Unitățile medicale clujene fac față cu greu avalanșei de pacienți cu coronavirus. Apariția unui nou spital dedicat COVID-19 este iminentă

Foto: Cristina Beligăr

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat și astăzi aproape 2.100 de noi infectări cu coronavirus în țară, în timp ce la Cluj alte 82 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19. Activitatea spitalelor din Cluj care se ocupă de pacienții cu coronavirus este la limită, locurile existente la Terapie Intensivă și în saloane fiind ocupate în marea lor majoritate. În plus, unitățile medicale se confruntă și cu lipsa de personal, în condițiile în care sunt nevoite să-și extindă la maxim capacitatea de internare a pacienților, dar și cu cazurile tot mai multe care necesită intervenție de specialitate în secțiile de ATI. În această situație, apariția unui alt spital dedicat COVID-19, pe lângă cele de Infecțioase și Pneumoftiziologie, este doar o chestiune de zile.

Spitalul de Boli Infecțioase: Avem nevoie urgentă de medici la ATI

Astăzi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj sunt ocupate toate cele 20 de locuri existente la Terapie Intensivă, la fel ca majoritatea celor 160 de paturi din saloane.

Spitalul este plin, la fel și la cele două secții de Terapie Intensivă. Am solicitat deja delegarea unor medici ATI și asistenți cu vechime în domeniu din județ. Avem nevoie pe lângă medicii noștri, care sunt doar trei, de încă măcar 8. Cinci au venit deja din spitalele din județ, ar mai trebui să primim de urgență încă 2-3 medici ATI, altfel, de săptămâna viitoare, ar trebui să trimitem într-altă parte pacienții care sunt pe paturi.

Facem și noi toate eforturile pentru a face față acestei pandemii, ca și celelalte spitale COVID, Pneumologia și Spitalul de Recuperare, dar acum nu suntem în măsură să acoperim avalanșa de pacienți confirmați cu coronavirus, și credem că ar trebui să se deschidă un alt spital COVID, pentru că suntem cu alți o sută și ceva de pacienți confirmați în afara spitalului și asta nu e normal. Eforturile noastre sunt maxime, ne-am extins la maxim, facem un rulaj mare de pacienți, 50-60 pe zi, solicitările și numărul pacienților este foarte ridicat, lucru care nu se întâmplă decât într-un spital mare. Noi suntem totuși un spital cu doar două sute de paturi, e un efort extraordinar al personalului medical care e și așa epuizat, și, repet, e nevoie de încă un spital pe linia întâi sau a doua, nu de unul de suport medical.

E greu să spun ce va fi în viitor, pentru că prezentul este deja apăsător. Probabil că se vor lua măsuri suplimentare la nivel central, și desigur local, dar care nu țin de spitale”, spune Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Spitalul de Pneumoftiziologie: Sunt zeci de pacienți pozitivi pe lista de așteptare

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, secția de ATI funcționează la capacitate maximă, toate cele cinci locuri fiind ocupate. La fel se întâmplă și cu cele 55 de paturi din saloane.

Avem zeci de pacienți pozitivi în stare moderată pe lista de așteptare, cum se eliberează un loc anunțăm imediat ambulanța și vin alți pacienți.

Ne confruntăm și cu epuizarea cadrelor medicale, din păcate, n-au avut concedii decât câteva zile. La Terapie Intensivă lucrăm doar cu trei oameni din patru, sperăm ca în a doua parte a lunii să ne mai vină un ATI-ist, pentru că nu poți să faci tot a treia noapte de gardă. O doamnă doctor a plecat, n-a mai vrut să stea aici. Aici suntem acum, toți sunt epuizați și asta va fi cea mai mare problemă, și nu doar la noi ci și la nivel național. Din fericire, avem medicația necesară și echipamentele de protecție necesare”, ne-a declarat Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello.

Spitalul de Recuperare: Nu mai avem unde să ne extindem, doar dacă închidem și Cardiologia

Spitalul de Recuperare funcționează ca unitate medicală de suport COVID, adică asigură serviciile medicale prin preluarea pacienților imediat după evaluarea acestora și este stabilită o schemă de tratament de către specialiștii de la Infecțioase și Pneumoftiziologie.

În ultima perioadă, preluăm pacienții chiar și a doua zi după internare, deci își fac la noi monitorizarea, își fac terapia. Noi le asigurăm terapia tuturor celorlalte afecțiuni, pentru că peste 70 la sută dintre ei sunt și cu alte patologii. Asa este făcut circuitul încât să putem să asigurăm locuri libere celor două spitale COVID.

Terapia Intensivă, unde avem 20 de locuri și dotarea specifică profilului nostru, este plină și la noi și avem pacienți peste numărul de locuri din saloane. Ieri aveam peste 80 de pacienți, iar astăzi așteptăm un alt transfer de pacienți de la celelelalte spitale.

Nu mai avem unde să ne extindem decât dacă secția de Cardiologie, non-COVID în prezent, și prin care se derulează programele naționale, o transformăm în secție suport COVID, ceea ce înseamnă că vom ajunge din nou în situația de a avea toate structurile, toate specialitățile, ocupate cu pacienți confirmați pozitiv. În momentul de față, ce putem face este să comasăm mai mulți pacienți pe saloanele existente.

Problema nu este însă doar de saloane, problema este legată de personalul medical. Nu vorbim de un hotel și de condiții hoteliere, ci vorbim de un act medical. Nu avem o capacitate de extindere nelimitată și ea este dependentă de personalul medical care să poată asigura actul medical în sine. Personalul este suficient pentru capacitatea actuală a spitalului, sigur, cu mari dificultăți în acordarea concediilor de odihnă, a zilelor libere după turele de muncă, dar dacă vorbim despre suplimentarea locurilor, atunci va fi altceva”, ne-a declarat și Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj.

La rândul său, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, spune că apariția unui nou spital dedicat pacienților infectați cu coronavirus este în atenția autorităților:

”Luăm în considerare mai multe variante și urmează să luăm o decizie în curând, dacă și care va fi noua unitate COVID”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu