„Începe o nouă eră”. Fondurile europene pentru regiuni nu vor mai fi decise de la București
Parlamentul României a adoptat, miercuri, 10 iunie, o lege deosebit de importantă pentru descentralizarea modului în care se accesează fondurile europene pentru dezvoltare regională. Astfel, potrivit noii legislații, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Altfel spus, fondurile alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României nu vor mai fi gestionate în ultimă instanță de la București, cum era până acum, ci la nivel regional.
Textual, Legea nr. 354/2020 privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene spune la articolul 3, paragraful 1: „La nivelul Regiunilor de Dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, Agențiile pentru Dezvoltare Regională organizate potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, îndeplinesc funcția de Autoritate de Management pentru Programele Operaționale de Dezvoltare Regională (…)”.
Legea a fost depusă în 25 februarie, de parlamentari din toate partidele, cu excepția USR. Ea a fost votată în Camera Deputaților, decizională, cu 265 de voturi pentru, 26 contra și două abțineri și a fost trimisă spre promulgare, la președintele României. Anterior, guvernul Orban I încercase reglementarea chestiunii printr-una dintre cele 25 de OUG-uri, date chiar cu o zi înaintea moțiunii de cenzură din 5 februarie.
Durere veche
Sumele aflate în joc sunt mari. Astfel, la nivelul regiunii Nord-Vest, alocarea pentru perioada 2014-2020 prin Programul Operațional Regional a fost 858,7 milioane de euro, toți, aprobați prin ștampila finală de la București. În următoarea perioadă de programare, 2021-2027, foarte probabil că sumele pentru dezvoltare regională nu vor scădea, dimpotrivă.
Până acum, ADR-urile erau doar organisme intermediare, cu un rol important în derularea fondurilor de dezvoltare regională, dar dublate de autoritatea de management din cadrul guvernului, care avea ultimul cuvânt. În mod frecvent, verificările efectuate de la București erau redundante, mărind birocrația și timpul necesar accesării fondurilor europene.
Toate aceste aspecte erau cunoscute de oamenii din interiorul sistemului. Ele au ieșit public la iveală de mai multe ori. De exemplu, în septembrie 2017, Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România în cadrul Directoratului General Politici Regionale al Comisiei Europene spunea:
„Validarea proiectelor trimise la București durează câteva luni. Trebuie să eliminăm acest control de la centru, care este cel mai adesea redundant”
Acesta a remarcat că una dintre problemele României este faptul că ea este „o țară foarte centralizată”. „Nu e treaba Comisiei Europene de a spune cum să conduci țara, dar [centralizarea] este o provocare în plus”, a adăugat eurocratul. El a exemplificat, spunând că dacă Iașiul, Clujul sau Craiova vor un sistem de mobilitate, nu este firesc ca un proiect pe această temă să necesite aprobare de la București.
O altă ocazie a fost un discurs al fostului comisar european român, Corina Crețu, susținut la Cluj, în martie 2019, când a pledat exact pentru creșterea puterii de decizie a regiunilor în accesarea fondurilor europene.
Necesitatea unei astfel de reglementări a fost susținută și de actualul ministru al fondurilor europene, Marcel Boloș, plecat în guvern din postura de director general al ADR Nord-Vest, cu sediul la Cluj-Napoca. „Acest lucru înseamnă pentru beneficiar, pentru autorităţile locale, că nu mai trebuie să bată drumurile la Bucureşti pentru aprobarea proiectelor sau contractelor de finanţare, ci această aprobare se va putea lua, începând cu perioada de programare 2021-2027, la nivelul regiunilor, al Agenţiilor de Dezvoltare Regională unde urmează să funcţioneze aceste autorităţi de management”, spunea Boloș în februarie.
Reacție de bucurie în Transilvania și Banat
Reacțiii de la nivel regional au venit, joi, de la Timișoara, sediul regiunii Vest și Alba Iulia, sediul regiunii Centru. „Începe o nouă eră în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională şi managementul fondurilor europene la nivelul regiunilor din România. Vorbim despre proceduri simplificate, scrierea ghidurilor de finanţare la nivel local, finanţări adaptate nevoilor din regiune, un contact direct cu Comisia Europeană”, a declarat directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.
„Vorbim de o șansă mai mare de dezvoltare a regiunilor printr-un buget alocat direct comunităților locale și județene, în funcție de nevoile rezultate în urma întâlnirilor și discuțiilor cu cei ce pot solicita și obține resurse financiare pentru dezvoltare. Experiența publică a ultimelor două decenii a dovedit că ADR-urile sunt mai apropiate de oameni, deoarece lucrează direct cu autoritățile publice locale, cu ONG-uri și cu sute și mii de firme private”, a spus și directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.
ESTE FOARTE CORECT ….FONDURILE EUROPENE NU TREBUIE SA FIE APROBATE DE BUCURESTI FIECARE JUDETI SI REGIUNE STIU PREA BINE NEVOILE LOR CARE DEPIND DE ACESTE FONDURI PENTRU DEZVOLAREA REGIONALA… DAR ATENTIE ….CUM SE VOR MANIPULA ACESTE FONDURI…..LA NIVEL DE REGIUNE SI CINE ONTROLEAZA BUNUL MERS DE DEZVOLTARE AL JUDETELOR …..