi un comentariu