VIDEO | Proiect unic în România: Telegondolă pe traseul Turda – Cheile Turenilor – Cheile Turzii
Primarul municipiului Turda, Vasile Matei, a anunțat lansarea unui proiect unic în țară: o alternativă la sistemul clasic de transport, anume transport electric de călători pe cablu în oraș, dar și pe o rută care să unească principalele atracții turistice limitrofe: Cheile Tureniului, respectiv Cheile Turzii.
”Pornind de la faptul că Turda este singurul oraș din România cu transport public de călători utilizând tehnologii verzi, integral electric, ne dorim să ducem Turda la un alt nivel, motiv pentru care am început să pregătim, împreună cu Consiliul Județean Cluj, un proiect îndrăzneț, unic în regiune și anume: realizarea unui transport urban și periurban (limitrof) pe cablu.
Această idee pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani s-a transformat într-un proiect de suflet pentru mine și iată că astăzi suntem în punctul în care demarăm studiile de oportunitate și protocolul de colaborare cu județul Cluj”, a declarat primarul din Turda.
”În conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul I: Investiții și reforme pentru tranziție verde și schimbări climatice, care are ca obiective dezvoltarea transportului durabil și a diverselor programe de mediu, precum și Pilonul II: Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului, se dorește a se pune în aplicare inițiativa acestui proiect de transport urban și periurban pe cablu, pentru a asigura un impact pozitiv asupra standardelor de locuire și a calității vieții, ideea proiectului incluzând mobilitatea urbană, regenerarea urbană și valorificarea patrimoniului local.
Suntem optimiști și sperăm că vom atrage fonduri nerambursabile pentru acest proiect, deoarece Uniunea Europeană pune un accent important pe tot ceea ce înseamnă tehnologii verzi, nepoluante”, se arată în proiectul menționat.
”Prin implementarea acestui sistem de transport pe cablu, alături de toate celelalte obiective turistice propuse, Turda ar putea deveni cel mai important punct turistic din România, astfel crescând considerabil numărul de turiști, asigurând o creștere economică sustenabilă la nivel local. Pe lângă acest rezultat important, se va dezvolta și mediul de afaceri și ecosistemul antreprenorial, prin înființarea de noi locuri de muncă și asigurarea atragerii de noi investitori”, mai arată edilul din Turda.
Potrivit proiectului, traseul transportului pe cablu ar arăta cam așa:
Tronson I: Park&Ride – Salina Turda
Tronson II: Salina Turda – Aqua Park
Tronson III: Salina Turda – Castrul Roman
Tronson IV: Castrul Roman – Cheile Turenilor
Tronson V: Castrul Roman – Cheile Turzii
De asemenea, linia de telegondole va ajunge pe unele porțiuni la 50 de metri înălține, iar viteza de deplasare va fi de circa 6 m/s.
Video prezentare proiect: aici