Klaus Iohannis: „Se impune prelungirea stării de alertă”. Sunt șanse ca această măsură să nu treacă de Parlament

Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat că starea de alertă din România trebuie prelungită și după jumătatea lunii iunie.

”Am luat în discuţie posibile măsuri de relaxare şi, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă. Având în vedere că numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut, nici nu a scăzut semnificativ considerăm că este posibil să continuăm cu unele măsuri de relaxare. După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu un număr mai mare de persoane. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de participanţi dacă evenimentele sunt în interior, şi 50 de participanţi dacă sunt în exterior. Va fi posibilă redeschidere after-school-urilor, a grădiniţelor şi şcolilor private. De asemenea, şi redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea strictă a măsurilor de distanţare. Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare. Va fi posibil să adoptăm măsuri de relaxare cu statele care au sub 5 îmbolnăviri la un milion de locuitori. Nu se califică Spania, Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE şi acolo unde se poate vom reacţiona şi noi.

Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de noi cazuri, trebuie să fim în continuare precauţi. Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine măsuri restrictive, dar sunt măsuri care trebuie obligatoriu continuate: purtarea măştilor, evitarea aglomerărilor mari, măsurile de igienă. În final, mă adresez parlamentarilor care trebuie să ia în dezbarere această prelungire a stării de alertă: fiţi responsabili, virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar dacă sprijiniţi Guvernul putem combate această pandemie. Guvernul a luat cele mai bune măsuri. Fără aceste măsuri, am fi avut milioane de decese, o spune un studiu din Londra.”, a declarat președintele României.

O posibilă prelungire a stării de alertă se poate realiza însă doar cu votul Parlamentului. PSD a anunțat astăzi deja că nu va vota această măsură, la fel cum au făcut-o anterior Pro România și ALDE.

”Nu avem de la specialişti nici o dovadă a necesităţii prelungirii stării de alertă. Nu a început nici o testare în masă. Nu e convingător, nu vine cu nici o dovadă ştiinţifică. Starea de alertă de până acum a însemnat achiziţii fără proceduri, angajări pe posturi fără concurs, tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD printr-un vot. Decizia PSD e de a nu vota prelungirea stării de alertă”, a declarat Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.

Distribuie:

Postaţi un comentariu