Dezbaterea publică pe sănătate, între ”totul e bine” și ”gesturi criminale”. Emanuel Ungureanu: ”Sacrificiul clujenilor ar trebui să umple autoritățile de rușine”

Foto: Dan Bodea

Dezbaterea publică organizată de primăria Cluj-Napoca pe tema stării sectorului de sănătate local în vremea pandemiei de coronavirus s-a dorit, dincolo de mulțumirile aduse cu generozitate celor implicați în toată această activitate de tratament și prevenție a bolii, o discuție referitoare la ce s-a întâmplat bun în această perioadă, la ce putem păstra pentru ca actul medical clujean să performeze în situații de criză, la învătămintele care le-a adus tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, la ce e de făcut pentru a ajunge la acest lucru. A fost prea puțin din toate acestea însă, discuțiile rezumându-se în general la a scoate în evidență cifrele care fac într-adevăr din Cluj un oraș câștigător în bătălia cu coronavirusul.

Toate bune pînă la intervenția deputatului USR Emanuel Ungureanu, care a afirmat că autoritățile publice nu-și pot aroga în niciun fel merite în acest sens. ”Clujenii au fost remarcabili în a înțelege că trebuie să respecte măsurile de siguranță cerute, și au făcut un sacrificiu care ar trebui să umple de rușine autoritățile. Și asta, pentru că statul nu le-a asigurat nimic.”, a spus Emanuel Ungureanu.

Emil Boc: Clujenii au făcut diferența

”Țin să vă mulțumesc pentru efortul pe care toți l-ați făcut, și cu asta ar fi trebuit să încep. Domnule prefect, țin să vă felicit pentru modul în care ați coordonat toată activitatea, și v-o spun cu sinceritate, împreună cu tot corpul medical și cu celelalte autorități publice. Putem spune cu fermitate că autoritățile au ținut țara sub control și această etapă a fost bine gestionată. Mulțumesc din nou întregului corp medical pentru modul cum s-a dedicat acestui eveniment cu care ne-am confruntat pentru prima dată și mai ales că la început a existat un moment de nesiguranță prin necunoașterea problemei, dar vreau să spun că nimeni nu a abandonat linia frontului. Spre deosebire de alte locuri din țară sau din lume, la Cluj nimeni n-a plecat din linia frontului, și asta spune totul despre prestația și calitatea dumneavoastră, iar aceste se văd și în rezultatele pe municipiu.

Dezbaterea își propune și să afle nevoile atât din perspectiva unei pregătiri pentru o viitoare pandemie, cât mai ales din perspectiva nevoilor imediate ale sectorului medical clujean. Știm foarte bine că primăria a venit în fiecare an cu alocări financiare. De exemplu, anul trecut am alocat 14 milioane de lei pentru alte spitale decât spitalul Clujana. Pentru acesta am alocat deja 22 de milioane, plus alte 7,6, pentru echipamente de protecție, deci un total de 30 de milioane pentru ceea ce înseamnă susținerea spitalului din subordinea noastră.

Țin să felicit și societatea civilă clujeană care prin acțiunile sale a reușit să pună umărul și să asigure sprijinul necesar sectorului medical”, a spus EmilBoc.

Primarul a ținut să mulțumească și clujenilor pentru efortul făcut de a respecta interdicțiile formulate de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Clujenii au făcut diferența în ceprivește numărulmic alcazurilor înregistrate aici, față de ce s-a întâmplat în restul țării.Și vreau săvă dau doar un exemplu recent, de acum: de-a lungulunei întregi zile, doar 16 clujeni, din 10.000, n-aveau mască în mijloacele de transport în comun. Tot la Cluj, n-a fost nevoie de închiderea parcurilor, pentru că locuitorii au respectat tot ce era nevoie.

Trebuie să înțelegem că acest moment în care ne află acum nu trebuie perceput că s a terminat cu pandemia. Va mai trece mult timp pînă atunci, n-avem siguranța legată de întoarcerea virusului, responsabilitatea trebuie să rămână în continuare cuvântul de ordine.

Clujul a suferit un șoc economic care încă nu șia atins varful. De abia de acum urmează partea grea, abia în toamnă vom vedea mai exact care va fi șomajul.

Trebuie să vedem ce am învățat bun în această perioadă. Da, am învățat să ne spălăm pe mâini, să lucrăm de acasă, digital, să platim online taxe și impozite etc.Să vedem cum putem să facem ca tot ce s-a întâmplat în sectorulmedical să devină o regulă, să nu mai vedem cozi, să facem programari online sau la telefon. Niciun pas înapoi nu trebuie să se mai facă.”, a mai spus primarul Clujului.

Foto: Dan Bodea

Emanuel Ungureanu: Statul român a fost în fundul gol

Participăm la o dare de seamă, nu la o dezbatere. Nu spunem ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Recunosc că s-a acționat în regulă doar în primele două săptămâni alecrizei, și atât. În domeniul sănătății, 80la sută din activitate s-a prăbușit a fost o situație în care, din nou, societatea civilă a suportat greul. Statul romana fost, practic, în fundul gol. Am discutat cu medici, cu asistente, cu rezidenți, si toți spunea că n-au măști, de exemplu. Sunt realități pe care, dacă le uităm, uităm și că statul a fost foarte slab în tot ce a făcut.

Clujenii au fost remarcabili în a înțelege că trebuie să respecte măsurile de siguranță cerute, și au făcut un sacrificiu care ar trebui să umple de rușine autoritățile. Și asta, pentru că statul nu le-a asigurat nimic și am beneficiat ca de obicei de ceea ce a oferit sectorul privat. În timp ce societatea civilă umplea depozitele unor spitale cu echipamente medicale de strictă necesitate, au existat manageri de spitale care cumărau la suprapreț măști fără certificate de conformitate. Nu e doar iresponsabilitate din partea lor, ci un gest de-a dreptul criminal. Există un acut sentiment că cineva te fură.

Am mers la DNA și am dat datele care indică clar formele de abuz în serviciu al unor manageri care și au bătut joc de efortul colectiv public.

Asistăm aici la un schimb de laude reciproce între autoritati, e un fel de ”Cântarea României”.

Vreau să vă întreb, domnule primar, dacă tot ați vorbit despre investițiile la spitalul Clujana, ați apucat să faceți aceste investitii? Dincolo de anunțuri, știți dacă s-a cumpărat ceva, pentru că în depozite găsim echipamente venite din partea societății civile? Altfel sunt doar intenții care nu re regăsesc în realitate. De trei ani vă rog, haideți să avem dezbateri reale, concrete. Sp vedem câte echipamente s-au cumpărat din banii alocați, cît au costat, să vedem eficiența lor, să vedem câți bolnavi au fost tratați cu aceste echipamente. Apoi, în a doua etapă, aș fi făcut muncă pe teren, să vedem pe ce s-au dat cei 35.000 de lei pentru accesul la Pediatre 4, să vedem dacă pacienții sunt multumiti. Așa nu avem o dezbatere reală, e doar o discuție cu pronunțat caracter politic. Mi-aș fi dorit o dezbatere tehnică, cu șefi de secții, să facem o presiune din partea comunității spre autorități, și nu invers.

Îmi dau seama, după ce am auzit vorbitorii anteriori, că nu s-a schimbat nimic, Marea învățătura a acestei perioade este că din nimic am ajuns tot la nimic, și asta prin minciuni rostogolite. S-a vorbit ca pe vremea lui Ceausescu și am mulțumit autorităților.

Domnule primar, introducerea Clinicii Medicală I în prima linie COVID e o măsură proastă. Trebuie lăsați specialiștii să vorbească. Epidemiologul spitalului județean a fost ignorat atunci când a spus că nu se pot folosi circuitele COVID acolo, pentru că spitalul e vechi. S-a făcut un pod penibil acolo între secții. În plus, ați spus că niciun medic clujean nu a plecat. E fals, a existat chiar un protest public în care personalul medical spunea nu se simt în siguranță, Asta au făcut managerii care au fost lăsați să conducă fără a avea rezultate.

Am ratat și acum o dezbatere reală, pe fapte. E vina d-voastră, domnule primar. Nu știm dacă banii alocați au adus o plus-valoare. Pentru spitalul Clujana am solicitat deja un control din partea Ministerului Sănătății, pentru că lipsa de transparență de acolo te duce cu gândul că sunt lucruri în neregulă. Mi-e teamă căacolo s-au cumpîrat lucruri la suprapreț, fondurile europene au fost cheltuite nechibzuit. S-a furat acolo, și voi aduce probe.

Vreau să vă mai întreb când o să devina popular adevarul, domnule primar? Dincolo de vorbe, când o să fiți cu adevărat interesat de dialog? Este adev că primăria, în 26 mai, a contactat un serviciu de iluminat festiv de un milion de euro? E vorba doar de iluminat sau sunt și alte componente în acel contract?

Speranțe de mai bine

Reprezentantul DSP la dezbatere a dat asigurări că instituția va reacționa mai rapis și mai eficient în cazul unui nou val de infectări cu coronavirus, și a lăudat spiritul civic manifestați de toate organismele implicate în reducerea efectelor produse de virus.

La rândul său, Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, a cerut investiții noi în refacerea clădirilor vechi ale instituției, și a propus realizarea unor lifturi exterioare, necesare în crearea de cicrcuite epidemiologice.

Am investit în echipamente medicale în acest an peste 8 milioane de lei. Am ajuns în prezent la 500 de testări pe zi, vom finaliza curând investiția în refacerea curții spitalului. Avem nevoie de fonduri pentru cumpărarea de paturi electrice și ATI.

Nicolae Constantea,managerul spitalului Clujana, aflat în subordinea primăriei, a ținut să scoatăîn evidență eforturile făcute pentru asigurarea triajului pacienților cu simptome respiratorii și asigurarea funcționării a două secții ATI în această perioadă.

Ar trebui ascultate întotdeaunapărerile specialiștilor în domeniu, să existe un grup de organizare de specialisti cu putere de decizie, să existe un plan de acțiune prestabilit, astfel încât la niv central local, institutional, să se știe din timp ce trebuie făcut în situații din acestea.

Ar fi un lucru foarte important să fim mai bine pregătiți pe viitor, să nu așteptăm să ne facem noi, aici, un plan local de acțiune, ci lucrurile să fie implementabile în cel mai scurt timp posibil. Nu e mare lucru de făcut, nu inventăm noi roata carului.”, a spus și Mihai Mlesnițe, managerul Institutului de Gastroenterologie Cluj

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu