Expoziție regională. Celţii, dacii și vandalii Transilvaniei
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, a vernisat miercuri expoziţia temporară „La Hotarele Romei: Celţi, Daci, Vandali”. Expoziţia este una inedită şi reuneşte aproximativ 200 de exponate ale celor cinci muzee. Pe lângă expunerea clasică, în cadrul celor două săli expoziţionale au fost amplasate şi două manechine care întruchipează doi războinici, un celt şi un dac, îmbrăcaţi şi înarmaţi cu replici fidele ale hainelor şi armelor din vremurile străvechi.
„Vizitatorii sunt mult mai receptivi la o astfel de abordare a temei. Pot să vadă cum arăta exact un războinic”, a precizat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Ideea unui concept expoziţional care să reunească piese comune de la mai multe muzee, dar pe aceeaşi temă, s-a născut în urmă cu doi ani.
„Ideea a venit în contextul în care muzeul băimărean a organizat expoziţia «Rituri funerare din lumea celtică», expoziţie care s-a bucurat de un real succes. Atunci au fost expuse pentru prima dată toate artefactele descoperite în anul 1961 la Ciumeşti, Satu Mare, celebrul mormânt celtic”, a declarat Viorel Rusu.
Localitatea Ciumeşti este situată în zona de contact a câmpiilor fertile şi a dunelor de nisip din Câmpia Careiului, pe vatra unor aşezări umane din epoca bronzului. Mai importante sunt însă necropolele celtice din epoca fierului. În anii 1960, într-un mormânt princiar celtic a fost descoperit un coif de fier decorat cu o pasăre de pradă din acelaşi material, artefact extrem de rar pe plan mondial, originalul a fost transportat la Bucureşti, o copie se află expusă în secţia de arheologie a Muzeului Judeţean Satu Mare, care acum a ajuns şi în expoziţia din Baia Mare. Săpăturile arheologice au scos la iveală mai multe morminte celtice, precum şi vestigiile unei aşezări.
Expoziţie itinerantă
Expoziţia prezintă cele mai semnificative piese arheologice, piese de armament, podoabe şi de vestimentaţie, descoperite în Transilvania aparţinând celţilor, dacilor şi vandalilor din secolul al III-lea a. Chr. până în sec. III p. Chr. Prin numărul mare al pieselor expuse, prin frumuseţea şi prin unicitatea unor artefacte, organizatorii expoziţiei doresc să evidenţieze diversitatea culturală dintr-un spaţiu aflat în imediata vecinătate a Imperiului roman. Piesele au fost expuse în cursul anului trecut la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching, Germania.
„Muzeul din Germania a preluat conceptul expoziţiei realizate în Baia Mare, a mai adăugat piese şi astfel s-a născut expoziţia vernisată şi la Baia Mare. În Germania aceasta a fost expusă din iulie 2012 până în februarie 2013 şi apoi a fost itinerată de toţi partenerii, acum fiind rândul muzeului băimărean”, a mai adăugat Viorel Rusu.
O noua si ciudata manipulare a ziarului sabinghermanistilor !
Titlul corect al expozitiei temporare este:La Hotarele Romei: Celţi, Daci, Vandali si nu cel pe care-l postati d-voastra, chiar daca exponatele fac parte din patrimoniul local.
In alta ordine de idei o initiativa binevenita a confratilor maramureseni , zalaoani si satmareni, care incearca sa ne reinvete istoria stramosilor daci (locuitorii sedentari ai Daciei) in relatie cu multele si efemerele valuri de migratori.