Audieri în ”Dosarul Sparanghelul”. Prefectul Abrudean: ”N-am fost informat despre cele 12 zboruri de pe Aeroportul din Cluj”

Foto: Dan Bodea

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a fost audiat astăzi în Parlament în comisia specială de anchetă instituită pentru a analiza evenimentele din 9 aprilie de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, când mii de persoane s-au îmbulzit pentru a zbura spre Germania, în plină stare de urgență, cu încălcarea tuturor normelor de prevenție a infectării cu coronavirus.

”Nu am fost informat, nu am avut cunoștință despre cele 12 zboruri operate de pe aeroport. În calitatea mea de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu am fost informat despre ceea ce urma să se întâmple acolo și nici despre ședința Comitetului de securitate care a avut loc pe data de 8 aprilie, la care s-a discutat despre zborurile care urmau să decoleze spre Germania a doua zi”, a declarat astăzi Mircea Abrudean în fața comisiei parlamentare de anchetă.

Tot astăzi, va fi audiat de către comisia de anchetă și șeful Poliției Transporturi din cadrul aeroportului clujean.

Toată lumea a cerut demisia directorului aeroportului, procurorii au zis pas

Audierile din Parlament vin însă într-un moment în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au decis să claseze dosarul penal deschis în urma evenimentelor din 9 aprilie pentru zădărnicirea combaterii infecției cu coronavirus. Motivele invocate de procurori au fost că fapta nu există și că niciuna dintre persoanele prezente atunci la aeroportul Cluj-Napoca, majoritatea venite din județul Suceava, aflat mare parte în carantină atunci, nu a fost infectat ulterior cu coronavirus.

În 9 aprilie, premierul Ludovic Orban a criticat în Ședința de Guvern, modul în care s-a gestionat situația de la la Cluj-Napoca, acolo unde în jur de 2.000 de muncitori sezonieri români au fost aduși în cursul dimineții pentru a fi transportați în Germania cu 12 zboruri. Orban a cerut demiterea managerului aeroportului din Cluj, pe care îl consideră vinovat.

„Poate închideți aeroportul Cluj, după ce am văzut azi la televizor. Este inadmisibil. Au fost două tentative de schimbare a acestui manager. Trebuie demarată o anchetă. E inadmisibil ce s-a petrecut acolo, să folosim toate pârghiile pentru a-l trage la răspundere pe managerul aeroportului. Nu a luat măsuri pentru distanțarea socială. I-am cerut prefectului, personal, să ia măsuri pentru a-l trage la răspundere pe managerul aeroportului. Ministerul de Interne trebuie să demareze o anchetă. Dacă mai sunt astfel de curse, ele trebuie să fie notificate din timp și autoritățile trebuie să dispună respectarea tuturor condițiilor din ordonanțele militare”, a spus Ludovic Orban.

La vremea respectivă, pe lângă premierul Orban, au mai cerut demiterea de urgență din funcție a directorului aeroportului clujean și ministrul de Interne, dar și cel al Sănătății.

Foto: Dan Bodea

De asemenea, și reprezentanții Consiliului Județean Cluj au cerut atunci îndepărtarea din funcție a lui David Ciceo.

„Directorul Aeroportului Internațional Cluj, domnul David Ciceo, trebuie să demisioneze, ori trebuie să fie demis urgent. Faptul că domnul director nu este în stare să gestioneze și să fie responsabil pentru ceea ce face în aeroport acum este încă o dovadă a incompetenței domniei sale.

Primul lucru pe care trebuia să-l facă atunci când, cu știrea dânsului, 13 curse aeriene au fost organizate pentru astăzi era să informeze prefectul județului Cluj, ca șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și Direcția de Sănătate Publică. Domnul director Ciceo, în iresponsabilitatea și incompetența sa, a organizat toate aceste curse fără să spună nimănui, a permis accesul în aeroport în mod necontrolat a peste 2.000 de oameni, iar acum aruncă vina pe alte instituții.

(…) Domnul Ciceo minte cu nerușinare, acuzațiile acestuia sunt inepte, niște prostii, niște calamități. Este o bombă epidemiologică acum acolo.Vă aduc aminte că pentru o situație aproape similară, dar nu la fel de gravă, directorul Aeroportului Otopeni a fost demis. La Cluj, domnul director a ignorat absolut toate normele sanitare aplicabile în acest moment. Este foarte clar că domnul director a ignorat absolut toate Ordonanțele Militare care se aplică în acest moment, deci dânsul trebuie să demisioneze, sau să fie demis.

Trebuie să fie aplicate de urgență legile militare în acest sens, iar Consiliul Județean Cluj solicită instituțiilor abilitate ale statului să se sesizeze în legătură cu ce s-a întâmplat astăzi la aeroportul din Cluj. Mai mult, noi vom cere înlocuirea directorului aeroportului cu un cadru militar”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Și prefectul Clujului, Mircea Abrudean, anunța deschiderea unui dosar penal cu privire la evenimentele de pe aeroport:

”Polițiștii din cadrul S.R.P.T. Cluj Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedura Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate in cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Cauza se afla sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca”.

Comisia poate dispune sancțiuni disciplinare

Constituirea comisiei de anchetă pentru “operaţiunea sparanghelul” a fost aprobată de plenul reunit al Parlamentului pe 30 iunie, cu 223 voturi “pentru”, 74 “împotrivă” şi 40 de abţineri.

Comisia îşi propune verificarea informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora persoanele care au plecat la muncă nu au fost testate în prealabil de infectarea cu COVID-19, dar şi verificarea implicării în această operaţiune de încălcare a stării de urgenţă şi a ordonanţelor militare a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei sociale.

Comisia are 21 de membri şi este împuternicită să facă audieri şi să ceară autorităţilor şi instituţiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entităţi publice sau private, precum şi cetăţenilor să îi pună la dispoziţie date, informaţii şi materiale necesare şi utile pentru clarificarea obiectivelor sale.

Comisia va întocmi un raport care va fi supus dezbaterii plenului Parlamentului.

Chiar dacă procurorii au clasat acest dosar din punctul de vedere al săvârșirii unor infracțiuni, Comisia parlamentară poate dispune aplicarea unor sancțiuni disciplinare împotriva celor vinovați de haosul petrecut în aerogara clujeană în luna aprilie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu