Religia, materie obligatorie și în același timp opțională
Cum se poate chiuli legal de la ora de religie
Religia rămîne materie obligatorie la ciclul primar și în anul școlar 2013-2014. În funcție de declarația părintelui privind confesiunea copilului, acesta va frecventa ora de religie în grupa profesorului de religie ortodoxă sau catolică. Și, fiind vorba de o disciplină obligatorie, elevul va primi, obligatoriu, și calificativ la final.
Iubirea pentru Dumnezeu e opțională
Totuși, tot la decizia părintelui, dacă acesta își declară copilul ca fiind ateu, cel mic poate să nu frecventeze ora de religie, pentru el religia nemaifiind materie obligatorie. Astfel, respectivul elev nu va avea calificativ pentru ora de religie, dar va primi calificativ la materia opțională pe care o va face cu toată clasa. De asemenea, elevii care sunt de alte confesiuni, pot aduce învăţătorului o dovadă de la biserică, care să ateste faptul că școlarul urmează acolo educație religioasă. „Am avut un elev martorul lui Iehova. Părinții mi-au adus hărtie parafată de biserică și am luat-o în considerare”, spune Valeria Matiș, învăţătoare.
Opțional conform majorității
Matematică distractivă, teatru, educație pentru sănătate și, din anul acesta școlar, educație financiară, educație pentru societate sau filosofie pentru copii, sunt câteva din materiile pe care elevii claselor primare au posibilitatea să le studieze în cadrul orei săptămânale de disciplină opțională. Materiile opționale sunt predate de către învățător, iar elevul nu primește calificative. Ora de materie opțională nu este o oră în plus peste numărul săptămânal de ore stabilite în curriculă – 19 ore pentru clasa pregătitoare, 20- 21 de ore pentru clasele I – IV și 21-22 de ore pentru clasa a I-V-a.
„Eu nu aș fi de acord cu nicio materie opțională. Le ajunge câte ore stau la școală. Copiii din noile generații nu mai au copilărie. Îi ducem acum la cinci- șase ani la școală, unde s-au dus cei șapte ani de acasă? E adevărat că noi, părinții noilor generații nu mai avem așa timp de copiii noștri așa cum au avut părinții noștri timp de noi. Dacă totuși va fi să se opteze pentru opțională la noi în clasă, eu aș vrea ca aceasta să fie educație pentru societate, sau cum o fi numind-o pe materia care să-i învețe pe copii de mici, bunul simț, bunele maniere. Astea lipsesc cu desăvârșire în ziua de azi”, spune Laura, mama unui băiat de clasa a II-a de la Liceul Bălcescu
La începutul semestrului, învățătorul propune părinților o paletă de materii opționale, iar majoritatea decide dacă sunt de acord sau nu cu ideea de a se mai studia o materie în plus și dacă da, tot majoritatea decide care anume din varinatele prezentate de învățător. Există două variante de opționale: cele aprobate de la minister pentru care există o programă și cele propuse de către învățători, aprobate de directorul școlii și apoi de către inspectorul de specialitate.
„ Mă bucur că religia este obligatorie, nu mai au niciun Dumnezeu copiii ăștia. Dar dacă și de aici te poți fofila, se pare că nu-i totuși atât de obligatorie. Eu, ca părinte, greu mai înțeleg ceva din sistemul românesc de învățământ, nu există nicio stabilitate, copiii noștri sunt cobai”, Flaviu, tatăl unui elev în clasa a II-a
[stextbox id=”custom” caption=”Schimbări în noul an școlar”]Cea mai importantă modificare în anul școlar 2012-2013 este schimbarea calculării mediei de admitere în învățământul liceal. Dacă până acum proporția mediei celor patru ani de gimnaziu conta în procent de 50%, de anul acesta va conta doar 25%. Și Asta datorită faptului că media obținută la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a va conta în proporție de 75%, față de 50% cât era până acum.
O altă schimbare este legată de evaluările elevilor, astfel încât vor exista evaluări și la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, în scopul de se vedea din timp unde există probleme și pentru a fi timp ca aceastea să fie rezolvate.
În ceea ce privește cel mai greu examen din anii de liceul și cel mai controversat din ultimii ani, respectiv examenul de Bacalaureat, pe lângă camerele video se dorește și montarea unei aparaturi audio, iar securitatea să fie completată de jandarmi sau politiști.[/stextbox]