Statul bolnav jecmănește pensionarii din străinătate

Sursa foto: grangettes.ch

Din cauza sistemului bolnav de sănătate din România, unde statul și-a demonstrat incapacitatea de a administra corect contribuțiile cetățenilor la fondul de sănătate, mii de români se confruntă cu momente de derutare maximă, atunci când ajung pe mâna medicilor. A simțit sentimentul pe propria piele un sătmărean, care s-a stabilit în America, după ieșirea la pensie. Bărbatul nu a beneficiat de niciun fel de avantaj din partea statului român atunci când a fost bolnav, cu toate că din pensia de 2.885 de lei pe care o primește ca răsplată după cei 30 de ani de muncă i se reține lunar o contribuție la asigurările de sănătate de 118 lei.

Analize contra cost

După o lungă perioadă de timp în care nu și-a vizitat țara de origine, sătmăreanul s-a reîntors la Satu Mare, pentru a-și rezolva câteva probleme personale. Din păcate, bărbatul s-a îmbolnăvit și a ajuns pe mâna medicilor din Târgu Mureș, unde trebuia să i se facă o coronarografie, pentru diagnosticarea afecțiunii, procedeu decontat în mod normal de CJAS.  De specificat este faptul că acesta nu are domiciliul în România, ci în America. Din acest motiv, bărbatul a fost obligat să plătească suma de 1.500 de lei pentru a beneficia de analizele necesare pentru depistarea bolii, cu toate că în fiecare lună, din pensia de 2.885 de lei pe care o primește, mai bine de 100 de lei merg spre sistemul de sănătate.

„Mi s-a spus că sunt nevoit să am un domiciliu provizoriu și să mă înscriu pe lista unui medic de familie dacă vreau să beneficiez de asigurarea care mi se reține din pensie, în condițiile în care voi mai avea nevoie de ajutorul medicilor, fără a implica costuri“, susține Nicolae.

Acesta a precizat că medicul care l-a consultat a afirmat nu i-a putut aplica gratuitatea deoarece numele său nu apărea ca asigurat în sistemul informatic.

Mii de pensii plătite românilor stabiliți  în Vest

Sătmărenii care muncesc în străinătate au dreptul la o pensie comunitară. Conform ultimelor prevederi ale Regulamentului Consiliului Europei, orice persoană care face stagiul minim de pensionare de 15 ani cotizați în două sau mai multe state din Uniunea Europeană, la împlinirea vârstei de pensionare poate încasa o pensie comunitară, adică o pensie care cumulează drepturile din România la care se adaugă drepturile de pensie pentru contribuțiile plătite în țările europene. Conform datelor Casei Județene de Pensii Satu Mare, 874 de români domiciliați în străinătate beneficiază de pensii comunitare la nivelul județului. Cele mai multe astfel de pensii se acordă în Germania, în număr de 474, 366 în Ungaria, 16 în Austria, opt în Suedia, patru în Spania, trei în Italia, două în Belgia și una în Olanda. Un număr de 106 pensii comunitare se plătesc și în România, pentru străinii care au domiciliul aici. Potrivit directorului Casei Județene de Pensii Satu Mare, Eugenia Sabou, pensia minimă acordată unui român stabilit dincolo este de 11 lei, iar maximă 1.803 de lei.

Aceasta a precizat că pensionarii stabiliți în străinătate, care au pensii peste 740 de lei, au fost informați că pot renunța să mai plătească contribuția la sănătate, așa cum prevăd actele normative în vigoare, dar dacă li se reține contribuția ei trebuie să beneficieze de servicii medicale gratuite. Așadar, dacă ei nu apar în sistem, este problema software-ului și a responsabililor din Sănătate, în niciun caz a celor care își plătesc contribuțiile.

Numărul pensionarilor care plătesc contribuții de sănătate dar nu beneficiază de servicii medicale gratuite este de ordinul sutelor în fiecare județ. De exemplu, în Maramureș, numărul pensionarilor stabiliți în străinătate se ridică la 574.

Cum poți beneficia de servicii de sănătate ”gratuite”

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Georgiana Pop, precizează că românii care au domiciliul în străinătate dar încasează pensii de la statul român trebuie să notifice Casa de Pensii despre acest lucru și să solicite să nu i se mai rețină contribuția pentru asigurările de sănătate.  Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot face la întoarcerea provizorie în țară asigurare facultativă de sănătate, în baza unui domiciliu provizoriu, a precizat șefa CJAS Satu Mare.

[stextbox id=”custom” caption=”187 de sălăjeni îşi primesc pensia în străinătate”]

Potrivit lui Florian But, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Sălaj, 187 de sălăjeni îşi primesc pensiile în străinătate. Vorbim atât despre cei care au lucrat în România şi în străinătate şi beneficiază, astfel, de pensii internaţionale, cât şi despre sălăjenii care au lucrat doar în România, îşi primesc pensiile din sistemul public dar şi-au stabilit domiciliul ulterior într-o altă ţară.

Adjunctul Casei Judeţene de Pensii precizează că, şi în cazul pensionarilor români stabiliţi în străinătate, contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este obligatorie dacă pensia depăşeşte pragul de 740 de lei. „Persoanele aflate în această situaţie pot să opteze dacă plătesc această contribuţie în România sau în ţara de domiciliu”, explică But. Dacă optează pentru plata contribuţiei în România, din pensie li se va reţine contribuţia la sănătate şi vor beneficia, la revenirea în ţară, de servicii medicale, în timp ce dacă optează pentru a plăti aceste contribuţii în ţara de domiciliu, ele nu vor putea beneficia decât contracost de aceste servicii.

Potrivit lui But, nu există o situaţie a celor care au pensii peste 740 de lei şi au optat pentru reţinerea în România a contribuţiei la sănătate. Există doar o statistică a celor care au optat să plătească în străinătate şi să nu li se reţină această sumă în ţara noastră. Luna trecută, numărul acestora a fost de 33. (Olimpia Man)

 [/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu