Ministrul Educației: ”Grădiniţele rămân închise.” Nu se deschid nici creşele sau after school-urile
Guvernul Orban a anunțat săptămâna trecută redeschiderea creșelor și a grădinițelor începând cu data de 15 iunie, însă ministerul Educației a oprit acest proces pentru că nu există încă normele metodologice care să permită acest lucru. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a dat asigurări că astăzi vor fi finalizate aceste norme, iar odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial, unităţile de învăţământ preşcolar vor putea fi deschise.
„Suntem trei ministere implicate în realizarea acestor norme metodologice. Ministerul Educaţiei a realizat partea în care sunt menţionate activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în cadrul unităţilor de învăţământ preşcolar cadrele didactice, urmând ca şi Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii să completeze cu elementele specifice pentru aceste domenii. Azi cu siguranţă vor fi gata normele metodologice”, a spus Monica Anisie.
„Cu siguranţă în momentul în care normele vor fi publicate în Monitorul Oficial se vor deschide aceste unităţi de învăţământ particular. Pentru unităţile de învăţământ de stat deja am anunţat că, începând de astăzi se pot depune cererile la unităţile de învăţământ preşcolar pe care copilul a frecventat-o până la momentul pandemiei”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Imediat ce Guvernul a anunţat redeschiderea unităţilor de învăţământ preşcolar, fiecare administrator a organizat sălile după propriile reguli. „Eu îi sfătuiesc să ia toate măsurile de siguranţă şi să aştepte normele de la Ministerul Sănătăţii”, a spus Monica Anisie.
Ce vor putea prevedea normele metodologice
Săptămâna trecută, Institutul Național de Sănătate Publică a formulat o listă de recomandări pentru a face posibilă redeschiderea creșelor și a grădinițelor:
– toate creșele, grădinițele și after-school-urile ar trebui să asigure un spațiu de 4,5 m pentru fiecare copil, asta însemnând că toate grupele vor fi practic înjumătățite.
– triajul epidemiologic trebuie să se facă obligatoriu în fiecare zi la sosire atât pentru angajați, cât și pentru copii
– toate spațiile trebuie să fie dezinfectate obligatoriu, inclusiv jucăriile ale căror număr va fi redus.
– trebuie stabilite trasee bine delimitate și ore diferite pentru plecări și sosiri și distanțarea în sălile de clasă.
– copiii vor fi învățați cum să se spele pe mâini și vor fi asistați în acest sens de un adult.
– activitățile didactice vor fi realizate cu precădere în exterior, în spații deschise.