Milioane de euro încasate pe buruieni
Mai mult de 20.000 hectare de pajişti din judeţul Satu Mare pentru care s-au primit bani prin Agenţia Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sub formă de sprijin de la Uniunea Europeană nu sunt lucrate. Directorul APIA, Viorel Pintea, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă că cele 20.000 de hectare reprezintă cel puţin jumătate din suprafeţele de pajişti din judeţ şi că neîntreţinerea sau prelucrarea acestora înseamnă folosirea în alte scopuri a banilor primiţi de la Uniunea Europeană. În condiţiile în care anul trecut s-au alocat circa 107 euro/ha, reiese că cel puţin 2 milioane de euro au folosiţi în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţie, potrivit sursei citate. Toate suprafeţele vor fi verificate, după care, pentru suprafeţele neconforme se va proceda la restituirea banilor folosiţi necorespunzător. “S-a ajuns la astfel de situaţii din cauza folosirii banilor de altă manieră. Acum, se fac controale pe toate aceste suprafeţe şi vor trebui să se restituie banii” – a declarat Viorel Pintea.
Directorul APIA Satu Mare a explicat cum s-a ajuns ca pajiştile pentru care s-au încasat bani europeni să fie lăsate de izbelişte.
“La început, pajiştile comunale au fost declarate de Consiliile Locale care au încasat banii europeni solicitaţi şi n-au făcut nimic. Apoi, conform altei evidenţe legislative, declaraţiile de solicitare au fost depuse de către asociaţii, care şi ele au încasat banii fără se se preocupe de îngrijirea suprafeţelor. Însă acum, specialiştii APIA se vor deplasa în fiecare unitate administrativ-teritorială şi vor afişa la Primărie, biserică şi cârciumă situaţia solicitărilor privind suprafeţele şi sumele primite, să ştie sătenii cum s-au risipit banii fără să se face ceva”, a declarat Viorel Pintea.
Directorul APIA Satu Mare atrage atenţia că folosirea de către solicitanţi a fondurilor primite de la Uniunea Europeană în alte scopuri decât cele strict prevăzute, intră sub incidenţa legii penale. Din anul 2007 şi până în prezent, APIA a depus zece sesizări după ce s-a constatat că banii au fost folosiţi dar suprafeţele sunt neconforme.
Sătmărenii au încasat ilegal 3, 8 milioane de lei
În urma controalelor efectuate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, debitele totale înregistrate de instituţie faţă de fermierii sătmăreni care au depus cereri pentru subvenţii europene se cifrează la 3, 8 milioane de lei. Potrivit directorului Viorel Pintea, debitele sunt înregistrate începând cu anul 2007 în peste 1.600 de dosare. Până în prezent, APIA a reuşit să recupereze circa 3 milioane de lei, adică circa 80%. În privinţa restituirii banilor primiţi necuvenit, în baza declaraţiilor neconforme, unii fermieri vin singuri şi îşi plătesc sumele primite necuvenit, alţii se adresează instanţelor de judecată, iar în alte cazuri se solicită ANAF să-i execute silit, deoarece APIA nu poate să facă acest demers. Cele mai mari datorii către APIA Satu Mare le-a înregistrat un fermier din zona comunei Căuaş. Din cei 75.000 lei cât trebuia să restituie către APIA, până în prezent au fost recuperaţi doar 8.820 lei.