Contrabandă prin foc, prin apă și pe cer

Sursa foto: ijpfmm.ro

În ciuda crizei de care se plânge toată lumea în ultima perioadă şi care a atins toate domeniile de activitate, contrabandiştii din Maramureş şi Satu Mare prosperă și nu prea au motive să se plângă.

„Atâta timp cât există vicii, trăim şi noi şi trăim bine. Băimărenii cumpără ţigări pentru că le convine preţul mai mic”, a precizat Sorin R., un băimărean de 38 de ani, care vinde ţigări aduse din Ucraina.

Statisticile realizate în cele două judeţe din nord-vestul ţării relevă faptul că, numai în primele şase luni din acest an, au fost confiscate 513.952 de pachete de ţigări, care dacă ar fi ajuns pe piaţa neagră de profil ar fi prejudiciat statul cu peste 1.000.000 de euro.

„Zic ei zic de prejudiciu şi de ţigări confiscate dar acelea sunt de la cei pe care îi prind. Vă daţi seama câţi reuşesc să treacă din moment ce noi avem de unde să vindem”, a mai adăugat băimăreanul.

Poziţionarea geografică a zonei – pe ruta europeană a migraţiei de la est la vest, poartă importantă a Europei de est – , conjugată cu fenomenul contrabandei cu produse accizabile, îndeosebi tutun şi ţigări de provenienţă ucraineană, i-a determinat pe mulţi dintre maramureşeni şi sătmăreni, în special cei din zona de graniță, să-şi facă din contrabandă o adevărată meserie.

Meserie de căpătâi: contrabandist

Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită, în ultimii ani, în special pe frontiera de Nord a țării. Traficanţii mizează pe profitul impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea la negru pe pieţele de desfacere din ţara noastră, precum şi în cele din Occident, unde preţul unui pachet de ţigări este de patru ori mai mare decât în România. Dimensiunile fenomenului rezultă şi din rezultatele operaţiunilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, care are în subordine serviciile teritoriale din Satu Mare, Maramureș și Suceava.

„În semestrul I din 2013 traficul ilegal cu ţigări de provenienţă ucraineană a avut o amploare deosebită, putându-se observa faptul că din ce în ce mai multe persoane fizice recurg la această activitate. De asemenea, făptuitorii şi-au perfecţionat şi diversificat metodele utilizate, acţionând în grup, cu mijloace de transport, de observare şi de comunicaţii moderne, plasarea de antemergători şi observatori pe itinerariile de deplasare ale patrulelor poliţiei de frontieră şi pe căile de comunicaţii. Dacă ţigaretele de contrabandă confiscate ar fi ajuns pe piaţa neagră de desfacere, prejudiciul estimat adus statului, rezultat din sustragerea de la plata accizelor şi TVA ar fi fost de 3.128.858 lei, aproximativ 710.000 euro”, a declarat Iulia Stan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliției de Frontieră Maramureș .

De la începutul anului, numai în Maramureş au fost întocmite 120 dosare penale, în care au fost cercetate 290 persoane pentru 346 infracţiuni. S-a reuşit destructurarea a patru grupări infracţionale organizate, formate din peste 70 persoane, grupări axate pe contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană.

„A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de 356.986 pachete de ţigarete de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 3.128.858 lei”, a precizat Iulia Stan.

Nici sătmărenii nu sunt mai prejos, în prima jumătate a anului în curs au fost constatate 249 de infracţiuni, dintre care 42 de infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală. Totodată, au fost confiscate sau ridicate în vederea continuării cercetărilor 156.966 pachete de ţigări în valoare de 776.263 lei.

