Galerie foto | Un meșter clujean a găsit soluția anti-coronavirus: pantofii de distanțare socială
Grigore Lup are 55 de ani și este un pantofar clujean cunoscut în toată țara, mai ales în mediul cultural. Acum, cu necazurile aduse de pandemia de coronavirus și restricțiile impuse de autorități, s-a gândit să profite cumva, și a realizat ceea ce el numește ”pantofi de distanțare socială”. Vorbim de pantofi mărimea… 75, special făcuți pentru cei care nu pot altfel să păstreze distanța de 1,5 metri cerută pentru a preveni infectarea cu atât de temutul virus. Mai în glumă, mai în serios, meșterul s-a pus pe treabă, și a realizat deja două modele de asemenea pantofi gigantici. Surpriza mare a avenit atunci când după ce a postat câteva fotografii pe o rețea socială, s-a trezit cu cumpărători.
”Văzând acum că sunt persoane care nu respectă distanțarea socială, mi-a venit ideea să pun niște fotografii pe facebook cu pantofii aștia uriași. Am fost surprins să văd că mi-au răspuns mai mulți clienți. Acum, nu cred ca au comandat ca să-i poarte, zic, ci mai mult ca amintire. Vă dați seama că pantofii ăștia sunt mărimea 75, deci dacă stau două persoane una în fața celeilalte, iată cum e deja un metru jumătate între ei, adică exact distanța care trebuie respectată în aceste vremuri. Mă gândesc chiar că autoritățile pot să-i trimită la mine, să ia pantofi din ăștia, în loc de amendă, și să-i oblige ca timp deo lună să-i pună să umble încălțați cu ei. Am și de primăvară-vară, dar și de toamnă-iarnă, așa, la 500 de lei perechea, pentru că intră material mult în ei, cam un metru pătrat de piele. E mult de lucru cu asemenea pantofi, desigur. Față de o pereche normală, a trebuit să folosesc două calapoade practic. E destul de greu de lucrat așa ceva, mi-a luat două zile să fac o pereche.
Dincolo de glumă, clar nu e o încălțăminte pe care s-o porți pe stradă, deși s-ar putea, la o adică. Eu făceam într-una pantofi pentru teatrele și operele din țară, colaboram foarte bine cu toate, și acum ar fi foarte buni pe scenă, pentru tot felul de spectacole. Dar acum, astea sunt făcute pentru două persoane din București, pentru colecție, mă gândesc. Astăzi le și trimit la destinație.”, ne-a spus Grigore Lup.
Pandemia și spectrul falimentului
Pandemia de coronavirus i-a adus și lui Grigore Lup destule necazuri. În atelierul său lucrează 10 angajați, pe care a trebuit cumva să-i plătească în toată această perioadă, chiar dacă a fost nevoit să scoată bani din propriul buzunar. A pierdut aproape 75.000 de lei în ultimele două luni, dar angajații săi și-au primit mereu salariul. Aproape întreg.
”Am închis atelierul pe 1 aprilie. E o perioadă destul de dificilă. M-am descurcat cumva cu banii pentru că am fost un om chibzuit. N-am lucrat de atunci nimic, am vândut doar ce aveam pe stoc. Vă dați seama, în momentul în care s-au oprit nunțile, botezurile, de când s-au închis teatrele și operele, am rămas în aer. Sunt optimist însă și sper că va fi bine după ce lucrurile revin la normal, dar paguba pe care am suferit-o nu mi-o voi recupera niciodată. Și paguba nu e mică, gândiți-vă că în mod normal aici se fac cam 300 de perechi de pantofi lunar. Înmulțiți cu o medie de 250 de lei perechea, apoi cu doi pentru astea două luni, și o să vedeți că iese o sumă frumușică. Și aici, vorbim de o firmă cu doar 10 oameni, darămite pentru altele cu sute de angajați… Am pierdut foarte mulți bani toți, și sperăm ca situația să se schimbe, pentru că altfel punem lacătul de tot pe uși. Salariile le-am dat cumva până acum de la mine din buzunar, dar dacă nu ne lasă să deschidăm cât mai curând, va fi bai mare”, spune îngrijorat meșterul.
Meseria e brățară de aur, dar e pe cale de dispariție
Faima meșterului Grigore din Cluj s-a dus demult dincolo de hotarele României și acum are comenzi în mai multe țări din Europa. Doar că, spune acesta, meseria sa e pe cale de dispariție oricum, dincolo de dezastrul produs de coronavirus.
”Lucrez ca pantofar de la 16 ani, iată că sunt 39 de ani deja de atunci. Meseria asta e pe cale de dispariție, ca și multe altele, iar autoritățile ar trebui să facă ceva ca aceste meșteșuguri să meargă mai departe. Uitați, m-au sunat acum de la Teatrul Țăndărică din București, au nevoie de niște pantofi speciali cu bombeul mare pentru clovni, și așa e aproape zilnic, dar dacă meseria asta nu va fi continuată, vom ajunge într-un punct mort. Și ar fi tare păcat.”, ne-a mai spus meșterul clujean.
Galerie foto: Dan Bodea
Nu există Comentarii