 [nggallery id=135]

Cum ajung țigările în România

La frontiera de nord, ţigările de origine ucraineană sunt aduse în ţară de grupuri infracţionale bine organizate, cu segmente în străinătate, care se ocupă cu introducerea baxurilor cu ţigări în România peste frontiera verde. Polițiștii de frontieră au identificat cinci principale soluţii la care recurg traficaţii de tutun. Prima constă în traversarea fâşiei verzi, prin locurile care prezintă condiţii de relief accidentat, unde poliţiştii nu pot patrula cu autoturismele de serviciu. A doua modalitate presupune tranzitarea repetată a frontierei în decursul aceleiaşi zile, la fiecare drum fiind adusă în ţară o cantitate de ţigări în limita admisă de lege. În ce priveşte al treilea mod de introducere a ţigărilor în ţară, contrabandiştii ascund marfa în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse. Poliţiştii de frontieră au explicat că maşinile vechi sunt folosite de contrabandişti pentru ca, în cazul în care acestea sunt confiscate, pierderile să fie cât mai mici. În alte situaţii, sunt folosite serviciile unor firme de transport internaţional de marfă. Contrabandiştii apelează la transportatori care fac regulat curse externe atât pe spaţiul ex-sovietic (de provenienţa al produselor), cât şi în statele occidentale (pieţele principale de desfacere a ţigaretelor netimbrate), fiind preferate în special autocamioanele care intră în România încărcate cu legume, fructe, combustibili sau şerveţele de hârtie. Cea de-a cincea situaţie constă în distribuirea mărfii în cantităţi mici la cât mai multe magazine, îndeosebi în sate şi comune, și în piețe.

„Contrabandiştii sunt extrem de bine puşi la punct din punct de vedere logistic. Deţin sisteme de comunicaţii şi supraveghere avansate, costume de scafandru, bărci pneumatice şi chiar deltaplanoare, binocluri”, a precizat purtătorul de cuvânt al ITPF Sighet.

Mai mult, majoritatea celor care au această îndeletinicire şi-au modificat maşinile pentru a crea lăcaşe speciale unde să ascundă ţigările. „Lucrătorii noştri ştiu deja unde să caute sau cum să depisteze eventualele semne că s-au făcut modificări la un mijloc de transport”, a mai adăugat Iulia Stan.

În Maramureşul istoric există şi mecanici „specializaţi” în tunarea maşinilor pentru contrabanda cu ţigări. „O asemenea maşină se poate modifica într-o săptămână. Se merge de la crearea de spaţii suplimentare de depozitare în podea, plafon, roţi sau mai nou chiar în rezervor. Tarifele încep de la 1.000 şi ajung până la 2.000 de euro. Modificările se fac pe maşini ieftine, care nu valorează mai mult de 1.500 de euro pentru că nu merită investiția. În orice moment există riscul ca această să fie confiscată”, a explicat unul dintre mecanicii auto din Maramureş care se ocupă cu modificarea maşinilor.

[nggallery id=136]

Metode ingenioase de a ascunde marfa

Ţigările sunt ferite de ochii poliţiştilor prin opt metode, conform unei recente analize a Poliției de Frontieră. Astfel, unii traficanţi folosesc metoda “capac”, care constă în ascunderea pachetelor de ţigări printre alte categorii de mărfuri, îndeosebi cu baza de impozitare mică, tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei. Apoi, metoda cablului utilizată în zona frontierei riverane, presupune trecerea baxurilor cu ţigări pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă. Tot pentru trecerea ţigărilor peste apă a fost inventată şi metoda “curbei”.

Potrivit poliţiştilor de frontieră, contrabandiţii aleg o zonă în care cursul de apă ce desparte România de ţara vecină face un cot şi dau drumul unui bax închis ermetic, care, dus de curent, ajunge pe malul opus. O altă metodă constă în “antifonarea” maşinilor cu ţigări, constând în ascunderea pachetelor în cauciucuri, lonjeroane, portiere ori în utilizarea pereţilor dubli.

De asemenea, s-au întâlnit situaţii în care ţigările au fost lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu ori au fost camuflate în transporturi de carburanţi sau cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, care pot crea dificultăţi la verificarea cu echipamente de tip Rapiscan sau cu sonda optică. În zonele de frontieră muntoase, contrabadiştii folosesc căruţe, profitând de relieful greu accesibil, care face dificilă verificarea traseelor.

[nggallery id=137]

Contrabandiştii nu se dau înapoi de la nimic

Contrabandiştii nu se dau înapoi de la nimic. De la trecerea ţigărilor prin apă, îmbrăcaţi în costume de scafandru, la trecerea lor cu deltaplanele sau ascunderea baxurilor de ţigări în criptele din cimitir. În majoritatea cazurilor, acestea sunt achiziţionate şi aduse în ţară în cantităţi mari, respectiv baxuri, care sunt izolate în folie de culoare neagră. Fiecare bax are 500 de pachete de ţigări. Aproape zilnic, angajații Poliției de Frontieră depistează astfel de „temerari”.

Un exemplu este cel din 16 iulie 2013, când, în jurul orei 23.00,  o patrulă a poliției de frontieră din cadrul Sectorului PF Negresti Oaș- județul Satu Mare,   a observat în apropierea frontierei de stat mai multe persoane care transportau colete voluminoase de la linia de frontieră către localitatea Moişeni, județul Satu Mare. ”Imediat, lucrătorii noștri au procedat la interceptarea și somarea prin voce a celor în cauza și deoarece aceștia nu s-au supus somațiilor încercând să fugă spre teritoriul statului vecin, polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical, conform prevederilor legale. În urma acțiunii a fost reținut un cetățean ucrainean, care a fost identificat că fiind Oleksandr B., în vârstă de 25 ani. La față locului au fost descoperite 40 de colete ce conțineau cantitatea de 20.000 pachete cu țigări de proveniența ucraineană în valoare de 177.000 lei”, a subliniat Iulia Stan.

În zone muntoase, împădurite, prin vegetație sau prin râul Tisa, fie iarnă sau vară, contrabandiștii acționează în special noaptea sau la primele ore ale dimineții. Mai mult decât atât, aceștia acționează în grupuri organizate, iar atunci când sunt depistați de polițiștii de frontieră își abandonează coletele și fug în direcții diferite, profitând de întuneric și de terenul accidentat sau împădurit. Cei mai “curajoși” nu sunt intimidați nici de somațiile polițiștilor, nici de focurile de avertisment trase în plan vertical.

Nici femeile nu se dau înapoi de la această activitate. În data de 3 iunie 2013, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Poienile de Sub Munte, județul Maramureș, au reținut o femeie în vârstă de 45 de ani care se ascundea în vegetație după ce a fost surprinsă, într-o zonă muntoasă, în timp ce trecea ilegal frontiera de stat din Ucraina în România, transportând colete voluminoase.

Atunci când sunt depistați de polițiști, contrabandiștii aleg chiar să intre cu mașinile în apă, să le abandoneze, și, mai mult decât atât, trec înot râul Tisa până pe malul ucrainean. Este și cazul în care, în data de 2 iunie 2012, în jurul orei 5 dimineața, două persoane depistate de polițiști au reușit să scape după ce și-au amandonat mașina, trecând înot pe malul ucrainean. „În data de 2 iunie, în jurul orei 5.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighet au observat o autoutilitară care se îndrepta în mare viteză de la frontiera de stat către localitatea Tisa. Lucrătorii noştri au procedat la interceptarea maşinii moment în care şoferul a virat pe o stradă din localitate îndreptându-se spre râul Tisa. Ajuns pe malul românesc al râului, conducătorul auto a intrat cu maşina în apa după care, împreună cu o altă persoană, au abandonat autoutilitara, trecând înot pe malul ucrainean”, se arată în comunicat.

[nggallery id=138]

Harta contrabandei

În activităţile de contrabandă sunt implicaţi în egală măsură atât maramureşeni, sătmăreni dar şi ucraineni. Astfel, fiecare are trasee pe care le urmează, dar avantajaţi sunt maramureşenii care „profită” de relieful judeţului care în zona de frontieră, în satele aflate la graniţa cu Ucraina, este preponderent muntos şi mai greu accesibil.

„Nu putem vorbi despre un traseu sau un drum. Am avut contrabandişti interceptaţi şi la 1.200 de metri altitudine în Munţii Maramureşului, dar şi în râul Tisa”, a explicat Iulia Stan.

Totuși, traseele preferate de contrabandiștii maramureșeni sun tprin localitățile de pe valea superioară a Tisei, Sarasău, Bistra, Rona de Sus, Sighetu Marmației și Valea Vișeului. În această zonă sunt adevărate depozite de țigări de contrabandă, de unde filierele le preiau și le distribuie în depozitele din zona Băii Mari.

În județul Satu Mare, traseele prin care ajung țigările în țară din Ucraina sunt cele din zona localităților Halmeu, Cămârzana și Moișeni, acolo unde, ascunse bine de ochii lumii, se află depozite însemnate de țigări. De aici, , marfa este preluată de depozitele din zona orașului Negrești-Oaș, după care ajung la Satu Mare.

Pe de o parte, din depozitele din zona municipiilor Satu Mare și Baia Mare, țigările sunt preluate de dealerii transportatorii care asigură distribuția până în zona Cluj, Bistrița și Arad, pe de o parte, și spre Occident pe de altă parte. O cantitate considerabilă din țigări ajunge pe piața neagră din cele două orașe, fiind vândute de sub tejghea în piețe și în barurile de cartier. În mediul rural, în fiecare localitate există cel puțin două persoane care vând țigări de contrabandă.

În ultimul an, contrabandiștii au mai găsit încă o rută. Aceștia trec țigările în Ungaria, în zona ”Triplex confinium”, pe fâșia vedre, după care le aduc în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, precum Petea, Valea lui Mihai sau Borșa, apelând la transportatorii internaționali.

Bursa preţurilor la ţigări

Din Ucraina, țigările sunt cumpărate la prețuri de 3-5 lei pachetul și ajung să fie vândute pe piața din România la prețuri și de trei ori mai mari.

De exemplu, pe piaţa neagră din Maramureş preţurile la ţigările de contrabandă diferă. În Sighetu Marmaţiei, localitate apropiată de graniţa cu Ucraina, ţigările „Viceroy”, unul dintre cele mai cerute sortimente se vinde cu 55 de lei un cartuş şi 6 lei un pachet. Ţigările „de lux” sau cele „slim” se vând cu 8 – 9 lei pachetul. În Baia Mare, acestea sunt mai scumpe cu aproximativ 50 de bani un leu la pachet, în funcţie de cantitatea achiziţionată.

În Satu Mare, micii traficanţi de tutun ucrainean din piețele municipiului Satu Mare nici nu se mai feresc de ochii polițiștilor. Astfel, în Piaţa Someș, zilnic, trecătorii sunt „agresaţi” verbal de femei sau bărbați de origine rromă care îi copleşesc cu oferte de ţigări, la prețuri nu tocmai mici, despre care spun că provin din Ucraina.

„Câte pachete vrei şefu’?. Numai de la trei pachete în sus îți pot da. Așa e 11 lei pachetul. Dacă iei mai mult, un cartuș, îţi fac reducere”, se târguieşte cu noi cel care le face celorlalți rost de clienți.

Apoi, dacă ești de acord cu condițiile impuse de acesta, ești preluat de un alt bărbat, tot de etnie rromă, care te duce undeva în spatele pieței, într-un bloc, de unde țigările sunt aduse de o femeie mai în vârstă. Ai trei posibilități: Pall Mall, la 11 lei pachetul, dacă cumperi minim trei. Prețul este unul satisfăcător dacă cumperi un cartuș, când prețul ajunge la 9 lei/pachet. Dacă preferi Dubliss, un pachet este 10 lei, la minim trei cumpărate, iar la un cartuș prețul scade la 8 lei/pachet. Cele mai ieftine sunt renumitele Jin Ling, țigările săracului, care costă doar 7 lei, în caz de minim trei, și doar șase lei, la un cartuș cumpărat.

Anca Miklos, Cristina Cîcău

[nggallery id=139]
 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu